21.06.2012.

Edukacijski seminar za nezaposlene razvojačene hrvatske branitelje

Upoznavanje s mogućnostima zapošljavanja

Edukacijski seminar za nezaposlene razvojačene hrvatske branitelje

U prostoru gradske uprave u Bregani 21. lipnja održan je edukacijski seminar kojeg je osmislila Udruga branitelja 151. samoborske brigade s ciljem upoznavanja svojih članova i svih nezaposlenih razvojačenih hrvatskih branitelja s mogućnostima prekvalifikacije, doškolovanja i samozapošljavanja na području Samobora i Svete Nedelje. Održavanje seminara podržali su Ministarstvo branitelja, gradovi Samobor i Sveta Nedelja, Zagrebačka županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Okupljenima je Marijana Tkalec prezentirala programe koje financira Ministarstvo branitelja, Romana Horvat programe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a Itana Bukovac i Sunčica Stanić Gluhinić programe i projekte koje provodi samoborsko Pučko otvoreno učilište. Podršku seminaru dali su pročelnik za gospodarstvo i financije Željko Radovanić u ime Grada Samobora te zamjenik gradonačelnika Ivica Pavlić u ime Grada Svete Nedelje. Na kraju nazočni su imali mogućnost gošćama i gostima uputiti pitanja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u ožujku su na području samoborske ispostave bila registrarirana 183 nezaposlena branitelja, od toga 5 žena. Najviše njih u dobi je od 45 do 49 godina sa srednjom stručnom spremom. Grad Samobor je za programe prekvalifikacije izdvojio iz proračuna 50.000 kuna, Grad Sveta Nedelja 15.000 kuna, Zagrebačka županija 20.000 kuna, dok se od Ministarstva branitelja očekuje 250.000 kuna.

- Cilj ovog seminara bio je da se nezaposlenim braniteljima s područja Samobora i Svete Nedelje pomogne da dođu do informacija koje će im olakšati put do zaposlenja - istaknuo je Adolf Paar i dodao da se za sve informacije branitelji uvijek mogu javiti u Udrugu branitelja 151 samoborske brigade.

M.Š.

 
21.06.2012.

Uoči Dana državnosti položeni vijenci u Parku domovinske zahvalnosti

Bez braniteljske žrtve ni mi danas ne bi slavili

Uoči Dana državnosti položeni vijenci u Parku domovinske zahvalnosti

U Samoboru je i ove godine za Dan državnosti odana počast poginulim braniteljima. Uoči tog državnog blagdana, u četvrtak 21. lipnja, položen je vijenac i zapaljene svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti. Vijenac je položilo izaslanstvo Grada Samobora - gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, u čijoj je pratnji bio zamjenik zapovjednika Policijske postaje. Potom su lampaše zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka, gradskih institucija, udruga i društava koje djeluju na području grada. Nakon minute šutnje za sve koji su dali svoj život za slobodu i mir Domovine nam Hrvatske, pročitana su imena svih poginulih branitelja tijekom Domovinskog rata s područja Samobora i Svete Nedelje. Potom je sve nazočne pozdravio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivica Belan i istaknuo da su se građani Samobora uključili u obranu Domovine i sudjelovali na svim bojištima diljem Hrvatske, a posebni obol dali su pripadnici 151. samoborske brigade. Da nije bilo žrtve naših pogunulih branitelja ni mi danas ne bi slavili Dan državnosti, istaknuo je Belan.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, podsjetivši da se ovih dana obilježavaju Dan antifašističke borbe i sjećanje na lipanjske žrtve u skupštini tadašnje Jugoslavije. Na kraju riječi molitve izrekao je samoborski župnik Vlado Bogdan.

M.Š.

 
21.06.2012.

Početak radova na dogradnji OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Nove učionice i pokrov

Početak radova na dogradnji OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

U sljedećih 110 dana odvijat će se radovi na dogradnji OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem. Do početka nove školske godine dogradit će tri učionice i kabineti na katu, proširiti kuhinja, blagavaonica i predvorje (nad kojima je ravan krov koji prokišnjava) te promijeniti kompletan pokrov, budući da sadašnji od salonit ploča. Prigodna svečanost na kojoj je označen početak radova održana je u školi 21. lipnja, a tom je prigodom ravnatelj škole Marijan Hetler pozdravio sve nazočne, osobito samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka, pročelnika Marija Anušića, savjetnicu gradonačelnika Maricu Jelenić, višu stručnu suradnicu za izgradnju i održavanje stambenog i poslovnog fonda Vesnu Petrić, izvođače radova, projektante, nadzornike radova i sve koji će sudjelovati u dogradnji.

Istaknuo je kako je molba za dogradnju škole i zamjenu pokrova upućena 2009. godine, kada se povećalo upisno područje i povećao broj učenika i razrednih odjeljenja. Željeli su izbjeći pomanjkanje prostora i uvođenje dvije smjene, što bi značilo dodatne troškove prijevoza učenika pa su stoga predložili dogradnju dvije učionice. Ravnatelj Hetler zahvalio je Gradu Samoboru, gradskoj upravi i Odjelu za društvene djelatnosti te Gradskom vijeću što su brzo reagirali i uvažili njihovu molbu odobrivši radove. Ravnatelj je naglasio da time Grad Samobor pokazuje veliku brigu za poboljšanje uvjeta školovanja djece, investirajući u školstvo i više nego što to Zakon obvezuje.

Pročelnik gradskog Odjela za prostorno uređenje, razvoj i upravljanje imovinom Mario Anušić izvijestio je da će radovi ukupno koštati 2,3 milijuna kuna. Izvođač radova bit će VM Gradnja iz Bregane prema projektu Šport projekta iz Samobora, uz nadzor Trigonum projekta iz Zagreba.

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak zahvalio je svima koji su zaslužni da projekt ulazi u svoju završnu fazu i izgradnju, podsjetivši da su svi građani i privrednici zaslužni da se samoborski proračun puni na taj način da ima dovoljno sredstava za ovakve projekte, koji standarde školstva dižu na još višu razinu. Ocijenivši da je i do sada škola u Svetom Martinu pod Okićem bila ponajbolja na samoborskom području, gradonačelnik je rekao kako je uvjeren da će rezultati rada ubuduće biti još i bolji te zahvalio ravnatelju i svim djelatnicima na dosadašnjem predanom radu.

M.Š.

 

Edukacijski seminar za nezaposlene razvojačene hrvatske branitelje

Uoči Dana državnosti položeni vijenci u Parku domovinske zahvalnosti

Početak radova na dogradnji OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002