28.09.2012.

Putopisno predavanje Biciklima na 30. Olimpijske igre

Zatvorili krug Samobor – London - Samobor

Putopisno predavanje Biciklima na 30. Olimpijske igre

Biciklistički poduhvat kojeg smo na stranicama Glasnika pratili dobar dio ljeta zahvaljujući samoborskoj trojki koja se priključila olimpijsko-biciklističkom izazovu, u četvrtak, 27. rujna, predstavljen je javnosti i na druženju u Gradskoj knjižnici Samobor. Naime, kao što je bilo obećano, članovi karavane koja je ljetos prošla 2822 kilometra puta u 30-ak dana vožnje kako bi iz Hrvatske stigli do Londona na dan otvorenja Olimpijskih igara, ovjekovječili su svoj poduhvat u obliku putopisa. Uz projekciju fotografija i video materijala, kroz najzanimljvije dijelove putovanja i brojne anegdote okupljene je vodio Hrvoje Vešligaj, inače predsjednik BBK Krpelj i jedan od trojice Samoboraca koji su pedalirali do Londona. Uz njega su "samoborske boje" predstavljali još Željko Vlahović i Tomislav Barbić.

Sam tijek puta mogao se pratiti svakodnevno na blogu i stranicama kluba www.bbk-krpelj.com, gdje se još uvijek može naći detaljan uvid u dnevna događanja na putu koji je bicikliste vodio kroz Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Francusku, Luksemburg, Belgiju i na kraju Englesku. Prepuna knjižnica pokazala je kako su odjeci ovog poduhvata zainteresirali javnost te je time jedan od ciljeva poduhvata definitivno i ispunjen – dodatno popularizirati biciklizam i potaknuti ljude na vožnju i druženje. Ne nužno do Londona, ali barem na koji sat po prirodi kojom samoborska okolica obiluje.

K.S.

 
28.09.2012.

Srednjoj strukovnoj školi odobrena sredstva iz fonda EU

Milijun i pol kuna za projekt Pametnih kuća!

Srednjoj strukovnoj školi odobrena sredstva iz fonda EU

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda EU-a IPA u ukupnom iznosu od 40 milijuna kuna dodijeljeni su najuspješnijim prijaviteljima u sklopu natječaja Unaprjeđenje održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih mladih osoba i Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada.

Ugovore su uručili povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije Laszlo Andor i ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

Dodjelom bespovratnih sredstava u sklopu programa Unaprjeđenje održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih mladih osoba podržava se razvoj i provedba aktivne politike tržišta rada, kroz prilagođene usluge i mjere namijenjene tim osobama. Natječaj Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada osigurava prilagodljivost obrazovnih programa tržištu rada, povećava kapacitete za pružanje suvremene praktične nastave te ispunjava potrebe gospodarstva utemeljenog na znanju, rečeno je na dodjeli ugovora.

Povjerenik Andor ocijenio je da je ulaganje u ljudski kapital ključno u naporima za izlazak iz krize i gospodarski oporavak te otvaranje novih radnih mjesta. Ministar Mrsić istaknuo je kako Hrvatska mora modernizirati obrazovni sustav i prilagoditi ga potrebama gospodarstva.

Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor izrazio je potporu Hrvatskoj u posljednjim pripremama za ulazak u EU i ohrabrio je da ispuni preostale obveze kako bi bila potpuno spremna za članstvo. Razgovarao je s predstavnicima Vlade o naporima koje Hrvatska ulaže u posljednje pripreme za članstvo u Uniji, s posebnim naglaskom na socijalna pitanja i zapošljavanje.

- Ohrabrujemo Hrvatsku da pokrene reforme kako bi se potaknulo zapošljavanje i osnažila socijalna kohezija - rekao je Andor te istaknuo da Europska Unija u tome može pomoći sredstvima iz Europskoga socijalnog fonda. U prvih šest mjeseci članstva Hrvatska će iz tog fonda imati na raspolaganju 60 milijuna eura. Andor je podsjetio da je Hrvatska za razvoj ljudskih potencijala u pretpristupnom fondu IPA za razdoblje od 2007. do 2013. imala na raspolaganju 94 milijuna eura.

Svečanom potpisivanju nazočili su ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan i nastavnik Ivan Vlainić, koji je ujedno kreator i voditelj cijelog projekta.

Projekt pametnih kuća omogućit će dodatnu modernizaciju i povećanje razine kvalitete nastave u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, koja je već desetak godina u samom vrhu izvrsnosti hrvatskih škola zahvaljujući vrlo agilnom i energičnom angažmanu ravnatelja Davora Škiljana i inovativnom pristupu realizacije nastavnih i izvannastavnih sadržaja nastavnika Ivana Vlainića, po kojem je samoborska škola poznata i daleko izvan naših granica.

Irena Šepl

 

Putopisno predavanje Biciklima na 30. Olimpijske igre

Srednjoj strukovnoj školi odobrena sredstva iz fonda EU

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002