16.06.2012.

Učenici 2.b razreda OŠ Bogumila Tonija posjetili gradonačelnika

Žele poboljašati naš grad

Učenici 2.b razreda OŠ Bogumila Tonija posjetili gradonačelnika

Kako se već od školskih dana može razmišljati o poboljšanju života u gradu u kojem se živi pokazali su učenici 2.b razreda OŠ Bogumila Tonija. Na satu hrvatskog jezika oni su čitali priču o građanima koji su svojom inicijativom i uz pomoć gradske uprave riješili problem gustog prometa i nedostatka parkirališnih mjesta. Nakon toga su učenici i njihova učiteljica Marija Mapilele odlučili napisati pismo samoborskoj gradskoj upravi i gradonačelniku te pitati kako neke stvari poboljšati i promijeniti. Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek primili su ih u gradskoj vijećnici i saslušali njihovih 10 pitanja i prijedloga.

Učenici 2.b pitali su tako gradonačelnika mogu li se naplatiti kazne onima koji šaraju po fasadama, urediti biciklističke staze po gradu, napraviti parkove i igrališta za stariju djecu da ne uništavaju igrališta u vrtićima, predložili su više koševa za smeće i više vrećica za prikupljanje psećeg izmeta. Učenici su pitali može li se izgraditi dječja bolnica u Samoboru, da ne moraju ići u Zagreb, imati više koncerata za djecu i više potpore za njih, pitali su može li se sagraditi bazen u Samoboru, a jedan od njihovih prijedloga bio je i da se osiguraju drva za ogrjev siromašnima.

Gradonačelnik Beljak i pročelnik Fabek pažljivo su saslušali svako pitanje i prijedlog te odgovarali na njih pojašnjavajući što mogu napraviti, a za što nemaju ovlasti. Pojasnili su da Grad Samobor već osigurava ogrjev za 172 socijalno ugrožene obitelji, da postoji nekoliko programa namijenjenih djeci koji se provode, prihvatili su prijedlog o postavljanju više koševa za smeće u gradu, te rekli kako se uskoro očekuje gradnja cijelog kompleksa bazena, a da se u međuvremenu može koristiti i onaj na Vugrinščaku u sklopu ljetnog Odmorka. Gradonačelnik je rekao i kako se slaže da se sugrađani trebaju što više služiti biciklima, ali da će za izgradnju mreže biciklističkih staza trebati nekoliko godina, zbog specifične situacije u užoj povijesnoj jezgri grada. Za problem šaranja po fasadama i uništavanja dječjih igrališta gradonačelnik je rekao da je to problem s kojima se susreću svi u svijetu i da ga je teško riješiti, jer je to način svojevrsnog izražavanja bunta onih koji uglavnom završavaju osnovnu školu ili pohađaju srednju. Stoga je na kraju pozvao učenike da oni budu ti koji će to promijeniti kada porastu.

Susret je završio razmjenom darova pa je tako gradonačelnik dobio njihov školski list, a učenici i njihova učiteljica knjige.

M.Š.

 

Učenici 2.b razreda OŠ Bogumila Tonija posjetili gradonačelnika

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002