02.08.2012.

Žumberčani sudjelovali na Danima Petra Kružića u Klisu

Pohvale za čuvanje običaja Lijepe naše

Žumberčani sudjelovali na Danima Petra Kružića u Klisu

Starodrevni Klis i njegova slavna Tvrđava posljednjeg ovoljetnog srpanjskog vikenda iznova su osvanuli u čudesnom ruhu oživljene povijesti. Tvrđava Klis povijesno je jedno od najvažnijih, a arhitektonski jedno od najljepših fortifikacijskih zdanja na hrvatskom tlu. Program kroz tri dana bio je pun događanja (srednjevjekovni sajam, bitka i tabor), a jedinstveni povijesno-scenski prikaz jedne od tih bitaka, koja na slikoviti način rekonstruira povijesni događaj iz davne 1532. godine, bio je vrhunski događaj. Ovaj znameniti događaj organizirala je povijesna postrojba Kliški uskoci, a u okviru ljetne kulturno-turističke manifestacije "Dani Petra Kružića, kapetana i kneza kliškoga”. Hrvatski vojskovođa Kružić i njegovi Uskoci kao branitelji Hrvatske nikada neće biti zaboravljeni. Žumberački uskoci su sudjelovali na ovom događanju, jer korijeni Klisa, Senja i Žumberka su isti, a naši preci su bili na braniku obrane Europe od turske sile i čuvari kršćanstva. Žumberačka prezimena: Bojić, Delišimunović, Klisurić, Radić, Vukšić… imaju svoje korijene u Klisu.

Srednjovjekovni sajam, bitka i tabori

Prvo nekoliko rečenica o srednjovjekovnom sajmu. Viteški turniri u mačevanju, turniri u streličarstvu, žongliranje s vatrama, arhaični pučki napjevi, zvuci dipala, gajdi, bubnjeva i gusala uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, iluzionisti… Sve to u ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.

Središnji događaj bila je rekonstrukcija povijesne bitke između Uskoka i Osmanlijske vojske. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi u koreografskoj i dramskoj izvedbi oko 230 kostimiranih sudionika, članova 19 povijesnih postrojba iz raznih krajeva Hrvatske te dviju skupina iz Slovačke i Slovenije, dvije su večeri u oko sat i pol programa ispunile zidine Tvrđave. Dakako, uz pucanje iz topova, pušaka i kubura, borbe mačevima, kopljima, buzdovanima i nadžacima, plotune iz katapulta, hice zapaljivim strijelama, prikazani su razni oklopi, srednjovjekovni štitovi, pješaštvo, konjička potpora…

Povijesne postrojbe i sudionici

U manifestaciji su sudjelovali Kliški uskoci, Senjski uskoci, Žumberački uskoci, Tostabur – espadrones (Slovačka), Zrinska garda (Čakovec), Praškocijeve haramije (Zagreb), Aureus unicornis (Gornja Stubica), Dubovački streličari (Karlovac), Gradska straža Bakar, Gradska straža Šibenik, Vitezovi vranski (Pakoštane), Beli volki (Slovenija), Koprivnički mušketiri i haramije (Koprivnica), Družba vitezova Zlatnog kaleža (Donja Stubica), Red čuvara grada Zagreba, Vitezovi zelingradski (Sv. Ivan Zelina), Red srebrnog zmaja (Zagreb), Vitezovi Ružica grada (Orahovica), Udruga Ivanečki vitezovi (Ivanec), Kulturno-umjetnička udruga sv. Kliment (Sitno Gornje), Društvo Poljičana sv. Jure (Priko), Kulturno-umjetnička udruga Dugi Rat.

Tabori sudionika bili su postavljeni na sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika, različitim školama i radionicama. Pripremanje janjičarskog čorbaka u režiji svestranog slovačkog profesora Petera Koze te pripravljanje starih dalmatinskih i mediteranskih jela po recepturi našega poznatog majstora Mira Bogdanovića.

Zbog velikog interesa ove su se godine uprizorile dvije bitke, i to u petak (27. srpnja) i subotu (28. srpnja). Osim neposredno pred bitku, ulaznice su se mogle kupiti u suvenirnici u Klisu te u agenciji Dalmagic na splitskom Peristilu. Za sva događanja u podnožju kliške tvrđave (sajam, viteški turniri, žogleri…) ulaz je bio slobodan.

Kliški uskoci, Općina Klis, TZ Klis, DVD Klis i svi građani koji su pomogli da ova povijesno-kulturna manifestacija prođe u odličnoj organizaciju zaslužuju pohvalu za čuvanje običaja Lijepe naše. I mnogi strani turisti prisustvovali su ovom događanju i najavili dolazak iduće godine.

Tekst: M. Radić

Foto: P. Klisurić

 
02.08.2012.

Ljetni radovi u MO Bregana

Uređenje Cvjetne ulice

Ljetni radovi u MO Bregana

Krajem srpnja počeli su radovi u Cvjetnoj ulici u Bregani. Radovi se odvijaju prema Planu rada Mjesnog odbora Bregana, a financiraju se iz proračuna Grada Samobora. Cvjetna ulica će se ovim zahvatom proširiti, a uz proširenje ulice izradit će se i nogostup.

U Bregani je, također prema Planu rada Mjesnog odbora, postavljena javna rasvjeta na križanju ulice 30. svibnja s Cvjetnom ulicom. Javna rasvjeta postavljena je i na betonskoj cesti, kod kanala prema benzinskoj postaji, čime je poboljšana preglednost kritičnog zavoja. Prema Programu Grada Samobora javna rasvjeta postavljena je kod betonske ceste uz kafić Crna mačka.

M. Gračanin

 

Žumberčani sudjelovali na Danima Petra Kružića u Klisu

Ljetni radovi u MO Bregana

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002