19.04.2012.

Izvlačenjem auto olupine u Noršić Selu na području Samobora počela Zelena čistka

Smrt olupinama!

Izvlačenjem auto olupine u Noršić Selu na području Samobora počela Zelena čistka

Simboličnim rezanjem olupine i konkretnim izvlačenjem iste s područja Noršić Sela, Grad Samobor se u četvrtak, 19. travnja, priključio međunarodnoj kampanji borbe protiv divljih odlagališta pod nazivom Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. U Hrvatskoj se pak već osam godina provodi akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina, a s obzirom da je idejni začetnik iste samoborski fotograf Romeo Ibrišević, u okviru nje je s područja Samobora do sada već uklonjeno 300-tinjak olupina.

Spojivši sve te akcije i zahvaljući činjenici da se približava Dan planeta Zemlje, ovaj puta je Romeo na pomoć u izvlačenju olupine nagovorio i samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka koji je u Noršić Selu pokazao da mu nije problem zasukati rukave i uprljati ruke kako bi i osobnim primjerom možda potaknuo svoje sugrađane da se uključe u kampanju protiv divljih odlagališta, a za čišći i ljepši Samobor.

- Na području Grada Samobora detektirano je 108 divljih deponija. Nažalost, jedino što možemo jest pozvati naše sugrađane da raznoliki otpad ne odlažu u prirodu i nadati se da će se sveukupno društvo konačno osvijestiti – poručuju pak nastavno na ovu akciju iz Ureda gradonačelnika.

Svoj doprinos čišćenju dali su i vatrogasci JVP Samobor, kao i učenici područne škole Noršić Selo OŠ Milana Langa, a osim popularnog Romeovog "Zelenka" (Renault Grand Scenic eco2) upregnute su bile i konjske snage gazde Mirka (konji su Dorat i Riđan) te vozilo C.I.O.S.-a, koje je zorno demonstriralo kako se pravilno postupa s auto olupinama. Naime, njih je moguće brzo i legalno deponirati pozivom na besplatni broj 0800-0204.

K.S./foto: R. Ibrišević

Identificirati i locirati

Akciji Očistimo Hrvatsku/Samobor od auto olupina, zahvaljući sveopćoj digitalizaciji i satelitskoj te inoj tehnologiji, moguće se priključiti i kroz novi sistem dojavljivanja lokacija olupina. Naime, na web stranicu www.letsdoitworld.org/wastemapje moguće je vrlo jednostavno i besplatno "prikvačiti" GPS lokacije olupina viđenih u prirodi. Potrebno je samo svojim "pametnim" mobitelom (smartphone) ili fotoaparatom s GPS modulom uslikati lokaciju i izabrati opciju "geotagiranja" ili pak skinuti besplatnu aplikaciju World Cleanup i jednostavno slikati, opisati i poslati na web stranicu. Na web stranici se već nalazi i znatan broj lokacija samoborskih "olupinskih ljepota", a svačiji doprinos je dobrodošao. Jasno, nakon identificiranja i lociranja, za nadati se je da će uslijediti i adekvatno transferiranje olupine.

 

Izvlačenjem auto olupine u Noršić Selu na području Samobora počela Zelena čistka

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002