05.01.2012.

Prva konferencija za novinare samoborske gradske uprave u 2012. godini

Projekti i problemi

Prva konferencija za novinare samoborske gradske uprave u 2012. godini

Na prvoj konferenciji za novinare samoborske gradske uprave u 2012. godini pred novinare je izašao zamjenik gradonačelnika Željko Stanec. Na početku je istaknuo najvažnije projekte koje gradska uprava namjerava realizirati u ovoj godini. Jedan od njih je preseljenje policijske postaje u prostor nekadašnje vojarne pa je Stanec najavio da bi građevinski radovi na uređenju zgrade trebali početi najkasnije početkom svibnja te bi, prema planu, policija u novi prostor preselila najkasnije početkom 2013. godine. U 2012. znatno više će se uložiti na pojačano održavanje prometnica (6 milijuna kuna u odnosu na 3 milijuna u prošloj godini), jer će Grad preuzeti nadležnost nad svim cestama. Na prostor uz novu prometnicu, tj. produženu Gundulićevu ulicu smjestila bi se samoborska Javna vatrogasna postrojba, koja sada djeluje u neadekvatnim uvjetima u Stražničkoj. Stanec je rekao da je pri kraju projektna dokumentacija pa se nada da bi ove godine mogli, također, početi radovi na uređenju, ali to će ovisiti i o financijskim sredstvima.

Gradske financije

Što se tiče gradskih financija, Stanec je rekao da su u 2011. godini ukupni prihodi u proračunu, u odnosu na planiranih 172 milijuna, iznosili 154 milijuna kuna, a rashodi oko 151 milijuna. No, budući da će narednih dana stići još neki računi na naplatu, konačna situacija bit će poznata 15. siječnja, no ni ti rashodi neće biti veći od 400.000 do 500.000 tisuća kuna. Razlika između plana i ostvarenja nastala je zato što nije ostvaren prihod od prodaje zemljišta (10 milijuna kuna), što Stanec osobno smatra i pozitivnim, budući da su cijene nekretnina bile pale zbog krize. Oko 5 milijuna kuna manji je od prvotno planiranog i komunalni doprinos, jer je postupno stala i gradnja objekata, pojasnio je Stanec. Uz to, zbog novog Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, oko 3 milijuna kuna više ne ide u gradski proračun nego direktno isporučitelju usluge Vodoopskrbi i odvodnji. Zbog svega toga u 2011. nije realizirano preseljenje policijske postaje, niti dovršen projekt obilaznice u Jazbini.

Potom je Stanec podsjetio da je ovogodišnji proračun planiran u visini 192 milijuna kuna, a u što su uračunata sredstva od 8 milijuna kuna koja će se sliti u proračun nakon preuzimanja ovlasti nad cestama od ŽUC-a, te 11,2 milijuna kuna od kredita koji će se utrošiti za gradnju novog vrtića u bivšoj vojarni, dogradnju vrtića u Bregani te izgradnju vodoopskrbne mreže na Vratniku.

Pokupljenje grijanja i problemi s Holdingom

Na upit novinara zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je da nisu zaprimili zahtjeve za poskupljenjem usluga grijanja. No, upozorio je da je grijanje preko toplane isključivo u nadležnosti HEP toplinarstva, dok je Grad Samobor, zajedno s Monterom, vlasnik Energo metana pa bi dijelom mogao donekle utjecati na cijenu plina, no radi se tek o određenom postotku, jer cijenu plina određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija.

Što se tiče ulaganja u samoborsku vodoopskrbnu mrežu, Stanec je potvrdio da se prikupljena sredstva s ovog područja ne vraćaju kroz investicije kako je to zamišljeno zakonom te rekao da su već uputili nekoliko dopisa i tražili očitovanje Zagrebačkog holdinga i podružnice Vodoopskrbe i odvodnje, ali nisu dobili odgovor zašto ne raspisuju natječaje za planirane projekte u vodoopskrbi. Stanec je pojasnio i da samoborska ukupna godišnja potrošnja vode (oko 1,7 milijuna m3) nije dovoljna da bi se zadovoljio zakonski minimum (2 milijuna m3 vode) za osnivanje vlastitog poduzeća za vodoopskrbu i odvodnju.

Šmidhen i kolodvor

Na kraju pressice zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je da je Agencija za upravljanje državnom imovinom potpisala elaborat i zatražena je dozvola za pristupnu prometnicu te da, što se dokumentacije tiče, Fantazija više nema prepreka za realizaciju projekta.

Na novom autobusnom kolodovoru, uz postojeća dva, uskoro bi trebala biti iznajmljena dva prostora za ugostiteljstvo. No, Stanec je rekao i da će se, prema zakonu, uskoro morati početi naplaćivati ulaz i izlaz autobusa pa će se organizirati sastanak s koncesionarima kako bi se našlo rješenje tako da ne dođe do problema.

M. Šipuš

 

Prva konferencija za novinare samoborske gradske uprave u 2012. godini

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002