12.11.2012.

Samoborski su inovatori, među brojnim hrvatskim, uspješno sudjelovali na najstarijem međunarodnom sajmu inovacija IENA 2012 u Nürnbergu

Opet zasjali s gitarom!

Samoborski su inovatori, među brojnim hrvatskim, uspješno sudjelovali na najstarijem međunarodnom sajmu inovacija IENA 2012 u Nürnbergu

Na 64. međunarodnom sajmu inovacija IENA 2012, koji je početkom studenoga održan u Nürnbergu, promovirana je hrvatska selekcija inovacija, a u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske te uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture. Značajnu potporu Udruzi inovatora Hrvatske za sudjelovanje na ovom prestižnom inovatorskom skupu pružila je Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska banka za obnovu i razvoj i HAMAG INVEST – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo.

Na sajmu je izlagalo više od petsto izlagača koji su izložili 820 inovacija iz 29 zemalja. Sajam je obišlo i razgledalo više od pedeset tisuća posjetitelja.

Udruga inovatora Hrvatske je na izložbenom prostoru izložila četrnaest inovacija, od kojih je dvanaest nagrađenih na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu sredinom listopada ove godine, od čega u selekciji mladih devet, a u selekciji seniora pet. Ukupno je na IENA 2012 nagrađeno jedanaest hrvatskih inovacija.

Vrijedi napomenuti da su njemačka javnost i poslovni posjetitelji za vrijeme sajma iskazali velik interes za izložene hrvatske inovacije. Za to su ponajprije zaslužni njemački TV mediji koji su popratili i predstavili hrvatske inovacije sa sajma na brojnim televizijskim kanalima. Naravno, za takav su interes najviše zaslužni i sami inovatori, koji su na IENA 2012 predstavili atraktivne i visoko vrijedne inovacije.

U tome su posebno prednjačili mladi inovatori iz Srednje strukovne škole Samobor i Udruge inovatora Samobor, pod mentorskim vodstvom prof. Ivana Vlainića. Najuspješniji mladi inovator bio je Jurica Rešetar iz Samobora, koji je za svoja tri izložena rada polučio zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu IENA 2012. Ujedno je i najuspješniji mladi inovator na IENA 2012. Najatraktivniji izložak u selekciji mladih inovatora na IENA bila je didaktička gitara autora Davida Martića i Matije Lastovčića iz Samobora, pod mentorskom vodstvom Ivana Vlainića, koja je nagrađena zlatnom plaketom.

S.S.

Princip rada gitare

Jedinstveni elektronički modul moguće je implementirati u bilo koju vrstu muzičkog instrumenta. Standardna električna gitara ima 6 žica i do 24 polja (praga). Različite frekvencije (tonovi) postižu se pritiskom određene žice na određenom polju.

Učenje sviranja gitare omogućeno je na taj način da su u vratu gitare ugrađene 132 SMD LE diode koje signaliziraju gdje treba pritisnuti žice. Kako se radi o vrlo velikom broju dioda, nije bilo moguće spojiti svaku posebno s upravljačkom elektronikom u tijelu gitare, jer bi to zahtijevalo 264 spojna voda koji ne bi stali u vrat gitare. Rješenje za ovaj problem nađeno je u multipleksnom načinu rada, za koji je bilo dovoljno 20 spojnih vodova. Sustavom upravlja mikrokontroler najnovije generacije, koji omogućava učitati akorde i note bilo koje pjesme i to pomoću sučelja preko kojeg se spaja na računalo ili koristeći utor za SD karticu, a koji je također ugrađen u sustav.

 
12.11.2012.

Mlado vince, greblica i kesteni okupili Rudare pred rudnikom

Pokrštavanje vinske kapljice

Mlado vince, greblica i kesteni okupili Rudare pred rudnikom

U rano nedjeljno poslijepodne 11. studenoga pred Rudnikom sveta Barbara KUD Oštrc je organizirao tradicionalno krštenje mošta. Došli su svi Rudari, planinari, a bilo je i Samoboraca. Cijelu ceremoniju otvorilo je KUD Oštrc s pjesmama u čast Martinju. "Biskup" Krunoslav Dubić je, zajedno sa svojim "ministrantom" Ivanom Skendrovićem, uspješno oslobodio "moštek" od "zle duhe", a sve prisutne od visokih kamata, briga, zločestih punica i straha od ulaska u rudnik.

Nakon toga, svi su zainteresirani mogli posjetiti rudnik po prigodnoj cijeni. Kako razgledavanje rudnika traje pola sata, organizatori su mislili i na okrepu. Dijelilo se za svakoga ponešto: greblica iz krušne peći, vrući kesteni, kuhano vino ili čaj. Kao i stoljećima prije, Rudari su ostali vjerni svojoj tradiciji.

Od danas se na Rudama pije pravo vino. Živjeli!

Ines Ibrišević

 

Samoborski su inovatori, među brojnim hrvatskim, uspješno sudjelovali na najstarijem međunarodnom sajmu inovacija IENA 2012 u Nürnbergu

Mlado vince, greblica i kesteni okupili Rudare pred rudnikom

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002