26.04.2012.

Akcija Ekološkog društva Žumberak uklanjanja otpada iz zaštićene prirode samoborskog dijela Žumberka

Čistilo se u Gornjoj Vasi - ispod Zdenca i na Rožancu

Akcija Ekološkog društva Žumberak uklanjanja otpada iz zaštićene prirode samoborskog dijela Žumberka

Nakon uspješno provedene naše glavne ovogodišnje eko-akcije uklanjanja divljih odlagališta kod Slavetića i Goljaka 24. i 31. ožujka, pozvali smo u povodu Dana planeta Zemlje stanovništvo samoborskog dijela Žumberka da uređuje okoliš i ukloni zadnje ostatke otpada odbačenog u prirodu, u dane od 21. do 29. travnja. Dodatni poticaj da eko-akciju započnemo u subotu, 21. travnja, a ne ranije, je bio i prvi opći poziv na razini cijele Hrvatske da se okoliš uređuje i čisti u subotu, 21. travnja.

Našem pozivu su se odazvali vatrogasci DVD-a Gornja Vas, a iz Zagreba je došlo troje volontera ED Žumberak. S traktorom s prikolicom u akciju su se uključili Branko i Boris Šintić, a s traktorom s košem Marijan Radovanić. Marljivo su radili zapovjednik DVD-a Gornja Vas Janko Cvitković te Petar Šintić.

Čišćenje kod Zdenca

Očišćena je veća strma površina ispod ceste u predjelu gdje se nalazi veliki kontejner Komunalca, kao i otpad s jedne od teže dostupnih lokacija (provalija), iz koje smo, kao i još iz nekoliko drugih na površini od par hektara, već više puta izvlačili otpad, a izvlačenje prekidali zbog smrada koji bi nastao nakon uklanjanja gornjeg sloja otpada. Uz tu lokaciju preostao je još debeli sloj odbačenog raznovrsnog građevinskog drvenog otpada i granja kojeg je nemoguće ručno izvlačiti te smo odlučili da ćemo ga spaliti pod vatrogasnim nadzorom (uz pripremljeni vodeni šmrk).

Čišćenje na Rožancu

Osim navedenog otpada kod Zdenca, koji je odlagan u vremenu prije početka organiziranog odvoza otpada, uklonili smo i tri manja odlagališta otpada na Rožancu, gdje smo našli i nešto "klaoničnog" otpada - krupne kosti, donje dijelove nogu koza, runo ovaca i slično. Takav otpad treba zakopati u zemlju! S Rožanca smo odvezli jednu prikolicu otpada, a preostale su tri hrpe sortiranog drvenog i kartonskog otpada, koje će vatrogasci oprezno spaliti.

Nedruštveni i neprilagođeni pojedinci zagađuju okoliš

Premda domaći pretpostavljaju tko je taj otpad na Rožancu odložio, a što je obično slučaj i u drugim selima, protiv počinitelja je, nažalost, zakonski gotovo nemoguće išta poduzeti, jer su postupci dokazivanja na prekršajnom sudu prezahtjevni, a ne funkcionira niti služba komunalnih redara. K tome, prijavljivanje pojedinca izazvalo bi teže konfliktne situacije u selu, kojima se nitko ne želi izlagati. Osobito što su takve nesavjesne osobe, same po sebi konfliktne, asocijalne te na određeni način neprilagođene. Njima nije stalo do toga što drugi u selu o njima misle pa je gotovo nemoguće pozitivno utjecati na njihovo ponašanje.

Ukupno smo iz prirode izvukli i traktorom dovezli i odložili kod smećnika i u smećnik 17 m3 otpada, od kojeg je bilo 4 m3 metalnog otpada, kojeg su Romi već tijekom trajanja eko-akcije u dva navrata odvezli, a Komunalac je već u srijedu zbrinuo sav otpad. Spaljivanje oko 15 m3 drvenog otpada, planirano za drugi dan, odgođeno je zbog jake kiše, no nakon što se malo prosuši bit će uz vatrogasni nadzor spaljeno. Cijelu eko-akciju popratio je tim regionalne televizije TV PLUS, novinarka Mirjam Petretić i snimatelj Mario.

Zahvaljujemo samoborskom Komunalcu na brzom zbrinjavanju prikupljenog otpada, uredništvu Glasnika SNN za besplatnu objavu oglasa – poziva stanovništvu da sudjeluje u eko-akciji, kako na web stranicama tako i u novinama. Poziv je objavljen i na web portalima Moj Žumberak i Uskok Sošice te putem naših plakata.

Divlja odlagališta otpada na samoborskom dijelu Žumberka su uglavnom sanirana

Ističemo da su na samoborskom dijelu Žumberka sva veća divlja odlagališta otpada, koja su bila u evidenciji Komunalca d.o.o. Samobor, sanirana, osim onih na samoj granici sa Slovenijom (npr. Cerovica i Osunja), te nešto malih odlagališta koja su dalje od naselja.

Ponegdje se na teže dostupnim mjestima još može pronaći po koja olupina automobila, ali i ostali nekorisni otpad. Naglašavamo da nema tako teško dostupne lokacije s koje olupinu auta ne bi mogli izvući Romi, ali oni će ostaviti ostali otpad. Tijekom više zadnjih godina u eko-akcijama ED Žumberak angažirali smo Rome te na taj način na nekim mjestima gotovo prepolovili količinu otpada koju je trebalo izvlačiti s teže dostupnih mjesta.

Ekološko društvo Žumberak već punih deset godina organizira eko-akcije uklanjanja i zbrinjavanja otpada iz zaštićene prirode Žumberka i rubnih dijelova Žumberka, kao i iz nekih dijelova Samoborskog gorja. Uklonili smo do sada oko 5000 m3 otpada.

Konačno poziv cijeloj Hrvatskoj na eko-akciju

Vrativši se kući u Zagreb s ove eko-akcije u Gornjoj Vasi, doživio sam prvi puta zadovoljstvo gledati u više TV programa kako su u hrvatskoj eko-akciji, uz očekivanih oko 30 000 volontera, sudjelovali i predsjednik RH Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, ministrica MZOIP-a Mirela Holy i još nekoliko ministara. Premijer je rekao da su "pozirali pola sata za snimanje", no istaknuli su veliku važnost čišćenja Hrvatske od otpada, koji izuzetno štetno djeluje na okoliš. Premda je ovo u većoj mjeri bila samo promidžbena kampanja, očekujem da će imati znatnog pozitivnog utjecaja na našu širu javnost, ali i na tijela države. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) bi konačno trebalo raspisati natječaj za financijsku potporu okolišnim udrugama za sudjelovanje u jedinstvenoj svehrvatskoj eko-akciji čišćenja prirode i okoliša u proljeće 2013., a država bi uz regionalnu i lokalnu samoupravu treba osigurati zbrinjavanje prikupljenog otpada.

Za uklanjanje automobilskih olupina nazovite na 091/8579520.

Ekološko društvo Žumberak

Josip Šintić Zlatko

 
26.04.2012.

Gradonačelnik Beljak o inicijativi za osnivanje tvrtke Samoborski vodovod

Inicijativu podržavamo

Gradonačelnik Beljak o inicijativi za osnivanje tvrtke Samoborski vodovod

Komentar o inicijativi za osnivanje tvrtke Samoborski vodovod d.o.o., koju je na pressici 25. travnja iznio Tomislav Masten u ime samoborskog HDZ-a, dao je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

- Razgovarao sam o ovoj temi s mnogim eminentnim stručnjacima u zadnjih godinu i više dana s područja Samobora, Zagreba, pa i šire, a svi oni tvrde da na ovaj način, kako se to sada u ovoj inicijativi predlaže, nije moguće napraviti. No, ako imamo sreću da imamo stručnjake koju znaju više od drugih, onda ću i ja ovakvu inicijativu podržati, a predložit ću i Gradskom vijeću da učini isto, s time da ću osobu koja je ovaj model predložila, gospodina Tomislava Mastena, u ime koalicije HSS-SDP-HNS predložiti Gradskom vijeću kao privremenog ravnatelja te tvrtke koji će imati i zadaću pripremiti svu potrebnu zakonsku dokumentaciju, podloge i analize. Nadam se da ćemo postići suradnju svih stranaka i u interesu Grada i naših sugrađana realizirati taj projekt. Dakle, inicijativu podržavamo – rekao je gradonačelnik Krešo Beljak.

M.Š.

 
26.04.2012.

Konferencija za medije samoborskog HDZ-a

Treba nam nova firma za vodoopskrbu

Konferencija za medije samoborskog HDZ-a

Samoborski HDZ na konferenciji za medije predstavio je inicijativu za osnivanje nove tvrtke, koja bi se na ovom području bavila poslovima vodoopskrbe i odvodnje. Inicijativu je predstavio predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten, uz kojeg je bio i novoizabrani potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Samobor Vjeran Štublin (preostala dva potpredsjednika su Boris Makarun i Franjo Oslaković).

Samoborski vodovod d.o.o. bio bi naziv tvrtke i bavila bi se poslovima vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Samobora - prijedlog je samoborskog HDZ-a koji su već uputili Gradskom vijeću i oko kojeg žele okupiti sve samoborske stranke. Na pressici je Masten rekao da su prvo čekali u Gradskom vijeću najavljeni sastanak o ovoj temi pa su sada odlučili krenuti s inicijativom i nadaju se da će na nacrt dokumenta predstavnici drugih stranaka dati svoje primjedbe i prijedloge, kako bi se došlo do što kvalitetnijih dokumenata, jer smatraju da oko ovog pitanja, bitnog za sve stanovnike, ne smije biti politiziranja, već se mora napraviti zajednički projekt.

Predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten na pressici je pojasnio da se s ovom inicijativom nije moglo krenuti prijašnjih godina, jer su tek nedavno u novom Zakonu o vodama određeni parametri prema kojima se sada može reagirati. Naime, odredbe Zakona stupaju na snagu 1. siječnja 2013. godine i propisuju da se djelatnost vodooprskbe i odvodnje mora izdvojiti iz komunalnih poduzeća. U Samoboru to pitanje dodatno komplicira činjenica da je Vodoopskrba i odvodnja Grada Zagreba od 1989. preuzela upravljanje vodoopskrbnim sustavom na području Samobora, podsjetio je Masten, te dodao da su tada i počeli značajniji problemi, koji traju do danas. Rekao je kako smo svjedoci da i današnja gradska uprava ima probleme sa Zagrebačkim holdingom (pod koji potpada Vodoopskrba i odvodnja) zbog nerealiziranih projekata na samoborskom području. Masten je izdvojio izostanak gradnje cjevovoda Samobor – Gradišće – Slani Dol kao primjer takvog načina rada, jer je taj vodovod bio dogovoren za realizaciju još 2009. godine, a do danas nije izgrađen, unatoč tome što građani Samobora podmiruju svoje obveze. Samo iz naknade za razvoj godišnje se prikupi oko 2,5 milijuna kuna. S druge strane, Holding ne želi preuzeti ni već izgrađene objekte, kao što je Žumberački vodovod i lokalni vodovodi, upozorio je Tomislav Masten, dodavši da o 32 lokalna vodovoda brigu vode tamošnji mjesni odbori, što prema zakonu ne bi smjeli. Dodatni problem je i što nitko ne zna kolika je godišnja potrošnja svih tih lokalnih vodovoda. Masten je siguran da ukupna potrošnja u Gradu Samoboru prelazi propisanih 2 milijuna kubika vode godišnje.

Na pressici je ukazano i na problem odvodnje, posebno izgradnje pročistača. Naime, planirano je za gradnju pročistača tražiti sredstva iz pretpristupnih fondova EU, a samoborski HDZ smatra da se to nikada neće dogoditi, ako i odvodnju preuzme Zagrebački holding, jer proteklih godina nisu realizirali niti jedan projekt uz pomoć EU sredstava. To je još jedan razlog zašto idu s inicijativom o formiranju tvrtke Samoborski vodovod d.o.o., u kojoj bi se objedinila sva samoborska vodoopskrba i odvodnja, istaknuli su samoborski HDZ-ovci, a predsjednik Masten je naglasio kako su vodoopskrba i odvodnja strateško pitanje te da zbog toga Grad mora sam upravljati tim resursima. No, rečeno je i da se mogu povesti razgovori sa Svetom Nedeljom i drugim susjednim gradovima o regionalnom projektu vodoopskrbe i odvodnje. Dodatni argument je i taj što bi tvrtka Samoborski vodovod mogla sama povlačiti sredstva iz Hrvatskih voda i ministarstava za pojedine projekte, istaknuo je Tomislav Masten, dodavši kako smatra da je ovo idealan trenutak da se tako nešto učini.

Konkretno, predlaže se da se nova tvrtka osnuje tijekom travnja ili svibnja ove godine, da se izradi koncept razvitka samoborskog vodovoda kao zasebnog sustava te da se do 1. siječnja 2013. godine preuzme i upravljanje sustavom odvodnje.

M.Š.

Promjene u vrhu stranke

Na pitanje o skorom općem saboru HDZ-a, predsjednik samoborske organizacije Tomislav Masten rekao je da predizbori traju još do 5. svibnja i da je planirano u županijskoj organizaciji Zagrebačke županije pozvati na predstavljanje sve kandidate za predsjednika stranke. Masten je rekao kako samoborski HDZ očekuje više novih lica i mladih ljudi u vrhu stranke te da oni koji su poniknuli u stranci mogu u njoj i napredovati.

 
26.04.2012.

Samoborski HSLS-a donirao knjige Gradskoj knjižnici Samobor

Od klasika do hitova

Samoborski HSLS-a donirao knjige Gradskoj knjižnici Samobor

Nakon što su tijekom obilježbe Međunarodnog dana žena na našem glavnom gradskom trgu prikupljali knjige, samoborski HSLS-ovci su prikupljene knjige donirali Gradskoj knjižnici za Dan knjige 23. travnja. Aktivisti stranke, prevođeni predsjednicom ogranka i gradskom vijećnicom dr. Lindom Rossini Gajšak, donaciju su predali djelatnicama i ravnateljici samoborske knjižnice Mirjani Dimnjaković. Predano je 70 odlično uščuvanih knjiga iz raznih žanrova, od vrijednih izdanja klasičnih autora (kao što su Tolstoj i Dostojevski) pa do aktualnih hit izdanja. Prigodom predaje donacije samoborski liberali zahvalili su svima koji su sudjelovali u akciji.

I.H.

 

Akcija Ekološkog društva Žumberak uklanjanja otpada iz zaštićene prirode samoborskog dijela Žumberka

Gradonačelnik Beljak o inicijativi za osnivanje tvrtke Samoborski vodovod

Konferencija za medije samoborskog HDZ-a

Samoborski HSLS-a donirao knjige Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002