30.10.2012.

Na 32. sjednici Gradskog vijeća povećan proračun

Narasli do 200 milijuna

Na 32. sjednici Gradskog vijeća povećan proračun

Trećim izmjenama i dopunama, Proračun Grada Samobora uvećan je u prihodovnoj i rashodovnoj strani za 2,6%, odnosno nešto više od 5 milijuna kuna. Planirani proračun za 2012. godinu sada ukupno iznosi 200.843.390 kuna. Odlučilo je to većinom glasova samoborsko Gradsko vijeće na svojoj sjednici u utorak, 30. listopada.

Više je razloga za treći ovogodišnji rebalans proračuna; od nekoliko zakonskih promjena i dobrog punjena proračuna do sada, pa do većih troškova od planiranih u nekim stavkama na koje se nije moglo utjecati, pojasnio je gradskim vijećnicima pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije, Željko Radovanić.

U protekla tri mjeseca promijenjeno je čak četiri ili pet zakonskih propisa koji direktno utječu na proračun, kaže Radovanić. Na prihodovnoj strani to su veća očekivanja od komunalnog doprinosa, zahvaljujući Zakonu o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Osim toga, prihodi od poreza na dohodak ostvaruju se prema planu pa se očekuje u posljednjem tromjesečju i njihov rast.

Na rashodovnoj strani porasli su troškovi energenata pa je tu stavka povećana za 800.000 kuna. Veći su troškovi i za školstvo, od većih izdataka za prijevoz za čak 500.000 kuna, do neplaniranih troškova kod završetka izgradnje OŠ Mihaela Šiloboda u Sv. Martinu pod Okićem. Troškovi za vrtiće veći su za čak 600.000 kuna, jer je sada više djece, a onda i više zaposlenih, a subvencije dobivaju i dva nova privatna vrtića. Čak 300.000 kuna mora se dodati za prijevoz vode zbog velike suše, a u ovoj godini mora se podmiriti i dug za vatrogasno vozilo nastao još 2008. godine, u iznosu od gotovo 800.000 kuna.

U sportu će 100.000 kuna više dobiti ŽRK Samobor, a 50.000 kuna NK Samobor. I za socijalnu skrb su sredstva povećana za gotovo 300.000 kuna pa ukupno u ovoj godini iznose nešto više od 3,5 milijuna kuna. Za održavanje prometnica također su izdvojena dodatna sredstva, nešto više od 1,3 milijuna kuna.

Oporba nije podržala rebalans proračuna, a Tomislav Masten (HDZ) zamjerio je što u njemu nema strateških projekata, posebno što nema projekta kanalizacije koji bi trebao biti financiran sredstvima EU. Također, zamjera nebrigu o povećanju nezaposlenih, a vezano s time i nebrigu o poduzetničkim zonama i poljoprivredi te što nisu predviđena sredstva za osnivanje gradskog vodoprivrednog poduzeća.

Te primjedbe odbacio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, rekavši da već prije imaju predviđena sredstva vezana uz projekte EU, kao i sredstva predviđena za osnivanje vodoprivrednog poduzeća Grada Samobora. A za poduzetničku zonu ove je godine već utrošeno 500.000 kuna Zagrebačke županije.

A problem poduzetničke zone, kaže Radovanić, nije njeno opremanje, već to što je veći dio zemljišta u privatnom vlasništvu. Grad je komunalno opremio zonu, ali nije prije desetak godina kupio zemljište, da ga prodaje po povoljnoj cijeni, već su privatni vlasnici podigli cijene, koje su nerealno visoke. Interes postoji, no cijene se za četvorni metar kreću od 700 do 900 kuna, a u gospodarstvu nema takve djelatnosti, osim trgovine, koja bi taj dio mogla tako visokoprofitabilno realizirati kroz prihode, ističe Radovanić.

Tomislav Masten zamjerio je Gradu i to što će, da bi sačuvao poštanski ured u Sv. Martinu pod Okićem, plaćati za to 150.000 kuna godišnje. Prozvao je predsjednika Gradskog vijeća Željka Žarka, koji je postao član Uprave Hrvatske pošte, da nije pomogao da do toga ne dođe, dodavši da su i oni imali takvih problema dok su bili na vlasti, no uspjeli su "odlobirati" da do toga ne dođe.

Željko Žarko rekao je da je ova vlast krenula u drugom smjeru, više nema klijentelizma i počeli su se odgovorno ponašati u javnim poduzećima. Pošta je imala u prijedlogu zatvaranje 100 ureda zbog nerentabilnosti. Zatvorena su 82, a s ostalim lokalnim samoupravama se dogovorilo dodatno sufinanciranje. Pošta nije socijalna kategorija i isti je pristup za cijelu Hrvatsku. Zakonom je propisano da za cijelu Hrvatsku treba biti 942 ureda, a trenutno ih je 1 050 i svi građani imaju istu uslugu. A gradonačelnik je, u dogovoru s koalicijom, odlučio da će ovdje taj standard ostati.

Sljedeća sjednica Gradskog vijeća najavljena je za 22. studenoga.

D.K.

Aktualni sat

Tko je šef direktoru Komunalca?

Odgovori gradonačelnika Kreše Beljaka na pitanja gradskih vijećnika pokazali su da je on nezadovoljan radom Komunalca u posljednje vrijeme, ali je još više nezadovoljan time što kao gradonačelnik na taj rad nema utjecaja.

U odgovoru na pitanje vijećnice Anice Vraneković o naplati parkiranja pred bivšom SAMOM, rekao je da se slaže da se tamo parkiranje ne treba naplaćivati, kao i u nekim drugim rubnim zonama. Postupak ukidanja naplate kod Komunalca je pokrenut, no to predugo traje.

Slično je bilo, podsjetio je Beljak, i s previsokim cijenama za poslovne prostore, na kojima je direktor Komunalca inzistirao, pa je trebalo toliko vremena da se prostori iznajme, i to po nižoj cijeni.

Također, gradonačelnik je podsjetio da je upravo Gradsko vijeće prije dvije godine odlučilo da on više ne bude taj koji kontrolira Komunalac i izabralo tročlanu Skupštinu. Sada se direktor Komunalca osjeća sve moćniji, tvrdi Beljak, i on mu ne može ništa narediti. Kao još jedan primjer, Beljak je naveo najavljenu veliku feštu uz 60-godišnjicu Komunalca, koja će se održati, iako je on bio protiv takvog rastrošnog ponašanja u ovo vrijeme krize.

Do proljeća bi novoimenovane ulice u Rakovom Potoku (što je zanimalo Zlatka Korenčića) i mostovi u Samoboru (upit Anice Vraneković) trebali dobiti table s njihovim novim nazivima. Raspisat će se natječaj za najpovoljnije ponude, a za mostove se još treba razraditi koncepcija označavanja, tako da je gradonačelnik Krešo Beljak uvjeren da će taj posao biti završen do proljeća.

Odgovarajući na pitanje Zlatka Korenčića o slabom pritisku vode ne samo u Rakovom Potoku, nego i u Pavučnjaku, gradonačelnik Beljak podsjetio je na to da su to samo neki od problema radi kojih Grad Samobor pokušava registrirati svoje poduzeće za Vodoopskrbu, jer zagrebačko ima vrlo aljkav odnos prema samoborskim problemima. Čeka se odgovor Trgovačkog suda, gdje je Samobor prijavio registraciju svog poduzeća.

Vinko Kovačić prenio je nezadovoljstvo stanovnika gradske četvrti Sv. Helena, kojima je ograda oko pomoćnog igrališta NK Samobor zapriječila prolaz kojim su se oduvijek koristili. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec obećao je da će tražiti od NK Samobora da ograda bude otvorena za prolaz, osim za vrijeme odigravanja službenih utakmica.

Andrija Noršić upozorio je na urušeni drveni potporni zid na šetnici prema Vugrinščaku, a gradonačelnik Beljak rekao je da će to biti popravljeno, no potrajat će nešto duže, jer se mora napraviti kako spada, a ne kao prvi put.

 
30.10.2012.

Komemoracija za poginule branitelje na Trokutu kod Novske

Spomen na 14 poginulih Samoboraca

Komemoracija za poginule branitelje na Trokutu kod Novske

Na lokaciji Trokut kod Novske održana je 29. listopada tradicionalna komemoracija za poginule branitelje na novljanskom ratištu. Ove je godine organizator svečanosti bila Koprivničko – križevačka županija te je otkriven i stećak na spomeniku na kojem su imena poginulih branitelja iz te županije. Okupljene su pozdravili izaslanik predsjednika Republike general Ivan Jurić, ministar branitelja Predrag Matić Fred, zapovjednik OG Posavina Rudi Stipčić te, u ime domaćina, gradonačelnik Novske Antun Vidaković i župan koprivničko – križevački Darko Koren.

Tijekom svečanosti položeni su vijenci i zapaljeni lampaši na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Uz stećak, na kojem su imena 14 hrvatskih branitelja s područja Samobora, u ime Grada Samobora vijenac su položili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Vinko Jaklenec.

Uz izaslanstvo Grada, članove koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, roditelje i prijatelje, svečanosti na Trokutu nazočili su i učenici samoborskih osnovnih škola, kao i Srednje strukovne škole.

Na početku održana je i sveta misa, koju su predvodili policijski dušebrižnik Ozren Bizak i novljanski župnik Milan Vidaković, dok je u glazbenom dijelu programa nastupio KUD Sveti Petar Orehovec.

I.H.

 

Na 32. sjednici Gradskog vijeća povećan proračun

Komemoracija za poginule branitelje na Trokutu kod Novske

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002