24.02.2012.

Tradicionalni susret gradonačelnika s upraviteljima samoborskih župa

Obostrano zadovoljstvo suradnjom

Tradicionalni susret gradonačelnika s upraviteljima samoborskih župa

U samoborskoj gradskoj vijećnici 23. veljače održan je tradicionalni susret gradonačelnika i njegovih suradnika sa samoborskim župnicima, koji brinu o župama i sakralnim objektima. Na ovogodišnjem sastanku uz gradonačelnika Krešu Beljaka bili su njegov zamjenik Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, savjetnica Marica Jelenić i pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek. S druge strane stola bili su samoborski župnik i dekan samoborsko–okićkog dekanata Vlado Bogdan, župnik iz Stojdrage Mile Vranešić, župnik iz Svetog Martina pod Okićem Božo Belinić, župnik iz Kotara fra Lovro Jelušić, župnik iz Rakovog Potoka Stjepan Drugčević, župnik iz Luga Damir Bačun, župnik iz Ruda Darko Banfić, župnik Grkokatoličkog pastoralnog centra u Samoboru Danijel Vranešić, župnik iz Domaslovca Ivan Cestar, zamjenik gvardijana samoborskog franjevačkog samostana fra Željko te časna sestra Marija iz samostana Služavki malog Isusa.

Na početku sastanka gradonačelnik Krešo Beljak rekao je kako se nada da je suradnja župa s područja Grada Samobora i gradske uprave u proteklih godinu dana bila na zadovoljavajućoj razini, osobito kada se uzme u obzir opća i gospodarska situacija u državi. Istaknuo je kako zna da postoje brojni zahtjevi i potrebe u župama i da bi bio sretan kada bi se te potrebe riješile, jer većina sakralnih objekata su ujedno i kulturni spomenici na koje su ponosni i oni koji nisu vjernici. Rekao je da će i ubuduće Grad izlaziti u susret, koliko će to financijski biti moguće.

Pročelnik Damir Fabek iznio je podatak da je u 2011. godini realizirana stavka o kapitalnim donacijama župama u ukupnom iznosu 270.000 kuna. Uz to, pomoć je pružena pri organizaciji vjerskih i kulturnih svečanosti, a pročelnik Fabek je istaknuo da Grad nastoji pratiti sredstva i programe koje osiguravaju Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture. Unatoč krizi, i u 2012. godini osigurano je 270.000 kuna za donacije župama, rekao je Fabek, zahvalivši na dosadašnjoj suradnji, a zahvalu su uputili i predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko i savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić.

Potom su upravitelji samoborskih župa upoznali čelnike gradske uprave sa svojim planovima i potrebama te problemima s kojima se susreću u održavanju sakralnih objekata, zahvalivši na pomoći i kooperativnosti. Samoborski župnik i dekan samoborsko – okićkog dekanata Vlado Bogdan zahvalio je na suradnji, koju je ocijenio vrlo dobrom. Istaknuo je da objekti o kojima skrbe imaju šire značenje te kao najvažniji događaj u prošloj godini istaknuo posvećenje crkve svetog Ivana Krstitelja u Lugu. I ostali župnici istaknuli su vrlo dobru suradnju te iskazali nadu da će se ona nastaviti.

M.Š.

 
24.02.2012.

Gradonačelnik Beljak najavio održavanje novog ciklusa tribina po mjesnim odborima

Korisna izravna komunikacija

Gradonačelnik Beljak najavio održavanje novog ciklusa tribina po mjesnim odborima

Osokoljeni dobrim iskustvima iz protekla dva ciklusa i vrlo pozitivnim reakcijama na terenu, čelnici samoborske gradske uprave kreću u novi, treći ciklus održavanja tribina gradonačelnika na terenu. Ukupno su planirane 43 tribine, i to od 28. veljače pa sve do 15. svibnja. Kao i prethodnih godina, na njima će stanovnici mjesnih odbora imati priliku gradonačelniku i njegovim suradnicima postavljati pitanja i ukazati na aktualne probleme u svom mjesnom odboru.

Najavljujući održavanje ovih tribina, gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je da su se one u prve dvije godine pokazale kao izuzetno dobar način komunikacije sa stanovnicima pa je uvjeren da će i ove godine odaziv biti dobar te da će se ostvariti još bolja posjećenost. Ove će se godine ići u još bolju najavu tribina te će se podijeliti i leci u poštanskim sandučićima mještana. Gradonačelnik Beljak odmah je i pozvao stanovnike da se u što većem broju odazovu na tribine, budući da im je to jedinstvena prilika za postavljanje pitanja, davanje prijedloga i kritika, jer na taj način pridonose poboljšanju rada same gradske uprave.

- Na početku tribina napravit ćemo kratku retrospektivu napravljenog u protekle gotovo tri godine mandata, a onda vidjeti gdje su se dogodili mogući propusti te što se može popraviti i urediti. Ciljano idemo slušati kritike sugrađana, kako bi do kraja mandata pokušali napraviti što više stvari – ističe gradonačelnik Beljak i dodaje da ne može objektivno reći jesu li građani sa svime učinjenim zadovoljni, ali mu se čini da su stanovnici zadovoljni upravo mogućnošću izravne komunikacije s gradskim čelnicima, jer tu mogućnost nisu imali u posljednjih tridesetak i više godina.

- S te smo strane maksimalno otvorili vrata gradske uprave i, umjesto da oni dolaze kod nas, mi smo počeli ići do njih. To ponekad zna biti naporno kada kontinuirano tri mjeseca u večernjim satima nazočite tribinama, ali meni osobno to ne predstavlja problem. Smatram to dijelom posla i načinom da time opravdam povjerenje građana koje sam dobio na izborima – naglašava Beljak.

Samoborski gradonačelnik kaže i da se razmišlja o modificiranim tribinama u gradskim mjesnim odborima ili na razini šireg gradskog područja, jer su one specifičnije, budući da su specifičniji i problemi gradskih mjesnih odbora. Smatra i da stanovnici gradskih mjesnih odbora lakše i brže mogu doći do gradske uprave, jer su već naučili na tu komunikaciju.

- Tu moram naglasiti da su se prije sustavno zapostavljali okolni mjesni odbori pa sada želimo dijelom promijeniti taj trend, svjesni da su problemi Žumberka potpuno različiti od onih u gradskim mjesnim odborima ili onim prigradskim, koji su u ekspanziji - rekao je najavljujući tribine po mjesnim odborima samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Napravljen je i okvirni raspored prema kojem će prva tribina biti održana 28. veljače u Hrastini, a posljednja 15. svibnja u Slanom Dolu. U pravilu, tribine će se održavati tijekom tjedna od utorka do petka i to do kraja ožujka u 19 sati, a u travnju i svibnju od 20 sati. Raspored održavanja tribina najavljivat će se u medijima te na službenim stranicama Grada Samobora (www.samobor.hr).

M.Š.

 

Tradicionalni susret gradonačelnika s upraviteljima samoborskih župa

Gradonačelnik Beljak najavio održavanje novog ciklusa tribina po mjesnim odborima

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002