16.05.2012.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Samobor posjetom Mikrodomu Crvenog križa obilježio Dan obitelji

Svi koji žele mogu pomoći

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Samobor posjetom Mikrodomu Crvenog križa obilježio Dan obitelji

Prema preporuci UN-a, 15. svibnja se tradicionalno obilježava Međunarodni dan obitelji. Ove godine pod motom - Osiguravanje ravnoteže između posla i obitelji. Socijaldemokratski forum žena SDP-a Samobor je ovaj dan obilježio želeći skrenuti pažnju svih nas na one koji su odvojeni od svojih obitelji.

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća demografska i društveno-gospodarska kretanja dovela su do velikih promjena u radu i u obiteljskom životu. Demografska kretanja prema manjim kućanstvima, rast ženske radne snage, kao i brza urbanizacija i veća mobilnost u potrazi za boljim mogućnostima zapošljavanja, doveli su do slabljenja tradicionalne proširene obitelji i mreže podrške koje se nude mladim, starijim i ranjivim članovima obitelji. Šira obitelj (bake, djedovi, ujaci, ujne, stričevi, strine, kćeri, sinovi...) je manje dostupna da se brine za djecu i starije roditelje, a zaposlenim roditeljima je teže balansirati radnim obavezama te brigom i skrbi za djecu i starije, kao i ispunjavati druge obiteljske obveze. Konkretno, biti aktivan u sve konkurentnijem tržištu rada kako bi se financijski osigurali i imati dovoljno vremena da bi mogli brinuti za mlade, starije, nemoćne i ranjive članove obitelji je glavni izazov za suvremenog roditelja. Stoga su članice Socijaldemokratskog Foruma žena SDP-a GO Samobor dio ovog dana provele družeći se sa štićenicama Mikrodoma Crvenog križa u Samoboru, s ciljem da im uz domaće štrudle, čaj i razgovor pruže dašak obiteljskog ugođaja u njihovoj svakodnevnici, da osjete da su dio jedne velike obitelji. Štićenice su bile vrlo vesele i zadovoljne posjetom. Ispričale su svoje životne priče, prisjetile se lijepih trenutaka. Zapjevale su sve složno i otpjevale nekoliko samoborskih tradicijskih pjesama. Složne su i djeluju kao jedna velika obitelj. Do ove godine su redovito slavile rođendane uz tortu, ali od te tradicije su odustale zbog krize. Kad ih se pita za želje, nemaju velikih prohtjeva - žele si zdravlja, ali žele i da im "dojde jedan mladi s harmonikom".

Razgovarajući s ravnateljicom samoborskog Crvenog križa Barbarom Kos saznajemo da je u Mikrodomu trenutno 13 štićenica (jedna je potpuno nepokretna) i da je uvijek veselo, jer su bake pozitivnog i vedrog duha. Članice Foruma žena je zanimalo čime bi još mogle pripomoći radu doma pa je ravnateljica kazala kako bi im dobro došli ručnici, posteljine, kuhinjske krpe, suđe, čaše, tanjuri. Svi koji kod kuće imaju viška takvih stvari, neka pregledaju svoje ormare, ormariće i ostave što im više ne treba u Mikrodomu, jer njima će sve to dobro doći.

Vrijeme u zajedničkom druženju je proletjelo, a rodilo se i novo prijateljstvo pa su žene samoborskog SDP-a obećale da će redovito obilaziti bake i pripomagati u radu Doma i Crvenog križa.

Z.S.

 
16.05.2012.

Organizacija mladih samoborskog HSS-a obilježila Majčin dan

Podijeljeno 500 begonija

Organizacija mladih samoborskog HSS-a obilježila Majčin dan

Organizacija mladih HSS-a Samobor tradicionalno je obilježila Majčin dan. U nedjelju, 13. svibnja, na samoborskom glavnom trgu u prijepodnevnim satima podijelili su 500 komada begonija prolaznicima te, kao i svaki put u ovakvim prilikama, naišli na pozitivne komentare i ugodno iznenađenje - kako za majke, tako i za mlade HSS-a, koji su postigli i svoj cilj da izmame osmijehe na lica ljudi. U dijeljenju im je pomogao i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić.

Uz begonije, dijeljeni su i leci s prigodnim izrekama poznatih osoba posvećenim za ovaj poseban dan koji se obilježava u zahvalu majkama što postoje, žive za nas i podarile su nam život.

"Mladost izblijedi, ljubav nestane, listovi prijateljstva padnu, Majčina skrivena nada sve nadživi" bila je jedna od izreka, a meni najdraža je: "Ruka koja njiše kolijevku je ona koja vlada svijetom".

S. Cesnik

 
16.05.2012.

Samoborski vatrogasci spasili osobu povrijeđenu u prometnoj nesreći

Brzinom i znanjem spasili život

Samoborski vatrogasci spasili osobu povrijeđenu u prometnoj nesreći

Na križanju Svetonedeljske i Ulice Vladimira Nazora 9. svibnja dogodila se u Brezju teška prometna nesreća. U spašavanju teško ozlijeđenog vozača sudjelovali su vatrogasci samoborske Javne vatrogasne postrojbe, koji su iz automobila, koji je udario u betonsku ogradu i sletio u odvodni kanal uz prometnicu, spasili osobu s teškim tjelesnim povredama.

S.S.

 

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Samobor posjetom Mikrodomu Crvenog križa obilježio Dan obitelji

Organizacija mladih samoborskog HSS-a obilježila Majčin dan

Samoborski vatrogasci spasili osobu povrijeđenu u prometnoj nesreći

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002