28.05.2012.

Održana manifestacija Dragi naš kaj

Kao u neka stara vremena

Održana manifestacija Dragi naš kaj

Cjelodnevni gastro-etno i glazbeni festival Dragi naš kaj i ove je godine okupio velik broj posjetitelja na jezeru Orešje. U nedjelju, 27. svibnja, u organizaciji Udruge Dragi naš kaj, istoimena manifestacija ponudila je standardni okvir događanja koji je bio podijeljen u dva dijela: od 11 do 19 sati uživati se moglo u prezentaciji života na selu kroz improvizirana stara seoska "dvorišča", gdje se pokazivalo kako su naši stari obavljali svakodnevne poslove, čime su se bavili i kako su se zabavljali. Tako se moglo, između ostalog, vidjeti cijepanje drva, košnja trave, hranjenje domaćih životinja, rad sa starim alatima i prikaz starih zanata, pripremanje tradicionalnih jela i pića (od pečenja rakije i kruha do cvrenja čvaraka) te pjevanja i plesanja onako kako se to nekad radilo u raznim prigodama. Za najmlađe su pak bile predviđene starinske igre, ali i upoznavanje s domaćim životinjama. Svi zainteresirani mogli su obići i brojne štandove, koji su i ove godine nudili bogatu ponudu uglavnom tradicijskih proizvoda, od domaće rakije, medice, voćnih likera, kruščića, fritula, licitara, kraluša, rukotvorina... Oko jezera je vozila i starinska konjska zaprega pa je doživljaj vraćanja u neka stara vremena bio potpun.

Drugi dio festivala počeo je u večernjim satima, a privukao je zaljubljenike u kajkavsku glazbu. Ovogodišnji glazbeni festival Dragi naš kaj okupio je imena kao što su Kavaliri, Grupa Lui, Ivica Pepelko, Gordana Ivanjek, ali i mnoge za sada još nepoznate pjevače kojima je nastup u Orešju bio prilika probiti se na svjetla pozornice. Organizator manifestacije bila je Udruga Dragi naš kaj, a pokrovitelji Grad Sveta Nedelja, Turistička zajednica grada Svete Nedelje, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica i TZ Zagrebačke županije.

K.S.

 
28.05.2012.

Dodjelom priznanja završena samoborska Jegerijada

Zlatni jeger Branku Vidoviću

Dodjelom priznanja završena samoborska Jegerijada

Već smo pisali o nedavno održanoj Jegerijadi, kada se desetak samoborskih mesara, u restoranu Kod špilje na Otruševcu, okupilo kako bi, demokratski i pošteno, izabrali onog najboljeg. Izbor je bio težak, ali je pobjednik mogao biti samo jedan.

Pod budnim okom predsjednika Časnog suda Tomislava Skendrovića, ustanovljeno je da je najbolji jeger onaj koji proizvodi Super-mes i "majstor umjetnik" mesar Branko Vidović.

Ovih se dana veselo društvo opet okupilo "pri Štefeku" i pobjedniku dodijelilo zasluženu diplomu – Zlatni jeger. Uz fileke i dobro vino te društvo dragih prijatelja razmatrane su taktika i strategija za narednu godinu.

R.Š.

 

Održana manifestacija Dragi naš kaj

Dodjelom priznanja završena samoborska Jegerijada

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002