18.01.2012.

Direktor Komunalca Boris Kušt i zamjenik gradonačelnika Stanec o cijenama komunalnih usluga

Cijene ne diramo, kolodvor "pokrivamo"

Direktor Komunalca Boris Kušt i zamjenik gradonačelnika Stanec o cijenama komunalnih usluga

Direktor trgovačkog društva Komunalac Boris Kušt najavio je na konferenciji za medije u srijedu, 18. siječnja, kako u ovom gradskom trgovačkom društvu u 2012. godini ne planiraju korekcije cijena.

- Znamo svi što se događa ovih dana u Hrvatskoj, znamo da svi pokušavaju kroz povećanje cijena nadoknaditi manjak u prihodima. No, želim istaknuti kako Komunalac neće ići s povećanjem cijena svojih usluga pa bi one trebale ostati na razini 2011. godine. Uz napomenu da ukoliko dođe do najavljenog povećanja PDV-a, tada će cijena usluga narasti samo za taj dio. To je stvar koja se mora platiti državi i mi na taj segment ne možemo utjecati – naglasio je direktor Kušt te rekao kako se trenutno radi na izvješću o poslovanju za 2011. Godinu, koje će biti dostavljeno Skupštini društva i Gradu, te na planu poslovanja za 2012. godinu.

- Recesija se osjeća i u poslovanju Komunalca, ali ja sam optimist i uvjeren sam da ćemo poslovnu godinu završiti pozitivno – rekao je Kušt te se potom osvrnuo na najave ministrice zaštite okoliša Mirele Holy o izmjenama u sustavu prikupljanja i deponiranja otpada koji bi trebao dovesti do smanjenja cijena.

- Zakon i sada dozvoljava naplatu po volumenu. Mi već neko vrijeme imamo naplatu po posudama od po 80, 120 i 240 litara i (iz izjava ministrice, op.n.) nije jasno rečeno što će se u stvari poduzeti, to ćemo tek vidjeti. Ali, nije jednostavno postići smanjenje "cijene smeća", jer je u strukturi cijene odvoza otpada jedna velika stavka deponiranje, a druga je cijena goriva – obrazložio je Kušt te dodao da se u Samoboru za sada planira "cijenu smeća" zadržati na istom nivou. Istaknuo je također da se rade napori na tome da se smanji ukupna količina otpada koja se deponira na Jakuševcu te da se do sada količinu otpada uspjelo smanjiti s 12 tisuća tona godišnje na 9900 tona, a dogovorena je izrada studije koja bi trebala dati pregled strukture samoborskog otpada kako bi se moglo planirati daljnje korake u otpadnom sustavu. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec izrazio je pak stav da bi se otpad trebao plaćati sukladno onome koliko ga tko proizvede.

Direktor Kušt osvrnuo se i na aktualnu situaciju s novim autobusnim kolodvorom. Kako je rekao, za njega je ishođena C kategorizacija, no kad se kolodvor popuni sadržajem očekuje se da će prijeći u B kategoriju. Za sada je, rekao je Kušt, iznajmljeno 50% lokala na kolodvoru, uređuju se dva ugostiteljska lokala, a očekuje se i dolazak jedne osiguravateljske kuće. Inače, sukladno kategorizaciji i odobrenim cjenicima usluga kolodvora, bit će potrebno s autobusnim koncesionarima dogovoriti naplatu korištenja kolodvora, odnosno Grad će morati krenuti u razgovore oko izmjene koncesijskog ugovora sa Samoborčekom i Autoturistom.

- Tendencija razgovora ići će u tom smjeru da Komunalac ostvari određene prihode od korištenja perona na autobusnom kolodvoru, a da se to ne manifestira na poskupljenje cijene autobusnih karata – najavio je zamjenik gradonačelnika Stanec. Također, u smislu "pokrivanja" dijela cijene održavanja kolodvora koja je, prema Kuštovom pojašnjenju, oko 220 tisuća kuna mjesečno, najavljeno je da će se uskoro krenuti i s naplatom parkiranja na kolodvoru i to najvjerojatnije po cijeni od 3 kuna za sat vremena.

K.S.

Kolektivni ugovor

Direktor Komunalca Boris Kušt odgovorio je na konferenciji za medije i na pitanje o trenutnoj situaciji s kolektivnim ugovorom te najavama smanjenja plaća u Komunalcu. Prema njegovom pojašenju, stari kolektivni ugovor na snazi je još do ožujka, a ukoliko do tada ne dođe do dogovora o novom ugovoru radnička prava će biti onakva kakvima ih propisuje nadležni zakon. No, izrazio je nadu da će se ipak postići dogovor.

- Bilo bi lijepo da plaće ostanu na istoj razini, no bojim se da to nećemo moći održati - rekao je pak Boris Kušt na pitanje o smanjenju plaća. Istaknuo je kako je prosječna netto plaća u Komunalcu oko 5.000 kuna, a da je mišljenja kako je u situaciji krize bolje ponešto smanjiti plaće, nego ići u eventualna otpuštanja.

- Radnici moraju shvatiti da se neke stvari moraju mijenjati, da novaca više nema – zaključio je Kušt.

 
18.01.2012.

Djelatnici MUP-a boravili u Komunalcu istražujući jednog djelatnika

Policija provodi istražne radnje

Djelatnici MUP-a boravili u Komunalcu istražujući jednog djelatnika

Brzo se proširila vijest o dolasku djelatnika krim policije u samoborski Komunalac. Razlog tome je provođenje istrage nad jednim djelatnikom, kako se neslužbeno saznaje, zbog skidanja neprimjerenih sadržaja s interneta.

Za sada nam je direktor Komunalca Boris Kušt potvrdio da su u prostore Komunalca došli djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova - Policijske uprave zagrebačke, Odjela općeg kriminaliteta, u svrhu provođenja istražnih radnji vezanih uz navodne kriminalne radnje jednog djelatnika. Istražni je postupak u tijeku pa je direktor Kušt naglasio da ne može davati nikakve daljnje službene informacije dok policija ne okonča istražni postupak.

M.Š.

 

Direktor Komunalca Boris Kušt i zamjenik gradonačelnika Stanec o cijenama komunalnih usluga

Djelatnici MUP-a boravili u Komunalcu istražujući jednog djelatnika

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002