27.03.2012.

Eko-akcija uklanjanja otpada iz zaštićene prirode Slavetića i Goljaka

Čistilo se od Krvavog kamena

Eko-akcija uklanjanja otpada iz zaštićene prirode Slavetića i Goljaka

Ekološko društvo Žumberak organiziralo je u subotu, 24. ožujka, eko-akciju uklanjanja i zbrinjavanja otpada iz zaštićene prirode gorskog dijela Grada Jastrebarsko, na području Slavetića i Goljaka Slavetičkog, u suradnji s LD Sokol, Petrovina, čiji je predsjednik Ivan Paljug. U akciji je sudjelovalo 45 članova ED Žumberak, od kojih su većina i članovi planinarskih društava HPD Vihor i HPD Kapela iz Zagreba te uz sudjelovanje 19 lovaca LD Sokol, od kojih je pet sudjelovalo s traktorima s prikolicom (ili košem). Vrijedan doprinos eko-akciji dao je radni tim Vodoprivrede Karlovac s traktorom s vitlom, koji su otpad izvlačili uz velike strmine ispod ceste, koristeći velike metalne sanjke s košem ED Žumberak. Sanirano je devet, što većih, što manjih, divljih odlagališta otpada. Od lokacije Krvavi kamen, preko koje vodi iz Slavetića markirani Žumberački planinarski put preko Glavica – Rešpetarnice prema Tihočaju, pa zatim iznad i ispod sela Goljaka, kao i kod rezervoara.

Veliku pomoć realizaciji akcije dao je Grad Jastrebarsko zalaganjem dogradonačelnika Stipe Bučara, koji je osigurao odvoz i zbrinjavanje oko 80 m3 prikupljenog otpada. U akciji je iz prirode uklonjeno oko 100 m3 otpada, od čega je oko 20 m3 metalni otpad kojeg su odvezli Romi, a koji nije bio vidljiv dok nisu uklonjeni gornji slojevi otpada u par odlagališta. Eko-akcija je najavljena preko lokalnih i regionalnih medija: Radio Jaske, TV PLUS, Info Jaska, TV 4 Karlovac, web stranica udruge Uskok-Sošice, putem plakata s pozivima lokalnom stanovništvu i, dakako, usmeno. Podršku i pomoć eko-akciji pružio je i Božidar Jelenić, a dogradonačelnik Grada Jaska Stipe Bučar je već u jutarnjim satima pred početak eko-akcije zahvalio svim volonterima što su se odazvali ovoj hvalevrijednoj eko-akciji, koja će biti dovršena poravnavanjem terena na lokaciji Krvavi kamen, na mjestu divljeg odlagališta otpada, koje će s bagerom izvršiti Marijan Lovretin iz Slavetića. Tako će se dobiti veća zaravan u lijepom šumskom okružju.

U vezi spomenutog metalnog otpada treba istaknuti da sav (vidljivi) metalni otpad odbačen u prirodu, a osobito automobilske olupine, već godinama prikupljaju Romi i od toga žive. Automobilske olupine su postale kod Roma vrlo tražena roba pa već niz godina nije problem uklanjanje automobilskih olupina iz prirode, već uklanjanje tzv. "ostalog" ili nekorisnog otpada iz okoliša. Za uklanjanje automobilskih olupina i drugog metalnog otpada dovoljno je pozvati Rome, tj. pokazati im gdje se nalazi olupina ili metalni otpad. Opremljeni su traktorima s vitlima i kamionima pa izvlače automobilske olupine iz provalija dubokih 70 i više metara. Tako su brojne romske obitelji postale "lovci na olupine". Da bi preživjeli!

Josip Šintić Zlatko

 
27.03.2012.

Počelo odbrojavanje do početka Salamijade i Proljetnog sajma

Bolje i veće u odnosu na prije

Počelo odbrojavanje do početka Salamijade i Proljetnog sajma

Sve je spremno za početak ovogodišnjih dviju velikih tradicionalnih gradskih manifestacija – 25. Samoborske salamijade i 8. Samoborskog proljetnog sajma. Na završnoj konferenciji za medije 27. ožujka samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić te predsjednik udruge Zlatna šajba iznijeli su sve detalje koji se tiču organizacijskog dijela manifestacija.

Velik interes izlagača za Proljetni sajam

Pročelnik Radovanić istaknuo je kako i ove godine očekuju velik broj posjetitelja na 8. Samoborskom proljetnom sajmu, jer je ponuda proizvoda još bogatija nego prethodnih godina. Naime, u šatoru na Trgu kralja Tomislava u subotu i nedjelju, 31. ožujka i 1. travnja, svoje će proizvode i usluge predstaviti rekordnih više od 80 izlagača. Broj zainteresiranih bio je i veći, osobito onih izvan Samobora, ali zbog prostornih ograničenja oni su morali biti odbijeni. Budući da je cilj manifestacije promocija samoborskog gospodarstva, predstavljanje obrtnika i poduzetnika te robnih marki i autohtonih proizvoda, Željko Radovanić je istaknuo da 90% izlagača dolazi sa samoborskog područja. Ove su godine izlagači podijeljeni u nekoliko cjelina – sajam suvenira i nakita, sajam knjiga i učila, sajam prirode, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, potom gastro sajam, promocija turizma, cjeloživotnog obrazovanja i poduzetništva, sajam starih zanata te eno sajam bermeta, likera, vina i rakija. Novine su radionice tkanja, izrade kraluša, modna revija samoborskog oplećka te sajam zdrave hrane na Trgu Matice hrvatske. Pročelnik Radovanić naglasio je da veliko zanimanje izazivaju Festival kotlovine i Festival češnofke, koji će se održati tijekom Proljetnog sajma u Kleščićevoj ulici. U njima svoj velik doprinos daju mjesni odbori, koji će se natjecati za titulu pobjednika u pripremanju najbolje kotlovine, odnosno samoborske češnofke. Uz njih na Festivalu kotlovine sudjelovat će i gradovi Samobor, Jastrebarsko, Sveta Nedelja i Zaprešić, što će sve biti dodatni mamac za posjetitelje, koji će sve te proizvode moći degustirati, istaknuo je Radovanić. Sajam će se u subotu moći obići od 10 do 19, a u nedjelju od 9 do 19 sati. Tijekom sajma na pozornici će već tradicionalno nastupati i kulturno-umjetnička društva, zborovi i sastavi s područja Samobora.

Predsjednik Republike pokrovitelj Salamijade

Predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč na pressici je rekao kako ih sada muče slatke brige, jer im se svakodnevno javljaju gosti i uglednici iz inozemstva, ali i iz Hrvatske, koji bi htjeli nazočiti Salamijadi. Najznačajnije za organizatore je, naravno, pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, čiji se dolazak očekuje na manifestaciju. Zbog veličine šatora na Trgu nemoguće je primiti sve zainteresirane pa je tako uoči održavanja pressice, tri dana prije početka Salamijade, u prodaji u Turističkoj zajednici ostalo svega nekoliko ulaznica u slobodnoj prodaji. Viduč je izrazio zadovoljstvo što su ove godine prijavljene na ocjenjivanje čak 202 salame i što se povećao broj hobista, uz jako dobar odaziv i mjesnih odbora, koji su sam i u svojoj sredini radili predselekcije. Ove je godine uveden i novi sustav ocjenjivanja pa je broj sudaca povećan na 12, uveden je i sudac iz inozemstva, a kod profesionalaca umjesto jedne ocjenjivalo se 10 salama i izračunavala prosječna ocjena. Sve se to radilo u cilju unapređenja manifestacije, istaknuo je Dubravko Viduč, dodavši i da su vrlo zadovoljni kvalitetom salama, budući da su vremenske prilike išle na ruku proizvođačima. Zbog tehnoloških razloga diskvalificirane su svega dvije salame, a zanimljivo zvuči informacija da se prošlogodišnji pobjednici u kategoriji profesionalaca, Dr. Škobić, ove godine nisu prijavili na natjecanje.

Tko ne uspije nabaviti ulaznicu za Salamijadu (održava se 30. ožujka od 20 sati), može doći na Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba u nedjelju, 1. travnja. Tada će u šatoru na Trgu kralja Tomislava biti narezane sve salame koji su prijavljene na natjecanje, a posjetitelji će ih od 10 sati nadalje moći degustirati, baš kao i vina samoborskih vinara. Kao i na Salamijadi, i na Danu otvorenih vrata svirat će Baruni.

M.Š.

 

Eko-akcija uklanjanja otpada iz zaštićene prirode Slavetića i Goljaka

Počelo odbrojavanje do početka Salamijade i Proljetnog sajma

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002