22.05.2012.

Proslava sv. Izidora seljaka na Cerini

Tradicijski vrt prožet Duhom Svetim

Proslava sv. Izidora seljaka na Cerini

Na proslavi svoga nebeskog zaštitnika okupio se u nedjelju, 20. svibnja, na Cerini u Samoborskome gorju veći broj članova i prijatelja Društva sv. Izidora seljaka. Prva proslava zaštitnika društva od njegova osnivanja, a čiji naslov nosi manja kućna kapela zajednice Ekosspiritus, bila je prilika da se uz svečanu euharistiju otvori i tradicijski vrt samoborskoga kraja koji su uredili vrijedni članovi društva.

Euharistiju je predvodio vlč. Stjepan Razum, voditelj Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu. U svojoj je propovijedi naglasio važnost ustrajnosti i žrtve u osobnom životu na primjeru sveca čiji su blagdan okupljeni slavili. Nakon mise, prisutni su se okupili pokraj tradicijskog vrta gdje je Radovan Librić, tajnik zajednice Ekosspiritus, približio povijest nastanka vrta na Cerini. Vrt je nastao na očišćenim parcelama koje su članovi kupili zajedno sa zidanicom iz 19. stoljeća. Prisutnima su se u ime Grada Samobora obratili Marica Jelenić i Krunoslav Znika. Podržali su projekt tradicijskog vrta, pohvalili trud članova i izrazili nadu u buduću pomoć Grada zajednici. Recitaciju o brigama seljaka u pojedinim godišnjim dobima i obrađivanju zemlje izrekao je Mijo Razum iz Konščice.

Svi prisutni sjeli su potom za obiteljski stol zajednice okrijepivši se domaćim delicijama, a posebno povrćem iz tradicijskog vrta. Kući su ponijeli i promidžbeni materijal, tiskan upravo za tu prigodu.

Cerinski tradicijski vrt poseban je po tome što u njemu raste povrće niklo iz sjemenja koje neke obitelji iz samoborskih sela čuvaju već desetljećima. I ne samo da čuvaju, nego i siju u svojim vrtovima. Osim povrća, krase ga i trajnice cvijeća prenesene iz samoborskih vrtova. Kao takav, bit će mjesto istraživanja i edukacije za naraštaje koji dolaze.

Radovan Librić

 
22.05.2012.

Zagrebačka županija podupire unapređenje lovstva na svom području

Lovcima 1.160.000 kuna

Zagrebačka županija podupire unapređenje lovstva na svom području

Zagrebačka županija dodijelit će 1.160.000 kuna subvencija i donacija za razvoj i unapređenje lovstva na svom području. Natječaj za dodjelu navedenih sredstava otvoren je do 31. listopada, odnosno u pojedinim slučajevima do 30. studenog 2012. godine.

Korisnici županijske subvencije i donacije mogu biti lovozakupnici i koncesionari koji imaju u zakupu ili koncesiji zajednička lovišta ili državna lovišta na području Zagrebačke županije, kao i specijalizirane turističke agencije koje imaju sklopljen ugovor s lovozakupcima i koncesionarima za lovišta na području Zagrebačke županije.

Subvencije i donacije dodjeljivat će se za uzgoj i unos divljači u lovišta, unos trčke, uzgoj fazana i zeca običnog, osiguranje lovišta, sprečavanje šteta od divljači i na divljači, odstrel lisica, lovno streljaštvo, za ishođenje dokumentacije potrebne za izgradnju novih, adaptaciju i legalizaciju postojećih lovačkih domova i objekata za obradu i čuvanje mesa divljači, kao i za njihovu izgradnju, opremanje i adaptaciju. Također, sredstva će se dodjeljivati i za uređenje objekata za obradu trofeja, uređenje streljačkog centra, razvoj lovnog turizma itd.

Najviši ukupni godišnji iznos županijske subvencije za razvoj i unapređenje lovstva koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 40.000 kuna, dok najviši ukupni godišnji iznos županijske donacije po korisniku iznosi 170.000 kuna.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj do 31. listopada 2012. Važno je napomenuti kako je natječaj za uzgoj zeca običnog i uzgoj fazana otvoren do 30. studenoga 2012. godine. Zahtjevi će se rješavati prema redoslijedu prispijeća, odnosno do utroška sredstava. Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci zahtjeva nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr. Za više informacija može se kontaktirati Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Vukovarska 72/V kat, na broju telefona 01/6009-427.

K.M.

 

Proslava sv. Izidora seljaka na Cerini

Zagrebačka županija podupire unapređenje lovstva na svom području

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002