19.01.2012.

Održana prva konferencija za medije ovogodišnjeg Samoborskog fašnika

Dođite u Srakolend

Održana prva konferencija za medije ovogodišnjeg Samoborskog fašnika

Ima li netko na ovom svijetu tko ne zna da nam se brzinom svjetlosti približava Fašnik? Sigurno nema, osobito ne u Samoboru i okolici, jer tradicija je to s kojom se rijetko tko može pohvaliti. Samoborski fašnik ove godine bilježiti svoje 186. izdanje i po tome je, kako je naglasio i gradonačelnik Krešo Beljak, najstarija organizirana manifestacija takve vrste u Hrvatskoj. Dodao je gradonačelnik i da Samobor bez Fašnika ne bi bio Samobor, ali ni Fašnik bez Samobora ne bi bio Fašnik, te da je naš Fašnik što se tiče tradicije i kvalitete uvjerljivo na prvom mjestu u Hrvatskoj. Zahvalio je svima koji sudjeluju u pripremi i realizaciji, od Turističke zajednice i sponzora nadalje. Što se sponzora tiče, nazočne su pozdravili Tina Puhalo iz Zagrebačke pivovare i Igor Ćutuk iz Coca Cole, budući da su Ožujko pivo i Coca Cola službena fašnička pića.

U prvom dijelu pressice potom je ukratko program najavila zamjenica direktorice samoborske Turističke zajednice Marijana Obad Slamar. Ovogodišnji 186. fašnik počinje 11. veljače i traje do 21. veljače, a odvijat će se na nekoliko lokacija u gradu. Centralno mjesto je i dalje pozornica na glavnom samoborskom trgu, pojedini programi za djecu odvijat će se na Trgu Matice hrvatske, u šatoru i luna parku iza kina, mladima je namijenjen prostor ZET-ovih garaža, gdje će se odvijati Halternativni fašnik, dok će tabori mjesnih odbora biti u Livadićevoj ulici. Značajka je ove godine, istaknula je Marijana Obad Slamar, da su se u spelancije u većem broju uključili obrtnici i ugostitelji, koji će imati fašničke programe u svojim lokalima.

Što se još tiče programa, najvažnija je karakteristika da je subota popodne rezervirana za mjesne odbore (ukupno njih 15 sudjeluje ove godine), prva fašnička nedjelja (12. veljače) pripada vrtićkim skupinama, a druga (19. veljače) osnovnoškolskim grupama. Popularni Srakotrk je zakazan u subotu, 18. veljače. Svake večeri odvijat će se izbor najboljih maski, a na pozornici će potom nastupati izvođači uglavnom rock i pop orijentacije, kao što su Vatra, Neno Belan, Goran Bare i Majke te zadnjeg dana Elemental.

Kako bi konferencija za medije 19. siječnja u Gabreku poprimila prepoznatljiv karakter pobrinuli su se dobro nam znani fašnički likovi. Sraka, Princ i Sudec začinili su sve ove informacije na svoj prepoznatljiv način, pozvavši sve Samoborce i goste u Srakolend – samoborsku fašničku fantaziju u kojoj nema krize i recesije. Tome se zbilja više nema što dodati, osim našeg poziva da od 11. veljače pohodite Fašnik. Detaljnije o svemu bit će riječi na još jednoj pressici, a priprema se i invazija na Zagreb.

M.Š.

Stiže i mobilna aplikacija

Što će se sve događati na ovogodišnjem Fašniku, osim na službenim web stranicama i Facebooku, moći će se provjeriti i na mobilnoj aplikaciji koju je na pressici predstavila tvrtka Beta Tau Beta. Oni su, u suradnji s Turističkom zajednicom, izradili android aplikaciju Samobor info. Na njoj će se, kako je najavio Zvonimir Juranko, na jednostavan i brz način moći naći brojne informacije vezane uz Samobor – o znamenitostima, događanjima, gastronomskoj i turističkoj ponudi... Korisnik će moći naći interaktivnu kartu, korisne informacije i podatke, a među njima i sve informacije o Fašniku. Aplikacija je dostupna na Android Marketu (putem mobitela i weba), na web stranici Turističke zajednice bit će postavljen link, a na tiskanim materijalima Fašnika bit će otisnut i QR kod.

 

Održana prva konferencija za medije ovogodišnjeg Samoborskog fašnika

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002