17.04.2012.

Prijem za nagrađene mjesne odbore na 8. Samoborskom proljetnom sajmu

Čestitke na entuzijazmu i angažmanu

Prijem za nagrađene mjesne odbore na 8. Samoborskom proljetnom sajmu

Nakon što su se slegli dojmovi s festivala kotlovine i češnofke, održanih u sklopu 8. Samoborskog proljetnog sajma, u Gradskoj vijećnici održan je 16. travnja prijem za nagrađene mjesne odbore. Kao što je već poznato, na Festivalu kotlovine pobjedu je odnio Mjesni odbor Gradna ispred MO Domaslovec i MO Bregana, dok je na Festivalu češnofke prvi bio MO Braslovje, drugi MO Podvrh, a treći MO Velika Rakovica. Njihovim predstavnicima zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić uručili su priznanja.

Uz čestitke, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić rekao je da se uključivanje mjesnih odbora u Proljetni sajam pokazalo kao pun pogodak, jer su u manifestaciju unijeli svoj entuzijazam i potpun angažman. Pročelnik Željko Radovanić također je istaknuo da su mjesni odbori unijeli dodatnu energiju u manifestaciju, što je bio i cilj prije tri godine kada se krenulo s natjecanjem u pripremi samoborske kotlovine. To natjecanje, kao i ono za najbolju samoborsku češnofku, vrlo se dobro uklopilo u gastronomski dio sajma, rekao je Radovanić i dodao kako vjeruje da će upravo sudjelovanje mjesnih odbora na Festivalu češnofke i suradnja s udrugom Zlatna šajba doprinijeti da za dvije – tri godine samoborska češnofka postane brend i prava samoborska delicija.

Nakon uručenja priznanja predstavnici Grada željeli su čuti prijedloge predstavnika nagrađenih mjesnih odbora o budućnosti ovih manifestacija. Naime, već je izneseno nekoliko prijedloga, od onih da se sve zadrži na postojećem stanju, do onih da se festivali kotlovine i češnofke trebaju izdvojiti kao zasebne manifestacije i tako dodatno obogatiti samoborsku turističku ponudu. U razgovoru je rečeno nekoliko argumenata za pojedine opcije pa je sigurno da o tome treba povesti širu raspravu, osobito među mjesnim odborima, jer pravo predlaganja zasigurno treba dati svima koji u tome sudjeluju, a ne samo nagrađenima.

M. Šipuš

 
17.04.2012.

U Bobovici održana priredba posvećena izvornoj hrvatskoj pasmini

Hrvatski posavac – desna ruka hrvatskog seljaka

U Bobovici održana priredba posvećena izvornoj hrvatskoj pasmini

Kako bi promovirali izvornu pasminu konja i očuvali tradiciju hrvatskog sela, u nedjelju, 15. travnja, ispred Vatrogasnog doma DVD Bobovica, Udruga Vranac organizirala je priredbu "Hrvatski posavac – desna ruka hrvatskog seljaka". Manifestacija je održana uz podršku župana Zagrebačke županije, gradonačelnika Grada Samobora i Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak, a uzgojnu izložbu konja otvorio je predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac Branko Borković – Mladi Jastreb. Manifestaciji je ispred Zagrebačke županije nazočila Martina Glasnović, zamjenici samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i Hrvoje Frankić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić i drugi predstavnici Grada Samobora te članovi prijeteljskih udruga i društava. Unatoč oblačnom vremenu i povremenoj kiši, manifestacija je bila dobro posjećena, a osobito je organizatore veselio velik broj roditelja s djecom.

Na uzgojnoj izložbi članovi udruge su ukupno izložili 24 grla (devet pastuha, tri omice i dvanaest kobila). Na čelu s voditeljem uzgojnog programa SSHP-a Ivana Šubeka, komisija je proglasila najbolja grla. U kolekciji pastuha prvo mjesto je pripalo Ričku (Ljubanu), a drugo Ričku, oba u vlasništvu Jurja Čičeka, dok je treći bio Jadran II. vlasnika Josipa Bonjekovića. U kategoriji kobile i omice prvo mjesto je osvojila kobila Brena (vlasnica Vesna Čiček), druga je Ruža (vlasnik Stjepan Bezjak), a treća Ruža (vlasnik Neven Prevendar).

Prije nego su gradonačelnik Beljak i Branko Borković podijelili pehare za najbolja grla, predsjednik Udruge Vranac Juraj Čiček predstavio je izložbu oruđa i alata koje je čovjek koristio u poljoprivredi uz pomoć konja. Istaknuo je kako se manifestacijom želi ponosno prikazati i sačuvati naša prirodna i tradicijska baština. Očuvanju tradicije pridonijele su i članice Udruge Etno-fletno u samoborskim seoskim opravama.

M.G.H.

 

Prijem za nagrađene mjesne odbore na 8. Samoborskom proljetnom sajmu

U Bobovici održana priredba posvećena izvornoj hrvatskoj pasmini

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002