27.11.2012.

Svetonedeljski vijećnici pretresli prvi prijedlog gradskog proračuna 2013.

75,2 milijuna kuna bez stavaka

Svetonedeljski vijećnici pretresli prvi prijedlog gradskog proračuna 2013.

Prvo čitanje proračuna za 2013. godinu, 26. studenoga na sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje, iznjedrilo je nekoliko osnovnih i načelnih zamjerki prijedlogu koji su pred vijećnike iznijeli gradonačelnik Drago Prahin i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač. Izostali su, naime, konkretni prijedlozi po stavkama, odnosno što, gdje i kako promijeniti i prenamijeniti, pa će, najvjerojatnije, vijećnici i stranke iskoristiti svoje pravo i za konačni prijedlog proračuna podnijeti amandmane.

Dva kredita manje

Uglavnom, proračun za sljedeću godinu bit će na razini ovogodišnjeg i iznosit će 75,2 milijuna kuna, što je za neznatnih 0,6% manje u odnosu na procjenu njegova ostvarenja do kraja godine.

- Zbog povećanja udjela jedinica lokalne samouprave u porezu na dohodak u 2013. godini, što je trećina proračunskih prihoda, u tom je dijelu proračunskog punjenja predviđen rast od 4,1% - navela je u svom obrazloženju Biserka Delač. Povećanje od 20-ak posto očekuje se i od komunalnih doprinosa i naknada, a planirane su i pomoći iz drugih proračuna u kapitalnoj izgradnji, primjerice od Zagrebačke županije u visini od 3,6 milijuna kuna za sufinanciranje izgradnje trodjelne školske sportske dvorane uz novu školu u Rakitju.

- Tekući rashodi poslovanja smanjili bi se dogodine za 3,2% - istaknula je Delač, napomenuvši da će se Grad u 2013. riješiti i dvaju kredita, za objekt Slavujeva vrtića u Strmcu, kao i otplate kredita od fizičkih i pravnih osoba za financiranje gradnje dijela cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje. Ostaje mu dugoročna otplata HBOR-ova kredita za kapitalni projekt odvodnje na području Grada, koji izlazi tek 2021. godine.

Šansa za sportske dvorane

Gradonačelnik Prahin se u kratkom obrazloženju ovog proračunskog prijedloga fokusirao na sportsku dvoranu u Brezju, koja je, rekao je, "ponovno u proračunu, jer na godinu ulazimo u Europsku Uniju i bila bi šteta za taj objekt s lokacijskom dozvolom ne iskoristiti moguću europsku financijsku pomoć i pomoć našega Fonda za zaštitu okoliša", tim više, kako je nadodao, što je pri kraju i rješavanje imovinsko-pravnih pitanja s obližnjim Imunološkim zavodom za proširenje tog zemljišta.

- Komunalna izgradnja u 2013. ostaje na ovogodišnjoj razini, s time što će se više raditi na cestama, a manje na kanalizaciji. Više no dosad izdvajat će se za dječja igrališta po cijelome Gradu i za njihovo opremanje, a u planu je i otkup stare ruševne "mitnice" u središtu grada, koju bi Grad u dogledno vrijeme rekonstruirao – naglasio je gradonačelnik Prahin.

Proračun bez strategije i obrazloženja

Svim tim kapitalnim zahvatima nedostaju detaljna obrazloženja, repliciralo je na neki način desetak vijećnika iz redova većine u Gradskome vijeću, ponajprije SDP-ovci Miroslav Milonjić (ujedno i predsjednik Odbora za financije i proračun) i Vladimir Tuweg, a većina drugih, koji su bili sličnoga stava, ponovila je isto.

- I dalje nemamo strategije razvoja Grada iz koje bi se iščitavale osnovne smjernice za izradu proračuna, nema ni GUP-a, nepoznate su nam lokacije budućeg Kulturnog centra, bazena, nejasno je zašto uz školsku treba forsirati i gradsku sportsku dvoranu... - istaknuo je Milonjić, a prigovorio je i nedovoljnoj socijalnoj osjetljivosti proračuna i neprihvatljivom povećanju rasta plaća od kojih su neke veće od ministarskih.

– Povijest se ponavlja i u kapitalne se projekte ide na prečac i bez javne rasprave - rekao je Vladimir Tuweg. Ivica Vojvodić (HNS) u predloženome vidi predizborni, a ne razvojni proračun, dok ga Krunoslav Markovinović (HDZ) smatra dobrim i realnim, napominjući da podloge za daljnje planiranje i razvoj imamo u postojećoj dokumentaciji i planovima.

- Realniji smo od države, koja planira povećanje proračuna za 11 milijarda kuna - istaknuo je Markovinović.

- Uperimo prstom u stavku i tražimo promjenu - predložio je Marijan Jurić (HDZ), napomenuvši da se većina ovih projekata već nalazila u proračunima i prije izborne godine. O proračunu su raspravljali i vijećnici Stjepan Bošnjak i Romana Semenić (oboje SDP), Mladen Katušić (HSU), Željko Beluhan (HSP Dr. A.S.) i Stjepan Čakanić (HDZ).

Strategija razvoja uz novi prostorni plan

- Uvrštenje gradske sportske dvorane u proračun ne znači da će se ona nužno i početi graditi, ali njezinim planiranjem otvaramo mogućnost natjecanja za financijske potpore, a s novcem predviđenim za Kulturni centar stvaraju se uvjeti za izradu novog idejnog rješenja, s obzirom na to da ste protv prvopredviđene lokacije - poručio je vijećnicima gradonačelnik.

- Strategija razvoja Grada radit će se paralelno s donošenjem novog Prostornog plana, koji će se početi izrađivati s dobivanjem krajobrazne osnove - zaključio je prvo proračunsko čitanje Drago Prahin.

Edi Kirschenheuter

AKTUALNI SAT

Samoborček, vijadukt i rampe

Ide li konačno ta željeznica, novi Samoborček? S tim su se pitanjem, pod posebnom točkom dnevnoga reda svog posljednjeg zasjedanja, suočili svetonedeljski vijećnici, izglasavši neizbježni (bez novčane naknade) prijenos vlasničkih prava s Grada na državu radi izgradnje dijela buduće željezničke pruge. Najviše ih je zaintrigiralo pitanje, koje je još na "aktualcu" potegnuo HSU-ov vijećnik Mladen Katušić: "Kako će Strmčani van iz svoga mjesta kad njime počne tutnjati vlak? Riječ je o četiri pružna prijelaza, koja će zasigurno 'zabremzati' sadašnji protok prometa. A spominje se i vijadukt!?"

- Promet ne bi trebao trpjeti jer će Stara cesta kroz Strmec i Orešje nadogradnjom biti produžena do rakitskoga rotora i bez pružnih prijelaza - objasnio je gradonačelnik Drago Prahin. Spominjali su se i podvožnjaci i nadvožnjaci umjesto četriju rampi, ali zasad je to izgledno, samo kao moguća, ali financijski trenutno neostvariva rješenja. Stručni suradnik za komunalne poslove Ivan Abramović razjasnio je, pak, pitanje željezničkog vijadukta, koji bi se, kako je naveo, trebao uzdizati od potoka Rakovice i novih hala u svetonedeljskoj industrijskoj zoni do silaska prema Strmcu.

 

Svetonedeljski vijećnici pretresli prvi prijedlog gradskog proračuna 2013.

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002