07.11.2012.

Konferencija za novinare gradonačelnika Kreše Beljaka

Nasip spriječio poplavu

Konferencija za novinare gradonačelnika Kreše Beljaka

Iako je razina rijeke Save bila tek nešto niža od one kod katastrofalne poplave 2010. godine, do poplave na samoborskom području nije došlo, zahvaljujući novoizgrađenom nasipu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Nasip je na samoborskom području trebao biti završen u listopadu, ali, nažalost, još nije, jer je došlo do određenih problema s izvođačima pa radovi kasne i gradonačelnik se nada da će biti gotovi do proljeća. Ipak, i ovako nezavršen nasip je spriječio poplavu. Mjestimično se Sava prelila na mjestima gdje nasip nije završen, kao u Medsavama kod skele. Na tim su kritičnim mjestima postavljeni "zečji" nasipi, aktivirana je i Javna vatrogasna postrojba i dobrovoljna vatrogasna društva, a na terenu su bili i pripadnici Hrvatske vodoprivrede i sve je bilo spremno. Iako je bilo manjih prelijevanja, većih šteta nije bilo, nisu prijavljene.

Poznato je da je nasip trebao ići drugom obalom rijeke Save pa se sada pokazalo jako važnim da je Samobor odlobirao da nasip bude na našoj strani i da je i ovako nezavršen spriječio poplavu, do koje bi bez nasipa sigurno došlo.

Proračun

Situacija s gradskim proračunom jako je dobra, čak odlična kad se uspoređujemo s ostatkom Hrvatske, i proračun je nedavno povećan, a gradonačelnik Beljak uvjeren je da se do kraja godine neće trebati mijenjati i da će biti ostvaren prema planu.

U pripremi je proračun za 2013. godinu, koji će biti za 6 ili 7 milijuna viši od ovogodišnjeg. Iako se radi o izbornoj godini, gradonačelnik Beljak naglašava da se ne radi o tzv. predizbornom proračunu i da je on sasvim realan. Beljak je podsjetio na proračun koji je bivša vlast planirala u izbornoj godini 2009., koji je planiran sasvim nerealno, sa čak 225 milijuna kuna, a ostvaren s jedva 170 milijuna. To se, tvrdi Beljak, neće ponoviti.

Od većih projekata planira se sljedeće godine uređenje OŠ Samobor i sportske dvorane u toj školi, izgradnja prostora za Javnu vatrogasnu postrojbu, dovršetak postojećih radova i daljnje velike investicije u prometnice, koje se trebaju obnoviti. Planira se također početak izgradnje 4 ili 5 društvenih domova i još niz manjih investicija, kojima bi se zaokružilo i ostvarilo planirane programe za srednjoročno razdoblje koje je ova vlast obećala.

Radovi

Iako je već za 20% prebačen plan radova u komunalnoj sferi, radovi i dalje traju, pogotovo na prometnicama, tako da će plan biti ostvaren u još većem postotku. Ovih dana planira se urediti još desetak prometnica.

U ovoj su godini samo Velika Gorica i Samobor preuzeli županijske ceste, zahvaljujući razumijevanju župana Stjepana Kožića, koji je osigurao privremeno financiranje, jer Ministarstvo prometa još nije odredilo financiranje. Za sada se u ceste ulaže više nego prije, a to se i vidi.

Radovi na novoj policijskoj postaji trebali bi biti završeni do kraja godine, a za novi vrtić na prostoru bivše vojarne obavljaju se pripremni radovi terena.

Grijanje

Nažalost, evidentno je da će cijena grijanja rasti, jer je Vlada oduzela mogućnost gradovima da utječu na nju, no gradonačelnik Beljak rekao je da će se oni, koliko mogu, i dalje truditi da to bude što manje.

Također, Grad ne može utjecati niti na radove koje izvodi HEP toplinarstvo, pa su se ti radovi (prekopi i slično) oduljili, ali se nada da će to u budućnosti biti bolje.

Nezaposlenost

Nezaposlenost na području Grada Samobora je u posljednjih nekoliko godina na razini oko 6%, što se u svim ekonomskim udžbenicima smatra normalnom nezaposlenošću. Naravno da ima nekih struka i zanimanja kod kojih je nezaposlenost veća, no na području Samobora i dalje ima zanimanja koja se u gospodarstvu traže, a među nezaposlenima ih nema. Tako je nazaposlenost na području Samobora i dalje zadovoljavajuća, za razliku od našeg okruženja.

I ove će godine raditi klizalište u Samoboru, a trebalo bi biti otvoreno kroz desetak dana.

D.K.

 

Konferencija za novinare gradonačelnika Kreše Beljaka

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002