20.02.2012.

Održana još jedna cjelodnevna svetonedeljska fešta pod maskama, 16. Svetonedeljski fašnik

Rasplesani mališani i vražji Brezjani

Održana još jedna cjelodnevna svetonedeljska fešta pod maskama, 16. Svetonedeljski fašnik

Više od 300 mališana iz svetonedeljskih vrtića i škola 18. se veljače maskiralo i nastupilo na 16. po redu Svetonedeljskom fašniku, u programu koji je u 10 sati započeo dolaskom njihove povorke do publikom ispunjenog Trga Ante Starčevića. Otvorili su ga stalni voditelj Dječjeg fašnika u Svetoj Nedelji, glumac Kristijan Ugrina Kiki, ove godine preodjenut u mornarskog kapetana, te Strmečki mališani s fašničkom himnom i još jednom veselom pjesmicom. Potom je nastupila i jedna od skupina Svetonedeljskih mažoretkinja s atraktivnom točkom.

Idemo u školu bila je tematska odrednica ovogodišnjeg predstavljanja djece iz gradskog vrtića Slavuj. Crtančice je predočila predškola iz Kerestinca, Bojice predškola iz Rakitja, Brojevi su stigli iz odgojne skupine Mravi, Abeceda iz skupine Zrikavci, Školsku priču ispričali su Šafrani, a Torbe su bile Hobotnice. Dječji vrtić Linigra na fašničku je pozornicu doveo razigrane Štrumpfove te Bubamare i cvijeće. Između vrtićkih i školskih nastupa uslijedio je plesni Balans, zatim pola sata najpopularnijih pjesama Luke Nižetića, koji je u publici lako pronašao male raspoložene maškare za pjevnu i plesnu pratnju, te četiri gimnastičke točke Aure Fitness centra Four D.

Svetonedeljski školarci su se podijelili u tri skupine. Najprije su to bili sjajno maskirani Rimljani 3.b razreda, pa očaravajućih 28 zvijezda EU-a 6.a i 6.d razreda, a na kraju i odnedavno megapopularni Svetonedeljski futsall 7.e. Najmlađi sudionici ovogodišnjeg Dječjeg fašnika, koji je pratilo i lijepo vrijeme, nesumnjivo su bili raspjevani Samoborčeki. Svih 11 skupina proglašeno je pobjednicima, a kao zahvalu za nastupe Turistička zajednica grada Svete Nedelje osigurat će im autobuse za jednodnevne izlete. Za dječji domjenak u šatoru i ove su godine bile osigurane besplatne krafne i sokovi.

A onda su stigli odrasli. Nakon znaka kuburaša, bestovjanskih Gromovnika, na Trgu Ante Starčevića ovaj su se puta Svetonedeljčanima predstavila četiri mjesna odbora – Brezje, Novaki, Strmec i Sveta Nedelja. Prvo u povorci kroz središte grada, a onda i nastupom na pozornici. Stroga pravila nalagala su da u povorci ne bude manje od 15 maskiranih članova, a na pozornici više od 15 minuta nastupa. Njihove prezentacije ocjenjivao je neutralan žiri, jer su tako tražili sami mjesni odbori. I to, zanimljivo, oni koji na kraju nisu niti nastupili na Svetonedeljskom fašniku 2012. Prijašnjih godina je po jedan predstavnik svakog mjesnog odbora bodovno ocjenjivao konkurenciju, što se znalo pokazati nezgodnim. Ovaj puta se, dakle, odustalo od toga, ali pobjednik se nije promijenio – kao i lani Brezje je odnijelo dvostruku pobjedu. Poredak za nastupe u koloni bio je Brezje, Sveta Nedelja, Novaki, Strmec, dok su za scenski nastup Sveta Nedelja i Novaki zamijenili mjesta. Shodno tome, uz početna sredstva koja su svi sudionici inicijalno dobili za pripremu od fašničkih organizatora, za scenski prikaz Brezje je odnijelo još i 2.500 kuna, Novaki 2.000 kuna, Sveta Nedelja 1.500 kuna i Strmec 1.000 kuna.

Što se nastupa tiče, Brezjani su na Fašnik došli "kak črleni vragi", simbolizirajući ne tako davne izborne pobjednike koje su strpali u svoj vražji kotao i poigrali se s njihovim međusobnim odnosima i odnosima s političkim neistomišljenicima. Tako je Jaca završila na lomači, "Opančić" je bila "pimpekovana", a narodu je najavljeno čudo toga (lošeg) u EU. Novačani su na Fašnik došli s trendovskom svadbom, prikazavši kako bi moglo izgledati "pedersko", oprostite, gay vjenčanje, a podijelili su i ovogodišnje fašničko izdanje svog Kokota. Svetonedeljčani, i oni z dola, kako i oni z gora, odnosno z brega, bacili su se u TV-produkciju s lutajućim SVN TV-om, koji je pokušavao oslikati svakodnevicu u mjestu sve dok nije (proračunski) "izgorio". Strmčani su posegnuli do 2045. godine, do koje bi, kako su zaključili, trebala biti izgrađena strmečka škola (a uz nju i Arena Brezje) i zamijeniti sadašnju školsku krletku u Strmcu. Tomu je, prema prikazanom, tako, jer se kao građevinar pojavljuje Timbo Tambo gradnja.

Natjecale su se i pojedinačne maske koje su osvojile vrijedne nagrade organizatora, a najboljima su proglašene Šrek s prijateljima, Valentina i Renato, te Otkup starog zlata. Ovogodišnje svetonedeljske fašničke "bedastoće", kojima su voditeljski upravljali Darko Janeš i Majk, ponudile su i tamburanje uz družinu Nikad skupa, iz obližnjih mjesnih prostorija, sa sjajnom vokalisticom Matejom Mužinić. Pogledi, naročito muški, nisu se skidali s atraktivnih plesačica Škole orijentalnog plesa Shimmy iz Samobora, a prije njih i za njima slijedile su i dvije, isto tako izazovne, točke plesačica Fitness centra Four D. Potražnja za besplatnim kuhanim vinom i kobasicama bila je velika, a "točku na i" fašničkih spelancija u Svetoj Nedelji za 2012. godinu stavio je Tihomir Kožina Tihy s pratećim bendom. Organizator ovogodišnjeg Svetonedeljskog fašnika bila je Turistička zajednica grada Svete Nedelje, a pokrovitelj Grad Sveta Nedelja.

E.K./K.S.

 
20.02.2012.

Dr. Linda Rossini Gajšak izabrana za potpredsjednicu HSLS-a

Politika može biti častan posao

Dr. Linda Rossini Gajšak izabrana za potpredsjednicu HSLS-a

Na 17. saboru HSLS-a, održanom 18. veljače u zagrebačkom Hotelu Antunović, kao jedina žena među izabranim potpredsjednicima izabrana je dr. Linda Rossini Gajšak, samoborska gradska vijećnica i predsjednica samoborskog HSLS-a, i to s najvećim brojem glasova.

Novi/stari predsjednik HSLS-a je Darinko Kosor, koji je premoćno pobijedio svog protukandidata, uglednog zagrebačkog odvjetnika Mladena Gajskog, a ostali izabrani potpredsjednici su Dragutin Kranjčec, gradonačelnik Varaždinskih Toplica, dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i Dario Hrebak, predsjednik Mladih hrvatskih liberala. Najveći broj glasova za Središnje vijeće dobio je autor od struke cijenjenog gospodarskog programa HSLS-a Josip Budimir pa se očekuje da će biti izabran za predsjednika Središnjeg vijeća.

Novoizabrana potpredsjednica dr. Linda Rossini Gajšak istaknula je da će uložiti maksimalan doprinos kako bi politika HSLS-a još više nego do sada bila orijentirana na školstvo, zdravstvo, socijalnu politiku, rodno osjetljiva pitanja, kulturu te lokalnu i regionalnu samoupravu, uz otvoreniju komunikaciju i dostupnost građanima.

U svom istupu dr. Linda Rossini Gajšak posebno je istaknula svoj uzor, Vladu Gotovca, te nakanu da novi HSLS pokaže građanima kako "bavljenje politikom može biti časno kada se njome bave časni ljudi", kako je to veliki Gotovac često isticao.

S.S.

 
20.02.2012.

Dječji fašnik u Slobodnoj Fašničkoj Republici

Od norih gljiva do "daromata"

Dječji fašnik u Slobodnoj Fašničkoj Republici

Sunčano vrijeme i bogat fašnički program razlozi su zbog kojih su brojni posjetitelji ponovno došli u Slobodnu Fašničku Republiku. Od prijepodneva traje Dječji fašnik u kojem je sudjelovalo tisuću učenika iz samoborskih osnovnih škola. "samoborski oblizeki", "euročarobnjaci", "daromati", "svemirci", "knjiški moljci", "nore gljive" i "ježeki" sve su oduševili kostimima i scenskom izvedbom. Od gostujućih skupina podršku su im došli dati Pinokio iz Karlovca, grupa Stelline iz Dječjeg vrtića Maksimir, koja njeguje talijanske običaje i kulturu, "bubamare ljubavi" došle su iz Doma za djecu Laduč, "snježne pahuljice" dolepršale su iz Zaprešića, a Glazbeni atelier Angelus stigao je iz Zagreba.

Proglašene su i nagrađene najbolje škole i maskirane skupine. Među školama s velikim brojem skupina najbolja je OŠ Milana Langa iz Bregane, a od manjih je najbolja OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Najbolja skupina u OŠ Samobor su "štrukli", u OŠ Bogumila Tonija "rakete", u OŠ Milana Langa "Alisa u zemlji čudesa", u OŠ Rude "daromati", a u OŠ Mihaela Šiloboda "nore gljive". Svi su dobili slatke poklone brojnih sponzora Samoborskog fašnika, a najbolji će biti nagrađeni izletima.

Za veselje i živu atmosferu u Slobodnoj Fašničkoj Republici pobrinuli su se i Dječji zbor Samoborček te perspektivni samoborski bend Glasna tišina. U poslijepodnevnim satima nastupili su plesni klubovi, mažoretkinje i brojni bendovi.

Veselo je bilo i na Trgu Matice hrvatske, gdje su djecu uveseljavali klaunovi i žongleri.

S.S.

 

Održana još jedna cjelodnevna svetonedeljska fešta pod maskama, 16. Svetonedeljski fašnik

Dr. Linda Rossini Gajšak izabrana za potpredsjednicu HSLS-a

Dječji fašnik u Slobodnoj Fašničkoj Republici

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002