14.09.2012.

Donacija kombi vozila Rukometnom klubu Rudar

Primjer dobre suradnje

Donacija kombi vozila Rukometnom klubu Rudar

Još se jednom pokazalo da su u Rudama sloga i zajedništvo prevladavajuće osobine. Naime, suradnjom tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva i RK Rudara, a uz podršku Grada Samobora i gradske Vatrogasne zajednice, doskorašnje vatrogasno kombi vozilo donirano je rukometnom klubu. Svečanom činu primopredaje ključeva i vozila 13. rujna nazočili su samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i njegov zamjenik Željko Stanec. Budući da je kiša malo omela program primopredaje, sam čin dogodio se u rudarskoj sportskoj dvorani. Uz gradske čelnike nazočni su bili predsjednik DVD-a Rude Željko Koščica, predsjednica RK Rudara Tatjana Milek sa suradnicima te gosti iz mjesnog odbora i ostali uzvanici.

Tom je prilikom gradonačelnik Beljak rekao da su akciju zajedno izveli RK Rudar, DVD Rude te Grad Samobor, kako bi u konačnici RK Rudar dobio kombi vozilo koje mu je bilo prijeko potrebno. U ime Grada zahvalio je predsjedniku DVD-a Rude Željku Koščici koji je sve organizirao, Vatrogasnoj zajednici grada Samobora koja je akciju podržala, baš kao i Grad Samobor. Sve ovo je očit primjer jako dobre suradnje, kakvih možemo samo poželjeti više na našem području, ali i šire. Dokaz je to da se zajedničkim naporima i slogom može postići puno toga i s minimalnim sredstvima, istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednica kluba Tatjana Milek rekla je kako će kombi vozilo s ukupno 9 mjesta služiti za prijevoz na utakmice, osobito mlađih rukometaša. Do sada je taj teret isključivo padao na roditelje, koji su davali svoje vrijeme, novac i vozila da bi naša djeca mogla na utakmice. Predsjednica Milek zato je istaknula da su jako zahvalni Gradu Samoboru, koji je uskočio s potrebnim sredstvima, i DVD-u Rude koji je ponudio vozilo. Kupnja vozila znači rasterećenje za roditelje koji su se vikendom angažirali za prijevoz na natjecanja, naglasila je Tatjana Milek, podsjetivši da RK Rudar sam odgaja svoj podmladak. Uz prvu i drugu ekipu, koju čine stariji igrači, imaju i četiri mlađe kategorije – kadete, mlađe kadete i dvije ekipe dječaka, a oni gotovo svaki vikend imaju natjecanje na koje moraju putovati. Zahvalila je na kraju još jednom svima koji su doprinijeli tomu da se kombi vozilo donira RK Rudaru.

M.Š.

 
14.09.2012.

Samoborsko Gradsko vijeće na 31. sjednici potvrdilo dobitnike nagrada

Izglasan kredit za novi vrtić

Samoborsko Gradsko vijeće na 31. sjednici potvrdilo dobitnike nagrada

Samoborski gradski vijećnici na svojoj 31. sjednici, održanoj 13. rujna, potvrdili su prijedloge Odbora za dodjelu nagrada i priznanja za ovogodišnje gradske nagrade. Odbor je pomno analizirao sve pristigle prijedloge u tri kategorije nakon raspisanog javnog natječaja, ali zadnju su imali vijećnici. Tako su jednoglasno prihvatili da biskup Nikola Kekić dobije Povelju počasnog građanina. Između četiri kandidata prihvaćeno je da Nagrada za životno djelo pripadne posthumno Miroslavu Buriću te Ivanki Brekalo. Najviše prijedloga, njih 13, pristiglo je za kategoriju Nagrada Grada Samobora, a odlučeno je da pripadnu Radovanu Libriću, Mariji Komerički, Stjepanu Grgosu, Dragutinu Maroviću te Udruzi Zlatna šajba.

I dok je oko nagrada postojalo suglasje, ono je nestalo kada se došlo do uzimanja kredita za gradnju vrtića u vojarni. On se diže na 5 godina kod Hypo banke. Tomislav Masten (HDZ) upozorio je da se s novim kreditom od 6,5 milijuna kuna ukupna zaduženost Samobora penje iznad 50 milijuna kuna, a stranački mu kolega Boris Makarun posumnjao je u dugoročnu isplativost gradnje kontejnerskog tipa vrtića. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da su se odlučili na povoljniju varijantu u odnosu na klasičnu gradnju te upozorio da se svi novci neće utrošiti za gradnju, nego polovica kredita otpada i na opremanje.

Sukob oko financija nastavljen je i pri izvješću o reviziji poslovanja Grada. Pročelnik Radovanić pojasnio je metodologiju i aktualnosti, zaključivši da je izvješće na granici bezuvjetnog. S time se nije složio vijećnik Masten rekavši da revizija, između ostalog, zamjera nenamjensko trošenje sredstava u komunalnim programima. Linda Rossini Gajšak (HSLS) upozorila je da gradska uprava relativizira izvjeće, a da primjedbe i nisu baš bezazlene.

Na ovoj sjednici vrlo aktivni pročelnik Radovanić iznio je i polugodišnji izvještaj Grada, rekavši da su prihodi porasli za 8,4 milijuna kuna u odnosu na 2011. godinu, protumačivši to jačanjem financijske disciplina. U nastavku sjednice raspravljalo se o izvješću 186. Fašnika, polugodišnjem izvješću gradonačelnika, a istarska općina Tar prihvaćena je u Zakladu Vesna i Zlatko Prica.

M.Š.

Ništa od centrale?

Zanimljiva rasprava povela se na kraju sjednice o sudskom sporu između HT-a i Grada Samobora oko vlasništva nad nekretninom u Ulici Danice Ilirske 6 (telefonska centrala, op.n.). Naime, Općinski sud u Samoboru donio je preusudu kojom je potvrdio vlasništvo Grada nad objektom, da bi se HT žalio na presudu, a Županijski sud u Velikoj Gorici krajem svibnja presudio pak u njihovu korist. Pred vijećnike je stigla informacija o toj presudi, što je ponukalo Zlatka Korenčića (HNS) da zaključi kako je ta odluka "slika našeg zakonodavstva i lopovske pretvorbe", dok su vijećnici Linda Rossini Gajšak (HSLS) i Tomislav Masten (HDZ) pitali može li se Grad žaliti na presudu, odnosno tražiti reviziju postupka.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić (HSS) ustvrdio kako je trenutni stav da je bespredmetno ići u daljnji sudski postupak zbog procjene da ga se ne može dobiti, vijećnici Masten i Rossini Gajšak su inzistirali na donošenju odluke kojim bi se gradonačelnika uputilo da nastavi sudski spor oko vlasništva, uz zaključak kako bi sredstva uložena u nastavak pravnog postupka bila minorna u odnosu na moguću dobit za Grad Samobor, jer se radi o nekretnini vrijednosti više milijuna kuna. Nakon što je određena i pauza da bi se vidjelo ima li dovoljno vijećnika koji bi podržali takav prijedlog, priča je okončana zaključkom kako se sada tek može primiti na znanje informacija o presudi, a da rok za eventualnu žalbu ističe 28. rujna te da će se do tada još jednom razmotriti čitav predmet i donijeti konačna odluka o možebitnom nastavku pravne bitke.

Aktualni sat

Aktualni sat započeo je Boris Makarun (HDZ) pitajući tko je novi savjetnik direktora Komunalca te tko ga plaća, na što mu je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec (HSS) odgovorio kako ne zna od kuda mu ta informacija. Na pitanje vijećnika Andrije Noršića (SDP) o asfaltiranju odvojka Ulice Dobriše Cesarića odgovoreno je kako planovi asfaltiranja tog područja nisu predviđeni za 2012., ali da mogu ući u planove za 2013. godinu. Zlatko Korenčić (HNS) upozorio je na potrebu hitne sanacije Karlovačke ulice u Rakovom Potoku te ga je zanimalo što je vodovodom u Kladju. Odgovoreno mu je kako postoje određeni problemi s tvrtkom koja obavlja radove na vodovodu na tom području, a koju je odabrao Zagrebački holding.

Odgovor na pitanje Martine Tkalec (HNS) o Jezerskoj ulici stići će pisanim putem, a na prijedlog Anice Vraneković (HDZ) da se ukine plaćanje parkinga kod bivše SAME zamjenik gradonačelnika Stanec je odgovorio kako će razmisliti o tome te da se njemu osobno jako sviđa taj prijedlog. Vijećnica Mira Čebušnik (HSS) prenijela je pak molbu Atletskog kluba Samobor da im se napravi 400-metarska atletska staza. Zamjenik gradonačelnika Stanec odgovorio je kako takva staza već postoji na stadionu NK Samobor pa ne bi imalo smisla graditi još jednu, jer se uz dogovor oko uvjeta korištenja svi mogu služiti postojećom. Marica Jelenić (HNS) pitala je na kraju Aktualnog sata za problem s pitkom vodom u Galgovu, na što je zamjenik gradonačelnika Stanec odgovorio kako do sada nije čuo da postoji takav problem te da bi, u slučaju da je voda zbilja nepitka, već reagirale odgovarajuće službe.

I.B.

 

Donacija kombi vozila Rukometnom klubu Rudar

Samoborsko Gradsko vijeće na 31. sjednici potvrdilo dobitnike nagrada

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002