04.04.2012.

Predstavljen Vodič za upoznavanje ptica

Ornitološki raj u Strmcu

Predstavljen Vodič za upoznavanje ptica

"Birdwatching" je vrlo popularan u svijetu, osobito u zapadnoj Europi, SAD-u i Kanadi, a od promatranja ptica mogla bi se uskoro ostvariti turistička korist i kod nas. Tome će možda pomoći i Vodič za upoznavanje ptica, koji je 3. travnja predstavljen u Svetoj Nedelji. U vodiču se mogu pogledati fotografije i pročitati kratki opisi 80 ptica koje trajno ili privremeno borave u Posebnom ornitološkom rezervatu Sava - Strmec. Među njima je i 9 onih koje se nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta te 6 u kategoriji osjetljive vrste. Vodič je napisan na hrvatskom i engleskom jeziku, a ptice su kategorizirane u četiri vrste – stanarice, selice, zimovalice te preletnice i skitalice. U vodiču je vrlo dobro riješeno njihovo raspoznavanje, jer su kategorizirane različitim bojama - zeleni krug uz sliku označava stanarice, žuti selice, plavi zimovalice, a ljubičasti preletnice i skitalice. Na kraju se nalazi i kazalo s latinskim imenima ptica te prijevodom na hrvatski i engleski jezik.

Publikacija je nastala zahvaljujući volonterima – promatračima, koji godinama prate raznolikost i brojnost populacija ptica u Posebnom ornitološkom rezervatu Sava - Strmec. Autori su Tomislav Klanfar, Davor Krnjeta, Vlado Pirša i Tomica Rubinić. Oni su na predstavljanju rekli najvažnije značajke vodiča, a najavljeno je kako će tijekom svibnja biti otvorena i posebna poučna staza oko jezera te da je u planu postavljanje dvije promatračnice uz ribarsku kućicu, gdje bi zainteresirani došli na promatranje. Turistički potencijal leži u činjenici da je puno vrsta izumrlo u zapadnoj Europi, u kojoj vlada interes za "birdwatching". Primjerice, u SAD-u i Kanadi ostvaruje se godišnji prihod od 4 milijuna dolara, rečeno je na prezentaciji. Inače, područje Sava - Strmec zaštićeno je 1971. godine kao poseban ornitološki rezervat, zbog svoje važnosti za ptice gnjezdarice i ptice selice. Površina rezervata iznosi 287 ha.

Na prezentaciji okupljene su pozdravili zamjenica predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Marija Ledinski Anić i svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin. Oni su istaknuli kako je Vodič za upoznavanje ptica izuzetno važan kao dokument vremena, jer je zabilježio za buduće generacije što se događa sada u našem prostoru, pohvalivši autore i sve suradnike i naglašavajući da je bilo potrebno puno vremena i strpljenja da bi nastale fotografije i bio pripremljen vodič.

Izdavač knjige je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, koja brine o upravljanju zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima, a pomoć je pružila i Zagrebačka županija.

M.Š.

 

Predstavljen Vodič za upoznavanje ptica

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002