15.04.2012.

Bilo je burno i tolerantno na sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje

Sretan kraj uz poneka zapinjanja

Bilo je burno i tolerantno na sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje

Gradsko vijeće Svete Nedelje više od 4 sata pretresalo je 11. travnja 15 točaka dnevnoga reda. Već pri njegovu utvrđivanju zapelo je na dvjema točkama, izmjenama dviju odluka, o komunalnoj naknadi i koeficijentima za obračun plaća gradskih službenika i namještenika, pa je na prijedlog vijećnika Ivice Vojvodića (HNS) i Željka Beluhana (HSP dr. Ante Starčević) većinom glasova odlučeno da se o tome na ovoj sjednici raspravlja tek u prvom čitanju.

Osim na "aktualcu", na početku sjednice, koji ni ovaj put nije protekao samo u pitanjima i odgovorima, već, kao i obično, u tolerantnoj atmosferi i u iznošenju mišljenja te osvrtima i komentarima, prva veća rasprava povela se o gradonačelnikovu izvješću o radu njegova ureda u drugom lanjskom polugodištu. Većina je vijećnika izvješće Drage Prahina ocijenila najboljim i najpotpunijim dosad. Gotovo bezuvjetnu ocjenu gradonačelnikovo je izvješće dobilo od HSP-ovaca dr. Ante Starčevića, Josipa Raguža i Željka Beluhana, koji su ustvrdili da su vijećnici dobili ono što su tražili. Da je gradonačelnikov uradak sve bolji zaključio je i HNS-ovac Ivica Vojvodić, koji bi rado u njemu vidio i kakav je gradski utjecaj na smanjenje nezaposlenosti na ovom području. Ujedno se pridružio nezadovoljstvu Marijana Jurića (HDZ), kojemu u izvješću nedostaje preciziranje tzv. nepredviđenih okolnosti zbog kojih kasne komunalni radovi u gradu. Najkritičniji su prema izvješću o radu gradonačelnika bili SDP-ovci, najprije Miroslav Milonjić koji smatra da je na više stranica sada manje sadržaja, da bi izvješće više trebalo biti odraz politike koju provodi gradonačelnik, a manje prepisivanje rada stručnih službi te da se iz izvješća ne iščitava gradska razvojna strategija i gradonačelnikova vizija rada i razvoja.

- Kad sam napisao političko izvješće, nije bilo dobro, sada je drugačije, pa opet nije dobro - uzvratio je gradonačelnik. Najoštriji je bio Vladimir Tuweg, koji je rekao da izvješće sadrži laži poput navoda da već 3 godine Grad nema problema sa smještajem vrtićke djece, zamjerio je gradonačelniku prešućivanje činjenice da se u strmečkoj školi radilo u 3 smjene, kao i nedostatak komunikacije s mjesnim odborima i ignoriranje njihovih sugestija, a za proračunska sredstva je rekao da su u 50% slučajeva interesno iskorištena. Drago Prahin mu nije ostao dužan poručivši Tuwegu da njegovi navodi govore o njegovoj potpunoj neinformiranosti u kojoj komentira sve i svašta.

- Ako navodite da je nešto laž, to morate potkrijepiti argumentima - rekao je Prahin. - - Tek kasnije su mnogi uvidjeli da bi bilo bolje da je u Strmcu ostao trosmjenski rad u ovoj školskoj godini s kojim bi se zadržali tako formirani razredni odjeli - nastavio je gradonačelnik. Za mjesne odbore je rekao da su neaktivni, da već više od godine dana nema zapisnika s njihovih sastanaka, ali da, unatoč tome, nije iskoristio svoje zakonsko pravo da ih zbog toga raspusti.

- Interesno iskorištavanje sredstava postoji, ali za vodovod, kanalizaciju i štednju na troškovnicima - zaključio je Prahin. Uz 14 glasova za i 3 suzdržana prihvaćeno je izvješće o radu gradonačelnika od srpnja do prosinca prošle godine.

Potom je u prvom čitanju, kako je odlučeno na početku, razmotren prijedlog izmjene i dopune odluke o komunalnoj naknadi, iz kojega dio vijećnika nije uspio iščitati o čemu se zapravo radi. Miroslav Milonjić (SDP) bio je mišljenja da se predloženom formulacijom za smanjenje koeficijenta za poslovne prostore koji služe za proizvodnu djelatnost poljoprivrede radi daljnje prodaje nešto zamućuje. Gradonačelnik Drago Prahin i pročelnica Biserka Delač objašnjavali su da je u ovom slučaju riječ o staklenicima i plastenicima, a ne o čvrstim objektima, i želji da se ovom pogodnošću stimulira poljoprivredna proizvodnja. Delač je podsjetila na Zakon o komunalnom gospodarstvu u kojem su propisani koeficijenti za nekretnine, temeljem kojih se određuje visina komunalne naknade. Vladimir Tuweg (SDP) nije bio protiv poticanja, ali je protiv pogodovanja pojedincu ili pojedincima ovakvom odlukom. Zasad su, naime, na području Grada dva takva objekta, što, naravno, ne znači da ih ne može biti više. Ivica Vojvodić (HNS) bio je mišljenja da bi uvjete poslovanja trebalo olakšati i poboljšati svima, a ne samo poljoprivrednicima. Krunoslav Markovinović (HDZ) rekao je na to da su staklenici i plastenici specifični, da je riječ o sezonskom poslu na kojem se zapošljavaju i sezonski radnici, mahom ljudi bez posla i da za to treba imati osjećaj, što je u kasnijoj raspravi potkrijepio i Stjepan Čakanić (HDZ) napomenuvši da je u poljoprivrednoj proizvodnji obrtaj kapitala daleko manji nego drugdje pa je i zarada manja. Na ukupnu cijenu komunalne naknade ne utječe samo koeficijent, već i vrijednost boda, koja je s 0,17 kuna najniža u okruženju i po tome smo najjeftiniji - navela je Biserka Delač - podsjetivši vijećnike da je to prihod Grada koji ide u daljnje održavanje gradske komunalne infrastrukture. Stoga se Marijan Jurić (HDZ) zapitao koliko će to i kako utjecati na gradske prihode. Mladen Katušić (HSU) se priklonio SDP-ovim vijećnicima koji su, pozivajući se na primjere iz drugih jedinica lokalne samouprave, tražili da se to, za drugo čitanje i konačno prihvaćanje Odluke, dodatno raščlani i konkretnije navede na koju se vrstu poljoprivredne proizvodnje odnosi smanjeni koeficijent. Riječ je, inače, o njegovu smanjenju s 3 na 1,5 posto. Gradonačelnika je, pak, zasmetalo što se ovako raspravlja nakon sastanaka na kojima se o tome govorilo prije sjednice Vijeća, pa se upitao čemu onda ti sastanci na kojima se pokušava uskladiti stavove služe, a vijećnik Markovinović zaključno predložio da svaki od klubova vijećnika stručnim službama Grada ponudi novu formulaciju tog dijela Odluke o komunalnoj naknadi, ne bi li se došlo do jedinstvene formulacije za sljedeću sjednicu.

Na drugo će čitanje i dopuna Odluke o koeficijentima za obračun službeničkih i namješteničkih plaća u Gradu koja je predložena zbog zapošljavanja novog radnika - električara u Gradu. Potreba za tim, kako je već raspravljano na nekim od prethodnih sjednica, proizlazi iz nekvalitetno obavljanog posla zamjene pregorjelih žarulja javne rasvjete u Gradu, na što se sadašnjeg koncesionara predugo čeka, a sa svojim bi čovjekom Grad to brže rješavao - objašnjavao je gradonačelnik Prahin. No, vijećnici ni nakon poduže rasprave nisu bili sigurni treba li Gradu takav zaposlenik ili bi ipak bilo bolje potražiti drugoga koncesionara. Za drugo su čitanje tražili na uvid opis svih poslova koje bi taj "gradski električar" obavljao, upozoravajući da posao izmjene žarulja na stupovima i ne može obavljati samo jedan čovjek. Zatražili su i usporedbu troškova koje je Grad dosad imao za taj posao s troškovima koji će nastati zapošljavanjem električara.

Na kraju je zapelo na izboru članova triju odbora Gradskoga vijeća, ponajviše zbog činjenice da su u Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, uz dopredsjednika Gradskog vijeća Freddyja Burića, predložene dvije vanjske članice, što je vijećnicima HDZ-a bilo neprihvatljivo, jer se time, smatrali su, potcjenjuju i degradiraju gradski vijećnici. Vanjski stručnjaci kao članovi odbora da, tvrdili su, ali ne u većini, pa su predložili da se taj odbor dopuni s dva člana iz redova gradskih vijeća, jer tako "u pravilu" predviđa i gradski poslovnik, pa da ih bude 5. No, to je otvorilo dodatnu raspravu treba li zbog toga ili ne mijenjati Poslovnik o radu Vijeća. Željko Beluhan je kao predsjednik Odbora za izbor i imenovanja stoga ustrajao na prijedlogu sastava triju odbora kakav je i predložen, s mogućnošću da se to kasnije i mijenja, Marijan Jurić je na to reagirao napomenuvši da onda i Odboru za financije i proračun treba pridodati vanjske stručnjake, s obzirom na to da nijedan od predloženih vijećnika nije "financijaš", te je najavio svoje povlačenje iz tog odbora, koji je na kraju većinom glasova ipak izglasan, pa su u njemu, uz Jurića, Miroslav Milonjić kao predsjednik i Ivica Vojvodić kao drugi član. Na isti je način, nakon dviju kratkih stanki, izglasan i najsporniji Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša s predsjednikom Freddyjem Burićem i članicama Leom Bošnjak i Vesom Pristošek, koje nisu gradske vijećnice. Jednoglasno je, pak, prihvaćen sastav Odbora za dodjelu javnih priznanja, na čijem je čelu Romana Semenić, a članovi Stjepan Ladović i Branka Sudar.

Raspoređena su i sredstva za rad političkih stranaka srazmjerno broju vijećnika u Gradskom vijeću te imenovano zapovjedništvo gradske Civilne zaštite koje čine zapovjednik Zvonko Marko, Darko Šabarić, Damir Marenić, Freddy Burić, Ivan Bubnić, Barbara Kos te zasad neimenovani predstavnik Područnog ureda zaštite i spašavanja.

E.K.

 

Bilo je burno i tolerantno na sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002