30.04.2012.

Na području Svete Nedelje postavljene tri nove interpretacijske ploče

Za lakše snalaženje izletnika

Na području Svete Nedelje postavljene tri nove interpretacijske ploče

Nove tri interpretacijske ploče postavljene su na području Svete Nedelje "u režiji" tamošnje Turističke zajednice. U skladu s ciljem poboljšanja turističke infrastrukture, na čemu se kontinuirano radi već nekoliko godina, ploče su ovaj puta postavljene na punktovima uz pješačke rekreacijske staze i biciklističke rute na Svetonedeljskom bregu (kod vojnog objekta) te kod kapele svete Marije Magdalene u Maloj Gorici.

- Interpretacijske ploče sadrže ilustrirane karte s ucrtanim pješačkim i biciklističkim rutama, detaljan tekstualni opis za 6 pješačkih staza i 3 biciklističke rute na hrvatskom i engleskom jeziku, pregled, opis i fotografije važnijih turističkih sadržaja koji se nalaze na rutama, kao što su kulturno–povijesne znamenitosti, adrenalinski park i hotel Tina – pojašnjava direktorica Turističke zajednice Svete Nedelje Renata Vlahović.

Na interpretacijskim pločama se nalaze i ostale važnije servisne informacije, koje će omogućiti izletnicima lakše snalaženje te pružiti korisne i zanimljive informacije o turističkoj ponudi na navedenim rutama.

K.S.

 
30.04.2012.

Jurjevski krijes zapaljen i na Vugrinščaku

Zle demone tjerali i Nizozemci

Jurjevski krijes zapaljen i na Vugrinščaku

Stanovnici Mjesnog odbora Ferdo Livadić na livadi Vugrinščaka 28. travnja zapalili su jurjevski krijes te tako oživjeli tradiciju proslave Jurjeva u samoborskom kraju. Predsjednik mjesnog odbora Darko Kupres tom je prilikom ukratko predstavio tradiciju paljenja krijesova u Samoboru, kao i običaje koji su ih pratili. Jurjevski su se krijesovi palili zbog obrane od demona, a onaj tko bi ih preskočio bio bi zaštićen od bilo kakve groznice i bolesti tijekom čitave iduće godine. Ove su vatre, prema vjerovanju naših starih, imale moć rastjerivanja zlih sila, istovremeno donoseći pročišćenje i božanski blagoslov.

Proslavi Jurjeva pridružio se psiholog i shiatsu praktičar Igor Kuhar. On je, postavivši ispred krijesa gong, posebno razveselio najmlađe omogućivši im da udarajući u gong zamisle želju koja bi se potom trebala i ostvariti.

Najveću pozornost brojnih posjetitelja privukli su kyokushin-kan karatisti iz Nizozemske, koji su pod vodstvom shihana Petera Voogta (7. Dan) i Vlade Haljera (5. Dan) demonstrirali svoje vještine. Naime, 20-ak karatista iz Nizozemske posjetilo je Samobor zbog održavanja kyokushin-kan seminara od 29. travnja do 4. svibnja, a jurjevska im je vatra bila prilika da se predstave Samoborcima.

Paljenje krijesa završilo je druženjem uz pjesmu i ples, a žar krijesa je poslužio za pečenje kobasica i ostale hrane koju je svatko donio po vlastitoj želji.

I.K.

Fotografije: Jenny Scholten i Davor Domin

 

Na području Svete Nedelje postavljene tri nove interpretacijske ploče

Jurjevski krijes zapaljen i na Vugrinščaku

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002