16.04.2012.

Održana skupština Vatrogasne zajednice grada Samobora

Nikad bolja suradnja s gradskom upravom

Održana skupština Vatrogasne zajednice grada Samobora

Vatrogasna zajednica grada Samobora osnovana je 15. svibnja 1929. godine, tada pod nazivom Vatrogasna župa Samobor. Tijekom godina mijenjano je ime i područje djelovanja (jedno vrijeme bila su uključena i društva s današnjeg zagrebačkog područja), ali osnovni motivi i principi rada kod vatrogasaca ostali su uvijek isti. Danas Vatrogasna zajednica grada Samobora u članstvu ima Javnu vatrogasnu postrojbu, 19 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz samoborskih naselja te jedno dobrovoljno vatrogasno društvo iz gospodarske sfere (DVD Chromos).

Što je sve učinjeno u samoborskoj Vatrogasnoj zajednici u 2011. godini izneseno je na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj 14. travnja u prostoru DVD-a Samobor. Izvješće o radu i svim aktivnostima predočio je tajnik zajednice Boris Bogolin. Podsjetivši na povijesne podatke, tajnik je istaknuo dobru suradnju s ostalim društvima te sve aktivnosti koje su provedene u 2011. godini. Tako se moglo čuti da su ukupno imali 246 intervencija, od toga 215 u Samoboru, a 31 u Svetoj Nedelji. Od toga najviše je bilo tehničkih intervencija (165) te gašenja požara (134), a po mjesecima najviše intervencija bilo je tijekom ožujka i travnja (63) te lipnja i srpnja (50). Tajnik Boris Bogolin u izvješću je istaknuo redovna školovanja i osposobljavanja koja se provode u Vatrogasnoj zajednici, uspjehe na brojnim natjecanjima te sudjelovanje na vježbama, hodočašćima, sajmu mogućnosti, obilježavanju obljetnica mjesnih DVD-a, a istaknuo je i redovitu brigu o zdravlju vatrogasaca. U izvješću je istaknuto da sadašnja gradska uprava uveliko pomaže u radu, skrbeći o nabavi novih vozila i opreme pa je 2011. godina ocijenjena najboljom do sada u tom pogledu. Za nabavu kombi vozila i zakonom propisane opreme izdvojeno je 1,3 milijuna kuna. Ukupno prihodi Zajednice bili su 1.927.225, a rashodi 1.855.868 kuna.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Vladimir Domin ml. istaknuo je i da su u prošloj godini vatrogasci prevezli 1216 cisterni s pitkom vodom pa je kao jedan od prioriteta u 2012. godini istaknuta upravo nabava nove cisterne, budući da je postojeća stara više od 30 godina i često se kvari. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković iznio je i potrebu nabave ljestvi za gašenja požara na višim zgradama te nabavu vozila za gašenje šumskih požara. Plan rada za 2012. iznio je Nevenko Barković. Uz redovne aktivnosti, izdvajaju se dvije obilježbe – tradicionalna proslava sv. Florijana 4. svibnja i Dan vatrogasne zajednice 15. svibnja. Dan samoborske vatrogasne zajednice bit će obilježen velikom smotrom 19. svibnja na Trgu kralja Tomislava, kada će na jednom mjestu biti postrojeno ljudstvo i pokazana tehnika, a sve vatrogasce pozdravit će gradonačelnik Beljak sa suradnicima.

Na skupštini je istaknuta odlična suradnja s Gradom Samoborom i aktualnom gradskom upravom te pohvaljeno njihovo razumijevanje za potrebe vatrogasaca. U svom pozdravnom govoru gradonačelnik Beljak rekao je da su prijašnjih godina izdvajanja bila ispod zakonskog minimuma te da su to odlučili promijeniti, napomenuvši i da se u nekoliko godina ne mogu nadoknaditi desetljeća neulaganja u vatrogastvo. Obećao je da će ulaganja u 2012. biti još i veća, navodeći da Samobor jedini u Hrvatskoj bilježi porast prihoda i to za čak 15,8 posto u prvom tromjesječju u odnosu na isto razdoblje u 2011. godini. Ponovio je da će se ove i sljedeće godine poduzimati radnje kako bi se javna vatrogasna postrojba preselila u bivšu vojarnu i dobila tako primjerene uvjete za rad. I gradonačelnik je pohvalio suradnju s vatrogascima, rekavši da zasluge za to pripadaju i pročelniku Radovaniću, te svima na kraju zaželio što više druženja, a što manje požara.

Skupštini zajednice, uz samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka, nazočili su pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić te gosti iz Brežica, Zaprešića, Jastrebarskog, Ivanić-Grada i ostalih naselja. Minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom počasnom predsjedniku Vladimiru Dominu st. i svim preminulim vatrogascima. Na kraju sjednice dodijeljena je i Dijamantna počasnica Vladimiru Dominu st., koju je preuzeo njegov sin Vladimir Domin ml., a priznanja zajednice uručena su gradonačelniku Beljaku i pročelniku Radovaniću.

M. Šipuš

Nastojat ćemo i dalje biti najsigurniji

Budući da su i vatrogasci dio sigurnosnog sustava, a Samobor je proglašen najsigurnijim gradom u Hrvatskoj, zamolili smo gradonačelnika za kratak komentar.

- Samobor je dobio status najsigurnijeg grada u Hrvatskoj nakon istraživanja i ocjene Ekonomskog instituta iz Zagreba, u kojem su sudjelovali MUP i posebna komisija EU-a koja sve prati. Bodovne razlike među prvih deset gradova bile su male, ali činjenica jest da je Samobor u većini kategorija osvojio prvo mjesto i time titulu najsigurnijeg grada. Naravno da najveće zasluge idu samoborskoj ooliciji pa moram istaknuti da je suradnja s MUP-om i zapovjednikom samoborske postaje Kosom podignuta na višu razinu. Mi imamo razumijevanje i za poteškoće koje imaju zbog nedostatka ljudstva i opreme. Uvijek se može i bolje, jer sugrađani će sigurno imati i dalje primjedbi, ali u odnosu na druge gradove ti su problemi puno manji, a nastojat ćemo da to tako ostane i u budućnosti – istaknuo je gradonačelnik Beljak.

 
16.04.2012.

Velika završnica projekta Organizator medijskih događanja

Do jaja za sam kraj

Velika završnica projekta Organizator medijskih događanja

Niti kišovito vrijeme nije omelo mlade organizatore Party Egg festa u bivšoj vojarni da sve pripreme obave na vrijeme. Naime, koncert je održan 14. travnja u prostoru nekadašnje kantine u vojarni, a dan prije održana je i mala radionica grafita u kojoj su Sven, Krešo, Hrvoje i Filip fluorescentnim bojama oslikali panoe koji su krasili pozornicu. Oni su poseban efekt imali kada su ih osvijetlili fluorescentnim lampama, koje su svoju ulogu imale i na bijelim majicama u kojima su posjetitelji morali doći na koncert. Na njemu se mogao čuti neobičan glazbeni spoj DJ-eva i klasičara (DJ Ivica Petak, DJ Rendell Moreno, DJ Ewan i DJ Brc s jedne strane te Giancarlo Brunello na harmonici, Andro Jambrošić na bubnjevima, Avi na violini i Marko Rušnov na saksofonu s druge strane). Sve to to osmislila je grupa iz projekta Organizator medijskih događanja, a koju su činili Karlo Kostić, Matea Mužinić, Martina Franceković, Vedran Hafizadić te glasnogovornik grupe Luka Jambrošić, koji je prije koncerta pojasnio kako je nastala suradnja s grafiterima.

- Koncert je nazvan Do jaja pa je to i osnovni motiv grafita na panoima, ali bitno je bilo da motivi budu veseli i šareni za pravi party. Cilj je bio popularizirati tu umjetnost, koja se često etiketira kao vandalizam zbog onih koji samo zašaraju neku površinu. I na koncertu će svi moći vidjeti kako grafiti mogu lijepo izgledati, a ovi će imati još i taj dodatni efekt zbog fluorescentnih boja – istaknuo je Luka i zahvalio sponzorima - Tuborgu, Šervudskoj šumi, Hostelu Samobor, Core gymu, Grafexu i Diz vizu.

Koncert je bio završna manifestacija projekta Organizatora medijskih događanja, a riječ je o projektu Pučkog otvorenog učilišta u kojem su se školovali gimnazijalci koji su prekinuli daljnje školovanje i bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje. Osim koncerta, organizirana su još dva događanja - kazališna revija natjecateljskog karaktera Horor matura te izložba u Zagrebu nazvana Usudi se probati.

U petak, 13. travnja, u samoborskom kinu po prvi puta u Hrvatskoj predstavljen je koncept kazališne revije i natjecateljskog showa. Polaznici programa OMD spojili su naizgled nespojivo – pitanja i odgovore iz državne mature s kazališnim skečevima. Maturanti su bili podijeljeni u šest grupa i na zabavan način natjecali su se za vrijedne nagrade, a pitanja su bila iz područja vezanih uz državnu maturu i opću kulturu. Glasnogovornica grupe Matea Petrić rekla nam je da su namjerno izabrali simboliku datuma petka 13., jer mnogim maturantima ta završna matura izgleda kao horor. S njom su u grupi još bili Andrea Novoselec, Martina Kovačević, Hrvoje Antolović, Josip Lisec i Ida Turk.

- Inspiracija za natjecanje bili su nam pub kvizovi, koji su popularni u Engleskoj, a kod nas su tek u povojima. Mi smo tome još dodali kazališni dio i skečeve te napravili Horor maturu i za pobjednike osigurali carting u Areni – istaknula je Matea i dodala kako će im znanje i iskustvo dobiveno u projektu OMD puno značiti i predstavljati veliko iskustvo. Tome će pridonijeti i Udruga organizator, koju su polaznici osnovali i preko koje se nadaju da će uspješno nastaviti daljnje aktivnosti.

Cijeli projekt počeo je još 3. travnja otvorenjem izložbe Usudi se probati. Riječ je bila o četiri izložbe u nizu, u kojima su se suprotstavila četiri para međusobno povezanih umjetnika starije i novije generacije. Svrha cjelokupnog projekta je približiti suvremenu umjetnost publici, kako bi ona mogla upoznati umjetnike, a izložbe se mogu pogledati do 23. travnja u Kući za umjetnost i ljude Lauba u Zagrebu. U tom su projektu sudjelovali Antonela Lulić, Sanja Špoljar, Ida Karabajić, Anamarija Pranjić, Barbara Tadić, Ana Cvitanović i Luka Kantoci, a umjetnici koji izlažu svoja djela su Ivan Kožarić, Kristian Kožul, Boris Cvjetanović, Kristina Lenard, Julije Knifer, Duje Jurić, Juraj Dobrović i Ivana Franke.

M.Š.

 
16.04.2012.

Otvoreno boćalište u naselju Gradna

Igralište za natjecanja i druženja

Otvoreno boćalište u naselju Gradna

Samobor je dobio boćalište koje dimenzijama zadovoljava odredbe natjecanja te će tako napokon i domaći Boćarski klub dr. Ante Starčević dobiti mjesto gdje može igrati svoje prvenstvene utakmice, umjesto stalnih gostovanja u Zagrebu. Boćalište je službeno otvoreno 15. travnja u naselju Gradna, uz zgradu tamošnjeg mjesnog odbora. Upravo je mjesni odbor pripomogao uređenju boćališta, baš kao i Grad Samobor, Zagrebačka županija i Samoborski športski savez. Stoga su otvorenju nazočili samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, zamjenik župana Rudolf Vujević te samoborski župnik Vlado Bogdan, koji je igralište blagoslovio.

Prvu službenu utakmicu odigrali su domaćini iz Boćarskog kluba dr. Ante Starčević s kolegama iz Boćarskog kluba Šibice u sklopu 8. kola 2. zagrebačke boćarske lige, a pobjeda je pripala gostima rezultatom 9:3. Druženje je okončano uz piće i kotlovinu, koju su pripremili domaćini iz MO Gradna, pobjednici ovogodišnjeg Festivala kotlovine na Samoborskom proljetnom sajmu.

M.Š.

 

Održana skupština Vatrogasne zajednice grada Samobora

Velika završnica projekta Organizator medijskih događanja

Otvoreno boćalište u naselju Gradna

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002