22.02.2012.

U siječnju je zabilježeno 2896 nezaposlenih osoba na području Samobora i Svete Nedelje

Najveći skok broja nezaposlenih u zadnjih godinu dana!

U siječnju je zabilježeno 2896 nezaposlenih osoba na području Samobora i Svete Nedelje

Nakon što su obrađeni podaci za siječanj, iz područnih ureda Zavoda za zapošljavanje slobodno se može oglasiti novo zvono za uzbunu. Naime, u siječnju je na području Samobora i Svete Nedelje zabilježeno 2896 nezaposlenih, što je 206 osoba više no što ih je na burzi zabilježeno u prosincu 2011. godine, a to pak znači da se dogodio najveći skok u broju nezaposlenih u zadnjih godinu dana! Slabe utjehe radi, broj nezaposlenih je ipak manji nego u siječnju 2011. godine.

Naime, pogled u godišnje podatke Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je samoborska ispostava u siječnju 2011. evidentirala 3051 nezaposlenu osobu, nakon čega je bilježen kontinuiran pad broja nezaposlenih do lipnja. Najniža razina nezaposlenosti zabilježena je pak u studenom, kad je na zavodu bila 2571 osoba. Međutim, tada počinje novi trend koji u prosincu donosi skok na 2690 nezaposlenih osoba, a na što se nadovezao i siječanj 2012. godine.

Što se strukture nezaposlenih tiče, broj muškaraca i žena je podjednak, a po obrazovnoj strukturi najveći broj na samoborskoj burzi rada je srednje stručne spreme (2929). Nažalost, područje Samobora i Svete Nedelje je županijski predvodnik po broju nezaposlenih visokoobrazovanih osoba pa je tako na Zavodu za zapošljavanje 179 osoba sa završenim fakultetom, akademijom, magisterijem ili doktoratom te još 152 osobe sa završenim prvim stupnjem fakulteta. Gledano po dobi, najviše nezaposlenih u evidenciji zavoda je između 20 i 30 godina starosti (762) te starijih od 50 godina (851).

Inače, u Zagrebačkoj županiji je u siječnju 2012. godine evidentirano 16 843 nezaposlenih osoba (15 947 u prosincu), a zanimljivo da su gotovo svi županijski gradovi zabilježili porast broja nezaposlenih u odnosu na prosinac. Jedina iznimka je Vrbovec.

K.S.

 
22.02.2012.

Održana skupština DVD-a Gornja Vas

Lijepa vatrogasna priča

Održana skupština DVD-a Gornja Vas

OU subotu, 18. veljače, održana je skupština DVD-a Gornja Vas, kojoj su, između ostalih, prisustvovali počasni predsjednici Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, Teodor Fricki, sadašnji zamjenik predsjednika HVZ-a Mijo Brlečić, zapovjednik VZG Samobor Vladimir Domin, pročelnik za gospodarska pitanja Željko Radovanić, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak, kaljski župnik monsinjor Juraj Jerneić te predstavnici 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

DVD je u minuloj godini, uz pomoć profesionalnih vatrogasaca, sudjelovalo u gašenju požara u prirodi izazvanog neopreznim paljenjem korova. Takvim požarima osobito pogoduje plastični otpad u prirodi. Osim redovitih aktivnosti u 2012. godini, društvo planira urediti garažni prostor te zamijeniti dio dotrajale stolarije na vatrogasnom domu.

U svečanom djelu skupštine Josip Šintić Zlatko govorio je o povijesti ovog dijela Žumberka, a spomenuti visoki gosti održali su pozdravne govore i pohvalili djelovanje DVD-a Gornja Vas. Franjo Gregurić obećao je podršku Žumberku, a Željko Radovanić pomoć Grada Samobora. Svečano su proglašena tri počasna člana DVD-a Gornja Vas: Franjo Gregurić, mons. Juraj Jerneić i Nenad Radojčić, te su im uručene povelje.

Svjedoci smo da naša žumberačka vatrogasna društva svakog dana imaju sve manje članova. Ovdje se događa suprotno, jer je na ovoj skupštini primljeno devetnaest novih, među kojima i više žena.

Domaćin je svoje goste počastio srnećim paprikašem, kotlovinom i živom svirkom, brojni gosti uručili su prigodne poklone, a gosti iz DVD-a Radatovići, na čelu s predsjednikom Bojanom Smiljanićem, društvu su darovali sirenu za uzbunjivanje.

J.Ž.S.

 
22.02.2012.

Brojna svita veselo se oprostila od Samoborskog fašnika

Spaljen i 186. put

Brojna svita veselo se oprostila od Samoborskog fašnika

Spaljivanjem Princa Fašnika i zaista do sada neviđenim, spektakularnim vatrometom sinoć je završio 186. Samoborski fašnik. Princa od brojnih optužbi za sve nedaće u prošloj godini nije uspio spasiti ni Štef Fišal niti brojna svita koja je na središnjem samoborskom trgu pratila suđenje. No, prije nego što su ključevi Grada vraćeni gradonačelniku Kreši Beljaku, deseci tisuća ljudi ludovali su do ranih jutarnjih sati.

Veselu fašničku feštu na Trgu priredio je Elemental, dok su se za odličnu atmosferu u nekadašnjim ZET-ovim garažama pobrinuli samoborski bend Slutim konje i zadarski Postolar Tripper. U šatoru su svirale Bekrije, a do jutra se ludovalo i u samoborskim kafićima i restoranima.

Kao što i priliči na pokladni utorak, nagrađeni su i najmaštovitiji i najoriginalniji sudionici 186. Samoborskog fašnika. U konkurenciji 15 mjesnih odbora treću godinu zaredom najuspješnije su bile Rude koje su nagrađene s 25.000 kuna, drugoplasirani Podvrh i Velika Jazbina dobili su 15.000 kuna, a trećeplasirane Celine 10.000 kuna.

Fašničkim mališanima za trud i doprinos fašniku dodijeljeno je priznanje Prijelazna sraka. Osvojile su je grupe Nore gljive i Ježeki iz Osnovne škole Mihaela Šiloboda te Osnovna škola Milana Langa, koja je s 5 grupa predstavila školsku knjižnicu i lektiru poput Šume Striborove, Knjige o džungli i Alise u zemlji čudesa.

Od pojedinačnih, prvo mjesto je osvojila maska Fitness guru, drugo Hrvatski kukuriku, treće Novogodišnja kukuriku jelka, a četvrto Saborski zastupnik.

Od grupnih maski najuspješnija je bila maska pod nazivom Svađa u saborskom kokošinjcu, druge su Kumice, treća Kerumova radost i četvrti atraktivna Grupa TNT. Pojedinačne maske nagrađene su vikend putovanjima za dvije osobe u Prag, na Brač i u Tučepe, a grupne raznim poklon paketima sponzora Samoborskog fašnika.

U nagradnoj igri medijskih pokrovitelja Narodnog radija i portala www.vikendplaner.hr "Pronađi pravog Dreleta", pravog, maskiranog Davora Dretara pronašla je dvadesetgodišnja Vlatka Mišić iz Slanog Dola i osvojila vikend za dvije osobe u Vodicama, na koji će povesti, ako se mama složi, svoga dečka.

Srakino gnezdo, ove godine ustanovljeno priznanje Turističke zajednice i Udruženja obrtnika za najbolje uređen ugostiteljski objekt, dobio je Caffe Gradna, koji je bio pretvoren u Štrumfogradnu. Prema ocjeni žirija, drugo mjesto osvojio je Februarfest u Samoboru restorana Samoborska pivnica, a treće Šervudska šuma Caffe bara Katarina. Kafić Gradna je dobio i posebnu prijelaznu nagradu "Fašničke galge" za izuzetan doprinos očuvanju i njegovanju tradicije Samoborskog fašnika. Nagradu su zaslužili za dugogodišnje maštovito osmišljene programe, zanimljive kostime osoblja i uređenje lokala u fašničkom duhu.

Povratak na vlast proslavila je i lokalna samoborska vlast, ugostivši svoje stranačke kolege i one koji su im dali podršku i azil kad im je bilo najteže. S gradonačelnikom Krešom Beljakom povratak na vlast proslavio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji ne propušta niti jedan Samoborski fašnik.

I.H.

 

U siječnju je zabilježeno 2896 nezaposlenih osoba na području Samobora i Svete Nedelje

Održana skupština DVD-a Gornja Vas

Brojna svita veselo se oprostila od Samoborskog fašnika

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002