04.04.2012.

Predstavljen Vodič za upoznavanje ptica

Ornitološki raj u Strmcu

Predstavljen Vodič za upoznavanje ptica

"Birdwatching" je vrlo popularan u svijetu, osobito u zapadnoj Europi, SAD-u i Kanadi, a od promatranja ptica mogla bi se uskoro ostvariti turistička korist i kod nas. Tome će možda pomoći i Vodič za upoznavanje ptica, koji je 3. travnja predstavljen u Svetoj Nedelji. U vodiču se mogu pogledati fotografije i pročitati kratki opisi 80 ptica koje trajno ili privremeno borave u Posebnom ornitološkom rezervatu Sava - Strmec. Među njima je i 9 onih koje se nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta te 6 u kategoriji osjetljive vrste. Vodič je napisan na hrvatskom i engleskom jeziku, a ptice su kategorizirane u četiri vrste – stanarice, selice, zimovalice te preletnice i skitalice. U vodiču je vrlo dobro riješeno njihovo raspoznavanje, jer su kategorizirane različitim bojama - zeleni krug uz sliku označava stanarice, žuti selice, plavi zimovalice, a ljubičasti preletnice i skitalice. Na kraju se nalazi i kazalo s latinskim imenima ptica te prijevodom na hrvatski i engleski jezik.

Publikacija je nastala zahvaljujući volonterima – promatračima, koji godinama prate raznolikost i brojnost populacija ptica u Posebnom ornitološkom rezervatu Sava - Strmec. Autori su Tomislav Klanfar, Davor Krnjeta, Vlado Pirša i Tomica Rubinić. Oni su na predstavljanju rekli najvažnije značajke vodiča, a najavljeno je kako će tijekom svibnja biti otvorena i posebna poučna staza oko jezera te da je u planu postavljanje dvije promatračnice uz ribarsku kućicu, gdje bi zainteresirani došli na promatranje. Turistički potencijal leži u činjenici da je puno vrsta izumrlo u zapadnoj Europi, u kojoj vlada interes za "birdwatching". Primjerice, u SAD-u i Kanadi ostvaruje se godišnji prihod od 4 milijuna dolara, rečeno je na prezentaciji. Inače, područje Sava - Strmec zaštićeno je 1971. godine kao poseban ornitološki rezervat, zbog svoje važnosti za ptice gnjezdarice i ptice selice. Površina rezervata iznosi 287 ha.

Na prezentaciji okupljene su pozdravili zamjenica predsjednika Skupštine Zagrebačke županije Marija Ledinski Anić i svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin. Oni su istaknuli kako je Vodič za upoznavanje ptica izuzetno važan kao dokument vremena, jer je zabilježio za buduće generacije što se događa sada u našem prostoru, pohvalivši autore i sve suradnike i naglašavajući da je bilo potrebno puno vremena i strpljenja da bi nastale fotografije i bio pripremljen vodič.

Izdavač knjige je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, koja brine o upravljanju zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima, a pomoć je pružila i Zagrebačka županija.

M.Š.

 

Predstavljen Vodič za upoznavanje ptica

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002