26.09.2012.

Radovi u Ulici kardinala Franje Kuharića

200.000 kuna za lakši život

Radovi u Ulici kardinala Franje Kuharića

Kao što je i bilo najavljeno, a nakon što su ispunjeni svi zakonski preduvjeti, započeli su radovi u Ulici kardinala Franje Kuharića. Radovi se izvode na 170 metara dužine i 5 metara širine ulice, a izvođač je Hvar d.o.o.

Predviđena je sanacija oborinske odvodnje, izgradnja drenaže ceste, postava rubnjaka s istočne strane i asfaltiranje.

Ukupna vrijednost investicije je 200.000 kuna.

S.S.

 
26.09.2012.

Susret mladih Križevačke eparhije

Sačuvaj nas u svome imenu!

Susret mladih Križevačke eparhije

U jubilarnoj godini, kada vjernici Križevačke eparhije obilježavaju 400. godišnjicu obnove crkvenoga zajedništva u Hrvatskoj i uoči otvaranja Godine vjere, u Križevcima je od 21. do 23. rujna održan susret mladih Križevačke eparhije u organizaciji Ureda za mlade Križevačke eparhije pod geslom "Sačuvaj nas u svome imenu!". Na susretu su sudjelovali predstavnici mladih iz žumberačkog, slavonsko-srijemskog i bosansko-hercegovačkog vikarijata. Nakon pozdravnih riječi povjerenika za mlade o. Danijela Hranilovića, uvodno razmatranje o važnosti duhovnih susreta i ulozi mladih u životu crkve održao je protojerej stavrofor i žumberački vikar Mile Vranešić. Sljedećeg dana mladi su promišljali o ulozi liturgije u svakodevnom životu vjernika, čiju je temu animirao i o njoj govorio o. Robert Rapljenović.

"Molitva u Svetom Pismu" bilo je sljedeće razmatranje koje je animirao o. Milan Stipić. U popodnevnim satima vikar Vranešić govorio je o povijesti grkokatoličke crkve na ovim prostorima te obilježavanju 400. obljetnice crkvenoga zajedništva u Hrvatskoj. Molitvena okupljanja u Križevačkoj katedrali animirao je o. Danijel Hranilović.

Nakon obilaska Križevaca i posjete njegovim znamenitostima, mladi su se okupili na večernjoj molitvi u križevačkoj katedrali, koju je predvodio križevački biskup Nikola Kekić. Tom prigodom biskup Kekić izrazio je dobrodošlicu mladima u sjedište Križevačke eparhije i grad sv. Marka Križevčanina.

- Vi ste budućnost, vi ste nada, vi ste snaga Križevačke eparhije! Križevačka eparhija računa na vas. Ona želi biti uključena u vaše živote, ali isto tako želi da i vi svoj mladenački žar kroz prijateljevanje s Isusom Kristom u zajedništvu obiteljskih i župnih zajednica, međusobnom zajedništvu, da iskustvo vjere, na način svojstven vama mladima, u vlastitom obredu, utkate u život naše mjesne crkve - poručio je biskup. Nakon večernje mladi su vrijeme proveli u druženju i ragovoru s križevačkim biskupom Nikolom u križevačkoj rezidenciji.

Sljedećeg dana liturgiju sv. Ivana Zlatoustog predvodio je povjerenik za mlade o. Danijel Hranilović, a đakonirao je Orel Zakaljuk. U prigodnoj propovijedi povjerenik je izrazio zadovoljstvo što se po prvi puta na razini cijele Križevačke eparhije održava susret koji je namijenjen duhovnom rastu i međusobnom upoznavanju mladih. Poručio je kako uistinu ovih dana u Križevcima možemo potvrditi riječi sv. Pavla Korinćanima da Bog prebiva među nama, kako se osjeti u svakom trenutku da su mladi izabrali Krista za svog najboljeg prijatelja.

- I upravo je to ona snaga o kojoj je govorio biskup, snaga koju vi mladi posjedujete! Nasljedovanje našega Učitelja i življenje evanđelja u svakodnevnom životu. Vi ste gorušičino zrno naše eparhije. Vi ste oni koji ste pozvani donositi obilat plod u svojim sredinama. Često puta to nije lako, no ne bojte se, jer Bog je u svakom trenutku uz vas! On će vam dati sve što je potrebno da bi se svjedočanstvom vašega života osjetila životvorna snaga Svetoga Duha u životu crkve - poručio je o. Danijel.

U popodnevnim satima mladi su posjetili gradsko groblje, gdje su se, zapalivši svijeće na grobu dvojice križevačkih biskupa, kanonika, svećenika, redovnika i redovnica, pomolili za sve pokojne. Mladi su također posjetili i Dječji dom sv. Marka Križevčanina, koji se nalazi u okviru samostana časnih sestara bazilijanki. Susret je završen zahvalnom molitvom u katedrali Presvete Trojice.

Ivica Horvat

 
26.09.2012.

Završena rekonstrukcija dijela Perkovčeve i Svetonedeljske ulice

Konačno primjeren ulaz u Samobor

Završena rekonstrukcija dijela Perkovčeve i Svetonedeljske ulice

Jedan od ulaza u Samobor - Svetonedeljska ulica i, u nastavku Perkovčeva, nakon dugogodišnje su rekonstrukcije i sanacije konačno dovedene u stanje kakvo, po položaju i statusu, zaslužuju. Nakon obnove svih infrastrukturnih instalacija presvučene su novim slojem asfalta, uređena su dodatna parkirališna mjesta i taj je dio grada dobio nov i privlačniji izgled.

Gradonačelnik Krešo Beljak je prilikom otvaranja nove prometnice istaknuo da se u taj dio grada zadnjih godina nije ulagalo te su građani, koji u velikoj mjeri doprinose gradskom proračunu, s pravom bili nezadovoljni. No, to se, prema Beljakovim riječima, zadnje dvije – tri godine promijenilo, a slijedi i nastavak – rekonstrukcija Ulice kralja Krešimira IV., za što su već osigurana sredstva. Gradonačelnik je posebno pohvalio izvođača radova, poduzeće Davor inženjering, koje je radove izuzetno kvalitetno i stručno završilo desetak dana prije roka.

Zamjenik gradonačelnika Stanec dodao je da se u obnovu Svetonedeljske uključio i Komunalac, a svi su radovi koštali 1.100.000 kuna.

Direktor Komunalca Kušt bio je posebno dobro raspoložen, budući da je, kako kaže, "desetljećima dolazio na posao u Komunalac, baš tom, sada uređenom Perkovčevom ulicom".

R.Š.

 

Radovi u Ulici kardinala Franje Kuharića

Susret mladih Križevačke eparhije

Završena rekonstrukcija dijela Perkovčeve i Svetonedeljske ulice

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002