29.06.2012.

Završna svečanost u Srednjoj strukovnoj školi u znaku nove inovacije

Novi favorit je nevidljiva gitara

Završna svečanost u Srednjoj strukovnoj školi u znaku nove inovacije

Samoborska Srednja strukovna škola dokazala je još jednom da je u samom vrhu prema broju i kvaliteti inovacija. Na završnoj svečanosti dodjele učeničkih svjedožbi i priznanja 28. lipnja posebno su nagrađeni učenici koji su sudjelovali na državnim i međunarodnim natjecanjima. Tako su nagrađeni Martin Vrkić za prvo mjesto iz engleskog jezika na županijskom natjecanju (mentorica Zlata Šimić) te inovatori Jurica Rešetar i Josip Barbić (mentor Ivan Vlainić), čije su inovacije na jubilarnom 40. Sajmu inovacija u Ženevi osvojile tri medalje – Jurica zlato i srebro za detektor mina i požara te LED kocku, a Josip broncu za pametnu pasivnu kuću (o njima i mentoru više ćemo u sljedećem broju).

No, posebnu pozornost izazvalo je predstavljanje inovacije nazvane električna nevidljiva gitara. Mentor Ivan Vlainić predložio je Davidu Martiću i Matiji Lastovčiću da gitaru izrade za maturalni rad i to kao didaktičko pomagalo. Naime, gitara nije namijenjena za nastupe na koncertima, već za učenje osnovnih akorda ili pojedinih solaža pa je mogu koristiti apsolutni početnici, kao i oni koji već imaju gitarističko predznanje. Učenici 4.G razreda David i Matija sami su nam pojasnili princip rada.

- Gitara je izrađena od pleksiglasa pa je prozirna. Glavni dio je LED matrica, koja se sastoji od 132 LED diode ugrađene u vrat gitare. U svakom polju je po šest dioda, a svaka predstavlja po jednu žicu. Princip je da treba prstom pritisnuti ono polje koje zasvijetli te drugom rukom, naravno, trznuti žicu. Namijenjena je početnicima koji uče akorde, ali i naprednijima koji žele usavršiti solaže. Najviše vremena nam je oduzeo sam dizajn gitare, jer je pleksiglas savitljiv materijal i podložan je temperaturama, ali smo s druge strane učvrstili taj vrat. Budući da smo maturanti, prvo sada želimo riješiti sve školske obveze i one oko fakulteta, a potom mislimo gitaru još malo usavršavati oko programiranja, reguliranja tempa i brzine te omogućavanja postavljanja nekog ulaznog medija i slično – rekli su nam David Martić i Matija Lastovčić.

Mentor Ivan Vlainić istaknuo je kako je ovo bila pretpremijera i da nešto slično još ne postoji u svijetu. Prve ocjene za rad očekuju u rujnu na međunarodnom natjecanju inovacija u Zagrebu, kada će biti prvi put predstavljen stručnoj javnosti.

Na svečanosti je ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan istaknuo da je škola najstarija u Zagrebačkoj županiji, jer radi još od davne 1887. godine. Poručio je učenicima da sve stečeno znanje i vještine, koje su primali sa srcem, jednako tako sa srcem i podijele s drugima. Na kraju svečanosti nastupio je i školski bend.

M. Šipuš

 

Završna svečanost u Srednjoj strukovnoj školi u znaku nove inovacije

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002