26.03.2012.

Natjecanje podmlatka samoborskog Crvenog križa

Uključiti sve osnovne škole

Natjecanje podmlatka samoborskog Crvenog križa

Osnovna škola Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem bila je 24. ožujka domaćin natjecanju podmlatka i mladeži Crvenog križa u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Samobor. Natjecale su se dvije ekipe iz OŠ Bogumila Tonija i OŠ Mihaela Šiloboda. Natjecanju su prisustvovali ravnateljica samoborskog Crvenog križa Barbara Kos, predsjednik tog društva Ivica Cvetković, aktivistica Jasenka Grgurić, medicinska sestra Marija Škreb te profesorice Diana Vlahović i Ivanka Galunić.

Provjeravalo se znanje o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, o Hrvatskom Crvenom križu, znanje o ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu te znanje iz pružanja prve pomoći na teorijskoj i praktičnoj razini. Prvo mjesto osvojila je ekipa iz OŠ Bogumila Tonija i tako izborila plasman na županijsko natjecanje, koje će biti održano u travnju u Svetom Ivanu Zelini.

Čestitamo svim natjecateljima na pokazanom znanju u nadi da će se iduće godine natjecanju priključiti sve osnovne škole, kako bi se što većem broju učenika pružilo znanje o prvoj pomoći.

M. Hetler

 
26.03.2012.

Održana izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Istinu o antifašizmu vratiti u školske udžbenike!

Održana izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje na svojoj je godišnjoj skupštini rekapitulirala svoj rad u 2011. godini. U Domu umirovljenika u subotu, 24. ožujka, okupilo se ukupno 48 članova te 20-ak gostiju.

Predsjednica Jasna Juračić u svom je izvještaju o radu napomenula kako se zadnja dva destljeća antifašistički pokret relativizira, a istina o njemu iskrivljuje, te da je potrebno kroz povijesne udžbenike vratiti istinu o NOB-u i antifašizmu u školske klupe. Potom je nabrojala redovne aktivnosti udruge, koja je i u 2011. brinula o očuvanju (preostalih) spomenika NOB-u te komemoracijama u Jasenovcu, Kumrovcu, Kerestincu i Samoboru održavala sjećanje na antifašističku borbu. Također je živa bila i suradnja sa srodnim udrugama iz samoborske okolice te Slovenije, kao i s Udrugom umirovljenika i Gradom Samoborom.

Da je tome uistinu tako, potvrdili su svojim govorima i gosti iz državnog Saveza antifašističkih boraca, zagrebačkih, županijskih i zaprešićkih udruga, kao i Zveza borcev Brežica, Krkoša i Slovenske Vasi. Potporu samoborskim i svetonedeljskim antifašistima pružili su i predstavnici Foruma mladih SDP-a, kao i predsjednik samoborskog SDP-a te Gradskog vijeća Samobora Željko Žarko te predstavnici SRP-a, koji su najavili inicijativu za povrat nekadašnjeg Centra mladih u kući pogibije braće Oreški. Članovi udruge jednoglasno su prihvatili sva izvješća, kao i nove članove tijela udruge. Tako će članovi novog saziva Predsjedništva biti Dragica Bošnjak, Josip Cetina, Emil Kajganić, Marija Petak, Milanka Požgaj, Petar Raić, Jurica Muret, Miroslav Petrić i dosadašnja predsjednica Jasna Juračić.

K.S.

 

Natjecanje podmlatka samoborskog Crvenog križa

Održana izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002