08.03.2012.

Predstavljena knjiga Vilima Karlovića Preživio sam Vukovar i Ovčaru

Potresna priča iz Vukovara

Predstavljena knjiga Vilima Karlovića Preživio sam Vukovar i Ovčaru

HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje svojim je članovima i svim zainteresiranima pripremila predstavljanje knjige Vilima Karlovića Preživio sam Vukovar i Ovčaru. Autor je osobno knjigu predstavio 7. ožujka u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Riječ je o potresnom svjedočanstvu i strahotama koje su autor i branitelji Vukovara proživljavali u obrani toga grada, a Vilim Karlović iznosi svoja sjećanja i razmišljanja tijekom borbe i mučenja koje je prolazio na položajima te na Ovčari, Veleprometu i u logoru u Sremskoj Mitrovici.

Nakon tragičnog čina u kojem je bio sudionik 2008. godine, ta je sjećanja počeo pisati u pritvoru u Remetincu, a iz njih je nastala i knjiga. O svom osobnom tragičnom činu i ubojstvu kum kamatara Vilim Karlović otvoreno progovara na početku predstavljanja knjige, uz opis svog ratnog puta.

Karlović u knjizi opisije događaje u zadnjih mjesec dana obrane Vukovara te potresne događaje nakon što je grad pao u ruke neprijatelja, koji kreću u svoj osvetnički pohod, ubijajući branitelje i civile te ih mučeći, najčešće na krajnje okrutan način. Tu Karlović ističe da se posvetio molitvi i Bogu, iako u pojedinim trenucima nije mogao racionalno objasniti događaje. Opisujući svoju osobnu golgotu, u kojoj se nekoliko puta u sretnim okolnostima spasio od sigurne smrti, opisuje i stradanja pojedinaca i cijelih grupa na Ovčari i u Veleprometu, a dijelove koje je čitao i danas izazivaju osjećaj jeze i mučnine. No, Vilim Karlović je na predstavljanju knjige istaknuo da mu nije namjera pobudite motive osvete, nego je želio svojim svjedočanstvom pridonijeti utvrđivanju činjenica i istine o Domovinskom ratu.

I nakon tiskanja knjige nastavio je s istraživanjima, nastojeći doći do što više imena onih koji su sudjelovali u tim događanjima. Zato i dalje istražuje, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji. I na promociji knjige u Samoboru istaknuo je kako su suđenja za ratne zločine u Srbiji zapravo velika obmana, jer se nastoji glavne organizatore pokolja amnestirati, a optužiti i osuditi ljude koji su bili niže u hijerarhiji. Još je i naglasio kako nikako ne može biti riječi o tome da je Vukovar izdan i da se zbio dogovoreni rat, smatrajući da je sve dio propagandnog rata, koji je i danas na snazi.

Sve nazočne na početku je pozdravio predsjednik HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje Željko Vukić, rekavši da je predstavljanje ove knjige nastavak njihova programa i nastojanja o prikazivanju istine o Domovinskom ratu.

M.Š.

 
08.03.2012.

Sredinom ožujka kreću akcije prikupljanja glomaznog otpada

Kontejneri se pune od ožujka do listopada

Sredinom ožujka kreću akcije prikupljanja glomaznog otpada

Samoborski Komunalac počinje s novom sezonom prikupljanja glomaznog otpada. Kontejneri će migrirati samoborskim područjem od 16. ožujka do početka listopada, a počinje se u gradskim četvrtima. Za početak glomazni otpad će se prikupljati u Gornjem kraju i Hamoru i to od 16. do 19. ožujka, potom u Centru od 20. do 27. ožujka, te na Gizniku i Anindolu od 24. ožujka do 5. travnja. U travnju će kontejneri potom biti postavljeni u Južnom naselju (10.-17. travnja), Kolodvorskom naselju (18.-21. travnja), naselju Podložnice (23.-25. travnja) te Svetoj Heleni (26.–28. travnja), a u svibnju će akcija doći i u Cvjetno naselje – Perivoj od 2. do 5. svibnja.

Turneja po mjesnim odborima počinje pak u Bregani (7.-10. svibnja), a dalje slijede Podvrh i Velika Jazbina (11.-14. svibnja), Mala Jazbina (15.-18. svibnja), Lug Samoborski (19.-22. svibnja), Otruševec (23.-25. svbinja), Hrastina (26.-29. svibnja), Domaslovec (30. svibnja do 2. lipnja).

U lipnju su na rasporedu Velika Rakovica i Slava Gora (4.-6. lipnja), Mala Rakovica (8.-11. lipnja), Kladje (12.-15. lipnja), Molvice (16.-19. lipnja), Rakov Potok (20.-23. lipnja), Pavučnjak (26.-29. lipnja), te Petkov Breg (30. lipnja do 3. srpnja).

U srpnju će kontejneri za glomazni otpad biti postavljeni u Drežniku (4.-7. srpnja), Galgovu i Falaščaku (9.-12. srpnja), Farkaševcu (13.-16. srpnja), Celinama (17.-20. srpnja), Medsavama (21.-24. srpnja), Savrščaku (25.-28. srpnja) i Samoborskom otoku (30. srpnja do 2. kolovoza).

U kolovozu su na redu Klokočevec (3.-6. kolovoza), Bobovica (7.-10. kolovoza), Gradna (11.-13. kolovoza), Manja Vas i Kotari (16.-18. kolovoza), Bukovje (16.-18. kolovoza), Prekrižje Plešivičko (20.-23. kolovoza), Braslovje (20.-23. kolovoza), Klake (24.-27. kolovoza) i Konščica (28.-31. kolovoza).

U rujnu je raspored: Sveti Martin pod Okićem (1.-4. rujna), Podgrađe Podokićko (1.-4. rujna), Rude (5.-9. rujna), Vrhovčak (10.-13. rujna), Dubrava Samoborska (10.-13. rujna), Smerovišće (14.-17. rujna), Mali i Veliki Lipovec (14.-17. rujna), Slani Dol (18.-21. rujna), Grdanjci (22.-25. rujna), Vrbovec Samoborski (26.-28. rujna).

U listopadu akcija prikupljanja glomaznog otpada završava, i to u Stojdragi i Budinjaku (1.-4. listopada).

O točnim lokacijama kontejnera u pojedinim gradskim četvrtima i mjesnim odborima stanovnici će biti obaviješteni kako tko dođe na red, a već sada ga se može vidjeti i na web stranicama samoborskog Komunalca. Akcije prikupljanja i odvoza glomaznog komunalnog otpada s područja mjesnih odbora dogovarat će se i kordinirati zajedno s koordinatorom za rad mjesnih odbora i njihovim predstavnicima pa su, ovisno o mogućim specifičnim potrebama, mogući i određeni terminski pomaci u samom rasporedu akcije, o čemu će građani biti na vrijeme obaviješteni.

K.S.

 
08.03.2012.

Održana redovna izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Okreće se nova stranica

Održana redovna izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje održala je redovnu izbornu skupštinu na kojoj je nazočnih 26 delegata jednoglasno za predsjednicu u sljedećem četverogodišnjem mandatu izabralo Jasnu Mariju Jankavić. Novi dopredsjednik je Viktor Jozić, a u Upravni odbor izabrani su (uz predsjednicu i dopredsjednika) Jovica Čomić, Ilija Džombeta, Darko Kupres, Ines Pehnec i Ivica Vran. Novi Nadzorni odbor čine Branko Bošnjak, Danijela Pismarović i Milena Severović, a Stegovno povjerenstvo Zoran Držaić, Siniša Lepešić i Marica Škudar.

Na skupštini su usvojena izvješća o radu i financijsko izvješće za 2011. godinu. Što se financijskoj dijela tiče Branko Bošnjak izvijestio je da su ukupni prihodi bili 857.031, a rashodi 735.564 kune (od čega najveći dio sredstava otpada na program osobnog asistenta). U izvješću o radu predsjednica Jasna Marija Jankavić rekla je kako je nakon prošle skupštine teško bilo uvesti red u rad udruge, ali se u tome uspjelo. Na traženje dijela članstva proveden je i inspekciji nadzor rada u prijašnjem razdoblju (od 2009. godine). Nadležni Ured državne uprave u Zagrebačkoj županiji u listopadu 2011. donio je rješenje da je skupština djelovala sukladno Statutu i da su odluke pravovaljane. Ocijenjeno je i da je Statut u skladu sa Zakonom o udrugama, ali nadzor je upozorio da pojedine odredbe Statuta o članskim pravima i konstituiranju skupštine nisu dovoljno precizno formulirane te da se popis članstva treba voditi prema obrascima registra udruga. Stoga je nadzor odredio da se popis članova dopuni sukladno Pravilniku o obrascima i načinu vođenju registra te predložio dopune Statute u kojima bi se precizirale odredbe o članstvu, članskim pravima i sazivanju skupštine. Predsjednica Jankavić rekla je da je zadovoljna tim inspekcijskim nalazom, jer je već pokrenut postupak prikupljanja podataka kako bi se napokon sredio registar članstva, u kojem je do sada vladao nered. Uz to, u pripremi je i novi Statut.

Tijekom rada članovi su ukazali na najveće probleme s kojima se susreću, a to su kombi prijevoz i pokazi. Uz otplatu jednog kombi vozila, rečeno je kako bi udruga od ministarstva trebala dobiti još jedno kombi vozilo pa je u planu izrada pravilnika o korištenju kombi vozila. Ines Pehnec zatražila je točno određivanje prioriteta, kako se slabije pokretne članove ne bi diskriminiralo i stigmatiziralo te ograničavala mogućnost kretanja i rada u udruzi (nespretan primjer štednje na prijevozu bio je kod izbora članova Upravnog odbora). Članovima s područja Svete Nedelje preporučeno je da zajedno upute pritužbe glede subvencije prijevoza tamošnjoj gradskoj upravi. Od Grada Samobora zatražen je novi prostor, budući da sadašnji ne zadovoljava potrebe. U planu rada je i daljnje održavanje edukacija, predavanja i kreativnih radionica, planiraju se i Dani otvorenih vrata te predstavljanje boćarskog i stolnoteniskog kluba, koji sada djeluju u udruzi. Na kraju je većinom glasova prihvaćeno da se godišnja članarina sa 60 podigne na 100 kuna.

Nazočne članove i goste iz državnih i županijskih asocijacija pozdravila je savjetnica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić, koja je istaknula da je sada pravo vrijeme da se stvari postave na dobre temelje i u interesu svih članova. Članovi skupštine minutom šutnje odali su i počast nedavno preminulom dugogodišnjem članu Franji Kufrinu.

M.Š.

 

Predstavljena knjiga Vilima Karlovića Preživio sam Vukovar i Ovčaru

Sredinom ožujka kreću akcije prikupljanja glomaznog otpada

Održana redovna izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002