02.06.2012.

Seminar o opremanju speleoloških objekata

Temelj speleološke djelatnosti

Seminar o opremanju speleoloških objekata

U organizaciji Speleološkog kluba Samobor i Hrvatskog speleološkog saveza u blizini Samobora (Klake – Terihaji) je od 25. do 27. svibnja održan seminar o opremanju speleoloških objekata. Program seminara obuhvatio je osnovne cjeline tehnika opremanja: opremu za opremanje speleoloških objekata, pripremu za opremanje, sidrišta, međusidrišta, devijacije, prečnice za osiguranje i napredovanje, tirolsku prečnicu te organizaciju opremanja.

Tehničko opremanje speleoloških objekata temelj je speleološke djelatnosti i primarni parametar sigurnosti svih sudionika israživanja te je zato pitanje sigurnosti bilo osnovno kod svih tehnika prezentiranih i uvježbavanih u okviru ovog seminara. U okviru stručne edukacije Hrvatski speleološki savez potiče edukaciju u tom pravcu, kako bi svaka speleološka udruga imala dovoljan broj speleologa obučenih za opremanje speleoloških objekata, a u svrhu osiguravanja kvalitete speleoloških istraživanja.

Seminar je okupio četrdesetak sudionika iz 6 udruga: Speleološki klub Ozren Lukić, Speleološki odsjek Dubovac, Speleološko društvo Karlovac, Speleološka udruga Estavela, Speleološka udruga Pula i Speleološki klub Samobor. Sudionici su bili smješteni u osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Klakama, dok se program seminara odvijao na obližnjem penjalištu Terihaji. Seminar su vodili instruktor speleologije Krešimir Motočić i speleolog Darko Henc.

Ovim putem želimo zahvaliti Zajednici tehničke kulture Grada Samobora, Turističkoj zajednici grada Samobora i Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje na podršci, te posebno Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda i ravnatelju Marijanu Hetleru iz Svetog Martina pod Okićem na ustupanju područne škole u Klakama, bez čega ne bi bilo moguće organizirati seminar.

Područna škola u Klakama idealna je lokacija za organizaciju i smještaj sudionika za razne škole, škole u prirodi i seminare. Mišljenja smo da bi se taj objekt trebao dodatno urediti za smještaj i organizaciju takvih događanja, kako bi Samobor i okolica imali reprezentativan objekt za održavanje raznih manifestacija.

Tekst i fotografije: Krešimir Motočić

 
02.06.2012.

Uskoro novi vrtić otvara svoja vrata u Samoboru

Od najranije dobi uči se strani jezik

Uskoro novi vrtić otvara svoja vrata u Samoboru

Roditelji koji žele da im dijete već u vrtiću uči engleski od rujna će imati prigodu tu svoju želju realizirati i u Samoboru. Naime, tada će svoja vrata otvoriti privatni Dječji vrtić Obzori, a prvo predstavljanje cijelog projekta napravljeno je na konferenciji za medije u samoborskoj gradskoj vijećnici. O dosadašnjem iskustvu u radu, planovima i osnovnim informacijama govorile su koordinatorica projekta Kristina Tomljenović i ravnateljica Milena Prodanić Tišma te direktorica u tvrtci PORR Solutions Hrvatska Gordana Ćurković. Naime, budući vrtić Obzori nalazit će se na području Sitnica, unutar naselja Samoborski vrtovi. U tijeku je izvedba završnih detalja na tom novouređenom objektu, koji će se moći razgledati uz prethodnu najavu. Kako bi se što više približili sugrađanima planira se početkom srpnja organizirati i dan otvorenih vrata te na taj način u potpunosti predstaviti javnosti i budućim korisnicima.

Što ovaj vrtić nudi i po čemu je poseban? Po tome što se cjelodnevni program odvija na engleskom jeziku pa ga djeca usvajaju kroz igru, ples, pjesmu. Ono što će se u DV Obzori provoditi od 3. rujna, s početkom nastavne godine, već se šest godina provodi u Zagrebu na lokaciji u Ulici Zelengaj, koji pohađaju djeca hrvatskih državljana te djeca osoba zaposlenih u diplomatskim i drugim međunarodnim predstavništvima. Na pressici je istaknuto i da se u radu primjenjuje program Comenius – koraci u Europu, kroz koji se surađuje s odgojiteljima i vrtićima u brojnim europskim državama, a ključne kompetencije programa su poboljšanje učenja jezika, promicanje kretivnosti i inovacije, učenje u različitim kulturnim grupama... Program je verificiran i od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te je od 2010. vrtić akreditiran od strane organizacije IPC, koja je osnovana s ciljem podizanja svjetskih standarda u predškolskom odgoju i bolje pripreme djece za daljnje školovanje.

Naravno, u vrtiću se provodi i program na hrvatskom jeziku kako bi se djecu pripremilo za školu, jer polaznici će biti djeca od jedne godine pa sve do one predškolske dobi. Grad Samobor će subvencionirati program s 900 kuna po djetetu (kao i ostale predškolske programe u Samoboru) pa će roditelji mjesečno za boravak djeteta u vrtiću trebati izdvojiti 1.250 kuna, a kapacitet će biti 85 polaznika.

Na pressici je rečeno i kako se već sada aktivno prati društveni i kulturni život Samobora, jer je cilj što više uključiti se u njega, osobito u sva tradicionalna vrtićka događanja te ona fašnička. Pozvani su svi zainteresirani da im se jave, a kontakti i većina informacija mogući su na www.kindergarten.hr.

M.Š.

 

Seminar o opremanju speleoloških objekata

Uskoro novi vrtić otvara svoja vrata u Samoboru

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002