17.04.2012.

Prijem za nagrađene mjesne odbore na 8. Samoborskom proljetnom sajmu

Čestitke na entuzijazmu i angažmanu

Prijem za nagrađene mjesne odbore na 8. Samoborskom proljetnom sajmu

Nakon što su se slegli dojmovi s festivala kotlovine i češnofke, održanih u sklopu 8. Samoborskog proljetnog sajma, u Gradskoj vijećnici održan je 16. travnja prijem za nagrađene mjesne odbore. Kao što je već poznato, na Festivalu kotlovine pobjedu je odnio Mjesni odbor Gradna ispred MO Domaslovec i MO Bregana, dok je na Festivalu češnofke prvi bio MO Braslovje, drugi MO Podvrh, a treći MO Velika Rakovica. Njihovim predstavnicima zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić uručili su priznanja.

Uz čestitke, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić rekao je da se uključivanje mjesnih odbora u Proljetni sajam pokazalo kao pun pogodak, jer su u manifestaciju unijeli svoj entuzijazam i potpun angažman. Pročelnik Željko Radovanić također je istaknuo da su mjesni odbori unijeli dodatnu energiju u manifestaciju, što je bio i cilj prije tri godine kada se krenulo s natjecanjem u pripremi samoborske kotlovine. To natjecanje, kao i ono za najbolju samoborsku češnofku, vrlo se dobro uklopilo u gastronomski dio sajma, rekao je Radovanić i dodao kako vjeruje da će upravo sudjelovanje mjesnih odbora na Festivalu češnofke i suradnja s udrugom Zlatna šajba doprinijeti da za dvije – tri godine samoborska češnofka postane brend i prava samoborska delicija.

Nakon uručenja priznanja predstavnici Grada željeli su čuti prijedloge predstavnika nagrađenih mjesnih odbora o budućnosti ovih manifestacija. Naime, već je izneseno nekoliko prijedloga, od onih da se sve zadrži na postojećem stanju, do onih da se festivali kotlovine i češnofke trebaju izdvojiti kao zasebne manifestacije i tako dodatno obogatiti samoborsku turističku ponudu. U razgovoru je rečeno nekoliko argumenata za pojedine opcije pa je sigurno da o tome treba povesti širu raspravu, osobito među mjesnim odborima, jer pravo predlaganja zasigurno treba dati svima koji u tome sudjeluju, a ne samo nagrađenima.

M. Šipuš

 
17.04.2012.

U Bobovici održana priredba posvećena izvornoj hrvatskoj pasmini

Hrvatski posavac – desna ruka hrvatskog seljaka

U Bobovici održana priredba posvećena izvornoj hrvatskoj pasmini

Kako bi promovirali izvornu pasminu konja i očuvali tradiciju hrvatskog sela, u nedjelju, 15. travnja, ispred Vatrogasnog doma DVD Bobovica, Udruga Vranac organizirala je priredbu "Hrvatski posavac – desna ruka hrvatskog seljaka". Manifestacija je održana uz podršku župana Zagrebačke županije, gradonačelnika Grada Samobora i Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak, a uzgojnu izložbu konja otvorio je predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac Branko Borković – Mladi Jastreb. Manifestaciji je ispred Zagrebačke županije nazočila Martina Glasnović, zamjenici samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i Hrvoje Frankić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić i drugi predstavnici Grada Samobora te članovi prijeteljskih udruga i društava. Unatoč oblačnom vremenu i povremenoj kiši, manifestacija je bila dobro posjećena, a osobito je organizatore veselio velik broj roditelja s djecom.

Na uzgojnoj izložbi članovi udruge su ukupno izložili 24 grla (devet pastuha, tri omice i dvanaest kobila). Na čelu s voditeljem uzgojnog programa SSHP-a Ivana Šubeka, komisija je proglasila najbolja grla. U kolekciji pastuha prvo mjesto je pripalo Ričku (Ljubanu), a drugo Ričku, oba u vlasništvu Jurja Čičeka, dok je treći bio Jadran II. vlasnika Josipa Bonjekovića. U kategoriji kobile i omice prvo mjesto je osvojila kobila Brena (vlasnica Vesna Čiček), druga je Ruža (vlasnik Stjepan Bezjak), a treća Ruža (vlasnik Neven Prevendar).

Prije nego su gradonačelnik Beljak i Branko Borković podijelili pehare za najbolja grla, predsjednik Udruge Vranac Juraj Čiček predstavio je izložbu oruđa i alata koje je čovjek koristio u poljoprivredi uz pomoć konja. Istaknuo je kako se manifestacijom želi ponosno prikazati i sačuvati naša prirodna i tradicijska baština. Očuvanju tradicije pridonijele su i članice Udruge Etno-fletno u samoborskim seoskim opravama.

M.G.H.

 

Prijem za nagrađene mjesne odbore na 8. Samoborskom proljetnom sajmu

U Bobovici održana priredba posvećena izvornoj hrvatskoj pasmini

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002