20.07.2012.

U Senju održani 5. Uskočki dani

Ponosni u prazavičaju

U Senju održani 5. Uskočki dani

6., 7. i 8. srpnja održani su 5. Uskočki dani u slavnom Senju. Po drugi su puta na njemu sudjelovali i Žumberački uskoci. U subotu u 20 sati bio je mimohod uskočkih i viteških skupina prema tvrđavi Nehaj, a nakon toga svi su sudionici razgledali prekrasnu povijesnu tvrđavu. Tvrđava Nehaj sagrađena je 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića.

Pred tvrđavom održani su pučki plesovi, gađanje iz katapulta, borbe vitezova i prikaz turske opsade Nehaja. Zabava i druženje potrajalo je do duboko u noć i nastavljeno idućeg dana sa sličnim programom. Na Uskočkim danima uz domaćine (Senjske uskoke) sudjelovali su Kliški uskoci, Žumberački uskoci, Šibenska gradska straža, Gradska straža Bakra, Frankopanska garda Ogulin... Žumberačke uskoke predstavljali su članovi Udruge Uskok-Sošice i Društva Žumberčana Marko Vukasović iz Samobora.

Naše uskoke predstavljali su Nikica Car, Ilija Crljenica, Milan Delivuk, Janko Jelenić, Milan Radić, Željko Hranilović, Tomica Rušnov i načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak. Novinar TC 4R Grdina također je bio dio ekipe i napravio posebnu emisiju o Senju i njegovoj slavnoj prošlosti (Žumberački zov). U tvrđavi Nehaj nalaze se grbovi nekih obitelji koje su se odselile u Žumberak (Bastašić, Heraković, Stipanović, Vuković, Vukasović, Jurić...).

Od 22 sata bio je mimohod postrojbi s tvrđave Nehaj, magistralom preko Pavlinskog trga, do trga Cilnica. Na trgu se prisutnima obratio gradonačelnik Senja Nekić i svim predstavnicima postrojbi uručio prigodan poklon, a darove gradonačelniku Senja i predstavnicima TZ Senj predali su načenik Šiljak i Jelenić. Delivuk i Radić predali su prigodne darove i predstavnicima muzeja u Senju. Žumberački uskoci i iduće će godine ponovno doći na ovaj svečani događaj.

Organizatori su ovogodišnji susret učinili lijepim i posjetiteljima pokazali dio slavne povijesti. Gospodin Tomljanović iz TZ Senj uložio je velik napor sa svojim suradnicima da ova manifestacija ponosa i slave bude svake godine sve bolja.

Milan Radić

FOTO: Neki su se Žumberački uskoci vratili tamo odakle su njihovi preci davno krenuli

 
20.07.2012.

Održana svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Nagrađene dvije Renate – Kruhan i Glojnarić

Održana svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Zagrebačka županija tradicionalno 17. srpnja proslavlja svoj dan održavanjem svečane sjednice županijske Skupštine, na kojoj se uručuju priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i koletivima. Nagrada za životno djelo posmrtno je ove godine dodijeljena Miroslavu Mikuljanu, proslavljenom filmskom i televizijskom redatelju. Dodijeljene su četiri Povelje Zagrebačke županije, a među dobitnicima je i Vatrogasna zajednica grada Svete Nedelje. Uručene su i četiri Nagrade za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, a za Samoborce je najznačajnije da je nagradu primila Renata Kruhan. Župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan dodijelili su zahvalnice i diplome po osobnom izboru. Tako je Diplomu za naročita postignuća predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan dodijelio izvršnoj direktorici Samoborske glazbene jeseni Renati Glojnarić.

Svečanoj sjednici nazočio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, izaslanica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl te mnogi drugi uzvanici i gosti. Proslavu je nastupom uljepšala i operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji maestra Darka Domitrovića.

I.H.

 

U Senju održani 5. Uskočki dani

Održana svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002