19.09.2012.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i na konferenciji za medije potvrdio stav Grada o poskupljenju grijanja

Bude li odlučivao Grad – poskupljenja neće biti!

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i na konferenciji za medije potvrdio stav Grada o poskupljenju grijanja

Glavna tema konferencije za medije samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, održane u srijedu, 19. rujna, bila je najavljeno poskupljenje grijanja za šest hrvatskih gradova, među kojima je i Samobor. Gradonačelnik je poručio kako poskupljenja grijanja u Samoboru neće biti, ukoliko će nadležnost nad tom odlukom imati uprava Grada Samobora. Međutim, dodao je i da je vrh državne vlasti odlučio preuzeti odgovornost tog poskupljenja na sebe, ali da se on se ne slaže s tom odlukom te je naglasio kako su najveći problem velike "rupe" u samom sustavu svih državnih tvrtki pa tako i HEP Toplinarstva. Rekao je kako je dovoljno samo prošetati Samoborom pa da se vide loše izvedeni projekti HEP-a, kao npr. u Vukovarskoj ulici. Po Beljakovom mišljenju potrebno je više kontrole nad izvođačima. Beljak rješenje vidi u micanju nesposobnih, politički imenovanih kadrova i uvođenju struke i stručnog nadzora, a dok se ti problemi ne riješe sve će se kao i do sada prebacivati na leđa građana, zaključio je gradonačelnik.

S druge pak strane gradonačelnik Beljak je izrazio zadovoljstvo po pitanju dinamike izvođenja radova na komunalnoj infrastrukturi na području grada Samobora. Raspisan je natječaj za više cestovnih pravaca na koji se javilo nekoliko različitih izvođača što znači da će u isto vrijeme krenuti veći dio radova na Mirnovečkoj cesti i na bivšim županijskim cestama, odnosno cestama pod nekadašnjom ingerencijom Županijske uprave za ceste. Tako će sredinom rujna uslijediti presvlačenje novim asfaltom ulice Kralja Petra Krešimira IV. i Mirnovečke ulice, a kreće i preuređenje dijelova Žumberačke ulice.

- U Mjesnim odborima i ukupno u gradu se ove godine napravio ili će se tek napraviti rekord; više od 70 prometnica! – rekao je Beljak i dodao kako je dosadašnji „rekord“ bio 43 uređene ulice.

Ines Ibrišević

 
19.09.2012.

Mladež SDP-a čistila ambroziju

Nastavili tradiciju

Mladež SDP-a čistila ambroziju

U petak, 14. rujna, na granici mjesnih odbora Rakov Potok i Galgovo članovi GO FM SDP Samobor proveli su akciju uklanjanja ambrozije uz puteve i polja. Članovi foruma, pod vodstvom predsjednika Luke Tomovskog, očistili su teren od ove nezgodne biljke koja svojim svojstvima mnogim ljudima zagorčava život u ljetnim mjesecima stvarujući im zdravstvene poteškoće.

Akciji se pridružio i predsjednik MO Rakov Potok Branimir Šiljak, a uz njega akciji su prisustvovali i drugi članovi SDP-a s tog područja. Ovom akcijom FM SDP-a Samobor je nastavio tradiciju pomaganja zajednici, a predsjednik Tomovski je najavio slične akcije u budućnosti.

I.H.

 
19.09.2012.

Obilježena 21. obljetnica mobilizacije 151. samoborske brigade

Branitelji nisu zadovoljni sadašnjim stanjem države

Obilježena 21. obljetnica mobilizacije 151. samoborske brigade

Već je 21 godina prošla od burnih dana 1991. godine kada se okupila tada 8. brigada TO da bi krenula u obranu domovine. Ubrzo brigada mijenja ime u 151. samoborska brigada, pod kojim bilježi svoj slavni ratni put. Začeci brigade i 21. godišnjica mobilizacije obilježeni su 18. rujna polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Parku domovinske zahvalnosti ispred spomenika poginulim braniteljima. Vijenac je položilo izaslanstvo koje su činili gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, zamjenik gradonačelnika Samobora Hrvoje Frankić i ratni zapovjednik 151. brigade Adolf Paar, nakon čega su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani zapalili svijeće. Trenucima šutnje odana je počast svim poginulim članovima brigade, braniteljima sa samoborskog i svetonedeljskog područja te iz cijele Hrvatske, a pročitana su i imena poginulih branitelja. Molitvu je izrekao samoborski župnik Vlado Bogdan.

O danima mobilizacije i početku ratnog puta brigade govorio je prvi ratni zapovjednik 151. brigade Adolf Paar. On je u govoru pozdravio sve okupljene, rekavši da je ratni put brigade bio uspješan i neokaljan, ali da su i 22 člana dala svoj život na oltar domovine.

- Krenuli smo motivirani da obranimo državnost koju su nam agresori željeli oduzeti. No, kada bismo danas pitali branitelje, koji su iz ideala krenuli u rat, većina bi se izjasnila da nisu zadovoljni sadašnjim stanjem u Hrvatskoj, jer mnogi od njih žive na rubu egzistencije. Za takvu se Hrvatsku nismo borili, jer sve je više branitelja koji ostaju bez zaposlenja i nisu socijalno zbrinuti – istaknuo je Paar.

Rekao je Paar i da su gradovi Samobor i Sveta Nedelja podržali program doškolovanja branitelja za njihovo lakše zapošljavanje (koji je ponudila Udruga branitelja 151. brigade), no da je Ministarstvo branitelja, unatoč svim obećanjima, za taj program udijelilo mrvice. Uz velike napore ipak će se 20-ero razvojačenih nezaposlenih branitelja doškolovati kako bi se lakše zaposlili, naglasio je Adolf Paar, dodajući kako očekuje podršku za branitelje teškog socijalnog statusa u vidu nabave ogrjeva za zimu. Na kraju je zaključio da svi članovi brigade mogu biti ponosni na učinjeno.

Nakon programa u Parku domovinske zahvalni okupljeni su se uputili u gradsku vijećnicu, gdje je još jednom bilo govora o ratnom putu 151. brigade.

M.Š.

 

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i na konferenciji za medije potvrdio stav Grada o poskupljenju grijanja

Mladež SDP-a čistila ambroziju

Obilježena 21. obljetnica mobilizacije 151. samoborske brigade

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002