17.05.2012.

Studijsko putovanje Udruge Samoborska vinska cesta

Prednosti i mane kolega vinara

Studijsko putovanje Udruge Samoborska vinska cesta

Članovi i gosti udruženja poljoprivrednih proizvođača Udruga Samoborska vinska cesta organizirali su 14. i 15. svibnja studijsko putovanje u Bačku, Srijem i Baranju, koje je sufinancirano sredstvima Nizozemske darovnice.

Sudionici putovanja mogli su vidjeti dostignuća hrvatskih i srpskih vinara. U sklopu edukacije posjetili su i 79. međunarodni Novosadski poljoprivredni sajam, jedan od četiri najveća europska sajma takve vrste u Europi. Obišli su u Irigu na Fruškoj gori Mačkov podrum, a u Sremskim Karlovcima posjetili muzej meda i vinariju Živanović. U vinogorju Baranja obišli su vinarije Kalazić, Josić i Kolar.

Prošlogodišnjom edukacijom u Burgenlandu u Austriji i ovogodišnjom u Novom Sadu i Baranji članovi i gosti Udruge Samoborska vinska cesta mogli su komparacijom uočiti prednosti i mane pojedinih vinorodnih regija.

Vojvođanski proizvođači vina naglašavaju slabu kulturu pijenja vina, no u Srbiji je, kao i u Sloveniji, manji porez na poljoprivredni repromaterijal, što omogućuje konkurentniju proizvodnju.

Baranja, Bogom dana zemlja za ratarstvo i vinarstvo, trpi prometnu izoliranost, no po ponudi i kvaliteti odnijela je sve simpatije sudionika stručnog putovanja.

Krunoslav Znika

 
17.05.2012.

Samoborski maturanti plesali Quadrillu

Oboren rekord

Samoborski maturanti plesali Quadrillu

Športski plesni klub Samobor okupio je i pripremio ovogodišnje samoborske maturante za ples Quadrillu te ih tako uključio u akciju rušenja Guinnessovog rekorda prethodnih generacija maturanata. Naime, već tradicionalno na kraju školske godine maturanti na gradskim trgovima plešu ovaj francuski dvorski ples, a ove godine u akciju se uključilo 8 država i 58 europskih gradova.

U svojoj namjeri organizatori su uspjeli i prema prvim neslužbenim rezultatima oboren je rekord, jer je 18. svibnja u isto vrijeme Quadrillu plesalo 34.488 maturanata. Samoborci su u ovaj uspjeh ugradili svoj dio, budući da je na Trgu kralja Tomislava točno u podne punih sedam minuta (kako to pravila nalažu) plesalo devedeset i dvoje maturantica i maturanata iz tri samoborske srednje škole.

Nakon otplesane Quadrille maturanti su se otputili u bivšu vojarnu na Norijadu, koju je i ove godine, uz potporu Grada Samobora, pripremio Klub učenika i studenata.

M.Š.

 
17.05.2012.

Stručno osposobljavanje samoborskih vatrogasaca

Diplome u pravim rukama

Stručno osposobljavanje samoborskih vatrogasaca

U vatrogastvu Samobora godinama se vodi briga o stručnom osposobljavanju. Dolaskom mladih članova i smjenama generacija potreba za osposobljavanjem je nužna.

Vatrogasna zajednica grada Samobora u 2012. godini planirala je osposobljavanje za vatrogasna zvanja vatrogasac i vatrogasac I. klase te usavršavanje za pružanje prve pomoći.

U veljači i ožujku ove godine u Samoboru je održano osposobljavanje za zvanje vatrogasac, koje je uspješno završilo 37 polaznika, a u travnju i svibnju za zvanje vatrogasac I. klase, koje je uspješno završilo 44 polaznika.

15. svibnja, na Dan VZ Grada Samobora, diplome članovima DVD-a Samobor, Rude, Bregana, Galgovo, Bobovica, Klokočevec, Vrbovec, Otok, Drežnik, Petkov Breg, Pavučnjak i Veliki Lipovec za zvanje vatrogasac I. klase uručili su predsjednik Jurica Domin i zapovjednik Vladimir Domin.

B. Bogolin

 

Studijsko putovanje Udruge Samoborska vinska cesta

Samoborski maturanti plesali Quadrillu

Stručno osposobljavanje samoborskih vatrogasaca

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002