13.06.2012.

Obilježen Dan Osnovne škole Bogumila Tonija

Igrama do znanja

Obilježen Dan Osnovne škole Bogumila Tonija

Škola Bogumila Tonija mjesto je nulte tolerancije nasilja. U tom kontekstu redovito se provode najrazličitije aktivnosti, a škola sudjeluje i u UNICEF–ovom projektu Stop nasilju. Važnost spomenutih ciljeva bila je glavna misao vodilja tijekom proslave Dana škole, kada je realiziran Projektni dan u vidu brojnih radionica, koje su se sve bavile prevencijom nasilja. Radionice su provođene tijekom cijelog dana.

U dopodnevim satima educirali su se učenici razredne nastave. Popodne su do novih spoznaja dolazili učenici predmetne nastave. Osim brojnih iskustava na spomenutu temu, svi sudionici, i učenici i učitelji, uživali su u zajedničkom druženju i učenju, međusobno se još bolje upoznavajući i povezujući.

U školskom dvorištu učenici 2.a razreda s učiteljicom Gabrielom Žokalj održali su matematičku olimpijadu, jer jako vole matematiku. Učenici su radili u skupinama, a boravak na svježem zraku u kombinaciji s natjecateljskim duhom samo je pojačao njihovu želju za znanjem.

Za to su vrijeme učenici 4.b razreda izrađivali projekt o herojima u svrhu poticanja pomoći drugima. Kao što su oni učili pomagati drugima, tako je njima u realizaciji projekta pomogla učiteljica engleskog jezika Marijana Dostal. Igrom i plesom pokušali su spriječiti nasilje u školi učenici 1.a i 1.b razreda pa je za njih Dan škole protekao u znaku starih igara i plesova, pod budnim okom učiteljica Irene Dražić i Snježane Škiljan. Ujedno im je to bila priprema za nastup kojim su uveličali proslavu 100. godišnjice škole u Mirnovcu.

Svi učenici trećih razreda radili su na istu temu, ali različitim tehnikama i na različitim zadacima. Dan prije pogledali su animirani film Balto, a za Projektni dan odlučili su, ovisno o željama i interesima, osmisliti naslovnu stranicu, plakat, strip o filmu.

- Želja nam je djecu potaknuti da uvijek uoče i prednost daju istinskim ljudskim vrijednostima poput prijateljstva, hrabrosti, upornosti, podrške i ljubavi – pojasnila je njihovu misiju učiteljica 3.a Martina Čretni.

Kako bi naučili poštivati drugačije od sebe te tolerirati različitosti, učenici 2.c i 2.d razreda zajedno sa svojim učiteljicama Darinkom Celižić i Ivankom Horvat, gledali su u školskoj knjižnici animirani film Balto. To je bio samo logičan nastavak projekta čiji se prvi dio vidio već za Božić – vrijednosti poput tolerancije i nenasilja ti su učenici tada prikazali u zanimljivom i duhovitom igrokazu.

Smijeha i šale bilo je i u 4.c razredu. Veliki i ozbiljni, kakvi samo četvrtaši mogu biti, sami su se prihvatili posla i uz tek povremeno vođenje učiteljice Ane Stinčić prionuli na posao. Zadatak im nije bio lak - s naglaskom na čuvanje materinjeg jezika i njegovih narječja kroz dramatizaciju i skečeve pokazali su kako se učinkovito boriti protiv nasilja, te kako nenasilno rješavati sukobe. Učenici 4.d razreda igrali su zajedno sa svojom učiteljicom Sandrom Tilić nenasilne dječje igre, kako bi se naučili družiti bez nasilja.

Nešto drugačijim igrama, onim starim, skoro zaboravljenim dječjim igrama na otvorenom zabavili su se učenici 1.c i 1.d razreda sa svojim učiteljicama Irenom Skupnjak i Nevenkom Beljak.

Učenici 2.b razreda su pod vodstvom učiteljica Marije Mapilele i Kristine Šoić, kao buduće novinarske nade tražili odgovore na pet najvažnijih novinarskih pitanja, takozvanih "5 W" – "who, what, why, where i when". Rezultat njihova rada bio je pravi novinarski izvještaj o radu svih učenika razredne nastave.

Nakon realizacije projekata učenika razredne nastave, u sportskoj dvorani upriličene su odbojkaške utakmice među učenicima. Posebna je poslastica i ove godine bila utakmica između učenika i nastavnika, u kojoj su obje strane pokazale vještinu i spretnost, ali je ekipa učenika opet nadjačala svoje nastavnike.

U popodnevnim je satima realizirana projektna nastava za učenike viših razreda. I ovdje je bilo šaroliko, dinamično i edukativno. Nastava se realizirala kroz korelaciju i integraciju predmeta i njihovih sadržaja. Ovakav način rada omogućio je učenicima drugačiji pristup i način rješavanja problema, a sve o temama koje su im zanimljive i bliske.

Kako su učenici sami birali radionice na kojima su željeli sudjelovati, realizirali su birane sadržaje surađujući s učenicima iz drugih razreda, što je dodatno pridonijelo ostvarivanju odgojnih zadataka i ciljeva, kojima je zajednički nazivnik UNICEF-ov projekt Stop nasilju. U korelaciji predmeta hrvatskog jezika i povijesti, učenici petog i sedmog razreda proučavali su borbu dobra i zla u antičkoj mitologiji, pod vodstvom profesorica Drage Poljak i Sabine Marelić. Do spoznaja su došli kroz audio-vizualne materijale, a naučeno su objedinili na plakatima. Čvrstu vezu sadržaja hrvatskog jezika i povijesti uočili su i učenici šestog i osmog razreda, koji su pod vodstvom profesora Anamarije Škoc Horvat, Milvera Latkovića i Sandre Sinković učili o borbi za ljudska prava u 2. svjetskom ratu, pomoću multimedijalnih nastavnih sredstava i pomagala, rješavajući nastavne listiće i ankete te slažući nova znanja na plakate.

U prostoru blagovaonice profesorice Marijana Jaić i Tatjana Mesiček su kroz dramsku radionicu, na kojoj su sudjelovali učenici petog i sedmog razreda, kroz različite zanimljive i neobične igre poticale razvoj međusobnog povjerenja kod učenika.

Hrvatski je jezik ostvario zanimljivo povezivanje i sa sadržajem informatike. Učenici predmetne nastave su s profesorima Vlatkom Bišćan, Karmen Tonšetić, Bernardom Vrbićem i Tomislavom Samarinom izrađivali prezentacije o sportu i sportskom ponašanju i navijanju. Učenici su se upoznali i s poviješću i pravilima badmintona i stolnog tenisa.

Profesorice engleskog jezika su pripremile različite sadržaje, kojima je jedan od glavnih ciljeva bio jačanje engleskog jezika u govoru i pismu. O rasističkim ispadima na sportskim događanjima mnogo su korisnih informacija saznali učenici sedmog razreda. Naučeno su izložili na plakate, kako bi i drugim učenicima omogućili spoznavanje pravilnog ponašanja na takvim i sličnim događanjima. Učenike je pratila profesorica Vesna Zoya.

"Friendship Olympics" je naziv radionice za učenike petog i šestog razreda, tijekom koje su učenici osmišljavali aktivnosti i izrađivali poticajne plakate, pod vodstvom profesorica Vlaste Vandekar i Snježane Knežić.

Osmaši su se bavili nasiljem među učenicima, uspješnim načinima prevencije i pomoći. Do ideja su dolazili kroz razgovor o spomenutoj problematici, a rješenja su stavljali na plakate, čijim sadržajem sugeriraju suučenicima pravilne obrasce ponašanja, a čijom se primjenom može značajno popraviti kvaliteta života u školi. Učenike je vodila profesorica Davorka Amić.

Radionica iz vjeronauka je okupila učenike svih razreda predmetne nastave, nudeći im aktualnu temu o nasilju na Facebook-u. Prvi dio radionice sastojao se od predavanja gosta predavača, koji je učenicima putem projekcije naveo niz primjera koji potvrđuju spomenutu problematiku. Drugi je dio radionice kroz debatu omogućio učenicima iskazivanje njihovih stajališta o odslušanoj temi. Za pravilnu realizaciju i postizanje zadanih ciljeva pobrinuli su se voditelji vjeroučitelji Tanja Kecko, Marijan Presečki, Perina Bebić, Marija Prkić i Nikolina Zajec.

Profesori matematike su različitim sadržajima ovaj poslovično težak predmet učinili pristupačnim i zanimljivim. Kroz natjecanja poput Kviskoteke i mozgalica učenici petog i sedmog razreda učili su kako se nositi s uspjehom i neuspjehom. Vodile su ih profesorice Ana Heraković, Maja Begović i Gordana Sever. Sadržaji su svakako bili zanimljiviji uz pomoć multimedijalnih sredstava i pomagala.

Šestaši i osmaši raspršili su se po školi u potrazi za blagom. Put do blaga otkrivali su rješavajući matematičke probleme, koje su po školi marljivo sakrili profesori Mirela Turk i Božo Kosor.

Astronomi su uživali u učeničkoj predstavi o Galileu. Kroz animirani film saznali su zašto Pluton više nije planet. Osmislili su i igru o svemiru, a sve pod vodstvom profesorica Snježane Horvatić i Ivane Matić.

Rebusima i križaljkama o geografskim pojmovima bavili su se učenici svih razreda predmetne nastave, a pomoć pri određivanju pravilnih smjernica pružali su im profesori Martina Jurić i Tomislav Majsec.

Korelacija i integracija sadržaja ostvarena je i među predmetima prirode, biologije i kemije. Učenici su učili o hormonima i njihovom utjecaju na ljudski život. Sadržaji su obrađeni multimedijalnim sredstvima i pomagalima.

Peti i šesti razred, pod vodstvom profesorice Nataše Kletečki, učili su o utjecaju hormona na rast i razvoj djevojčica i dječaka.

Sedmi i osmi razred saznali su više detalja o ulozi i djelovanju hormona, uz profesoricu Dijanu Vlahović.

Kad hormoni prolupaju naziv je radionice profesorica Mirjane Cvetković-Kižlin i Marije Kelave. Na radionici koja je okupljala učenike sedmih i osmih razreda, učenici su vidjeli mnogo zanimljivih pokusa, a većinu su i sami pravili, dolazeći tako do neposrednih iskustava i spoznaja.

Učenici petog i šestog razreda na radionici iz tehničke kulture, uz profesora Marijana Planinčića, izrađivali su grad od papira. Učenici su bili oduševljeni rezultatom rada svojih ruku.

Do svih je informacija o realizaciji Projektnog dana predmetne nastave brojnim zavirivanjima i pitanjima, uz dokazni materijal u obliku fotografija zabilježila marljiva i energična ekipa školskih novinara, koje je vodila profesorica Ivana Golić.

Ivana Golić

 
13.06.2012.

Lovačka udruga Srna Samobor izgradila novu lovačku kuću

Baza za redovne aktivnosti

Lovačka udruga Srna Samobor izgradila novu lovačku kuću

Članovi Lovačke udruge Srna Samobor 2. lipnja prigodnom su svečanošću otvorili novosagrađenu lovačku kuću. Do nje se dolazi cestom od Grdanjaca prema Vratniku, točnije, nalazi se u neposrednoj blizini Sokolović Brega, na proplanku okruženom šumom. Predsjednik LU Srna Samobor Marijan Lukšić rekao je da ovo otvorenje ne znači da je kuća kompletno završena, nego da je objekt stavljen pod krov, dodavši da se radi se o objektu tlocrtne veličine 9x16 metara, sa suterenom, prizemljem i stambenim potkrovljem u koji je do sada uloženo 585.721 kuna.

- Bila je to velika investicija pa smo zato odlučili pozvati na prigodnu svečanost sve one koji su nam pomogli. Izvođači radova su nam pomogli s nižim cijenama od tržišnih, a bilo je i donacija kroz materijale, tako da je ukupna vrijednost sagrađene kuće osjetno veća od navedenog. Svečanost je bila pod pokroviteljstvom gradonačelnika Kreše Beljaka, tako da je on nazočio otvorenju, kao i njegov zamjenik Željko Stanec. Objekt je blagoslovio vlč. Damir Bačun, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu, na čijem se terenu lovačka kuća i nalazi. U ime predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka bio je njegov izaslanik Marko Šebečić, a na svečanosti su bili i načelnik Policijske postaje Samobor Renato Kos, glavni nadzornik u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje Damir Otmačić te mnogi uzvanici koji su pomogli, kao što su arhitekti, geodeti, pravnici i drugi – rekao nam je Marijan Lukšić i istaknuo dobru suradnju s kolegama iz drugih lovačkih društava i udruga, koja je rezultirala i potpisivanjem povelje prijateljstva.

- U gostima su nam bili predstavnici svih susjednih lovačkih društava s kojima imamo vrlo dobru suradnju. Tako smo, istodobno sa svečanošću otvorenja nove lovačke kuće, održali i svečani čin potpisivanja povelje prijateljstva sa susjednim društvima Golub Sveta Jana i Srndać Plešivica. Naime, s tim društvima već više od 30 godina održavamo zaista vrlo dobre odnose, koji se manifestiraju, između ostalog, i obaveznim godišnjim druženjem i zajedničkim lovom na tromeđi, gdje je svake godine drugo društvo domaćin. Tu dugogodišnju suradnju htjeli smo formalizirati i dignuti na višu razinu te smo i potpisali povelju prijateljstva – naglasio je predsjednik LU Srna Samobor Marijan Lukšić.

Dodaje i kako sada LU Srna Samobor posjeduje dva objekta u vlasništvu i jedan u zakupu, ali taj u zakupu u okolici Ruda stradao je početkom ožujka u požaru. Pojasnio je Lukšić i zašto su se odlučili na gradnju ovog novog objekta.

- Na gradnju objekta smo se odlučili zato što postojeći objekti ni prostornim gabaritima, niti funkcionalno ne zadovoljavaju naše potrebe. Mi u obavljanju naše djelatnosti, između ostalog, moramo imati prostor za prihvat i rashlađivanje mesa divljači, a u narednom razdoblju se očekuje postroživanje pojedinih propisa pa smo bili primorani ući u ovu investiciju kako bi zadovoljili propise. Unutar objekta bit će društvene prostorije i velika sala za druženje, održavanje skupštine i edukativnih predavanja, koja su nužna zbog čestih izmjena propisa, i kontinuirane edukacije lovaca. U perspektivi to je lokacija i objekt koji se može koristiti i u komercijalne svrhe, jer smo planirali i smještajni prostor s tri odvojene spavaće sobe i kupaonicom te jednu veću spavaonicu s desetak ležajeva. Ako se jednog dana odlučimo za lovni turizam, imat ćemo objekt podoban za tu namjenu. Lovačka kuća je blizu naselja Sokolović Breg i ima osnovnu komunalnu infrastrukturu, a s druge strane je u šumi. Želim reći da ovime i šira zajednica dobiva objekt koji će moći koristiti, jer će u njemu svoje aktivnosti moći provoditi stanovnici okolnih naselja, društva i udruge, pa i škole bi na ovom prostoru mogle održavati školu u prirodi gdje bi se naša djeca mogla upoznati sa florom i faunom naših šuma te aktivnostima lovaca na održavanju prirodne ravnoteže, kao i očuvanju okoliša i staništa divljih životinja koje tu obitavaju – rekao je Lukšić.

Osim lova, važno je napomenuti da lovci skrbe o prihrani divljači, naročito u zimskim mjesecima kada divljač teže dolazi do hrane u prirodi. Tako će ovo biti baza za te redovne aktivnosti, a uz ovaj objekt će biti i prostor za skladištenje hrane za prihranu divljači. Usto predsjednik LU Srna Samobor Marijan Lukšić navodi i kako članovi udruge godišnje obrađuju 6 do 7 jutara oranica, koje su u privatnom vlasništvu, ali ih vlasnici stavljaju na raspolaganje. Tako su i ove godine na tim površinama zasijali kukuruz pa na taj način iz vlastite proizvodnje osiguravaju hranu za prihranu divljači. Lukšić najavljuje kako ove godine idu u još jednu veću akciju na uređenju lovišta. Zajedno s Parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje čistit će, tj. kositi i malčirati livade kako bi ih vratili u prijašnje stanje. Naime, u posljednjih 20-ak godina zapušteno je puno poljoprivrednih površina na našim bregima, umjesto košenih livada sve je više grmlja i šikara, a livade su bitne za divljač, jer se tamo ona hrani mladom travom.

Uz sve nabrojeno, lovci nastoje podići i eko svijest kod lokalnog stanovništva i svih koji zalaze u šume. Marijan Lukšić rekao nam je i da lovci redovito sudjeluju u čišćenju šuma od glomaznog otpada. Prošle godine su imali veliku akciju u kojoj su izvukli veću količinu olupina automobila, starih frižidera i ostalog iz doline potoka Breganica. Priključili su se i u ovogodišnju globalnu akciju čišćenja šuma od glomaznog i ostalog otpada.

Ukupno gledajući, o lovstvu se često zna raspravljati u javnosti, ponekad i s nerazumijevanjem. Marijan Lukšić kaže kako je problem što se rijetko u medijima piše afirmativno o redovnim aktivnostima lovaca, koje se provode tijekom cijele godine. Lukšić zato ističe da se i po definiciji lovačke udruge i društva bave uzgojem i zaštitom divljači, a tek potom lovom.

- Puno vremena provodimo u šumama na održavanju i čuvanju staništa, na prihrani divljači tijekom cijele godine, osobito zimi, kada i po dubokom snijegu u ruksacima donosimo hranu na pojedine lokacije. Naše lovačke udruge i društva rade po strogim lovno-gospodarskim osnovama, koje izrađuju za to ovlaštene stručne osobe, a odobrava ih nadležno ministarstvo. Lovno-gospodarskim osnovama propisane su sve aktivnosti koje moramo provoditi na uzgoju, zaštiti i lovu divljači. Mi se toga moramo držati, a provedbu nadzire nadležna lovna inspekcija. Svake godine imamo barem jedan inspekcijski nadzor u društvu i u lovištu. Moramo raditi i na tome na dostignemo optimalan broj pojedinih vrsta divljači, a ne smijemo ni dopustiti da stanje bude prekomjerno. Tu moram upozoriti, kada bi se vratili u vrijeme Domovinskog rata dok su i na ovim našim prostorima bile baze pojedinih vojnih formacija i kada je u opticaju u selima bilo jako puno oružja, tada se događalo da je svatko tko je imao pušku dolazio u napast da se okuša i u lovu, bolje reći krivolovu. Možemo reći da su početkom 90-ih naše šume bile doslovno ispražnjene. Jedan od pokazatelja bio je da na poljoprivrednim kulturama tada uopće nije bilo šteta od divljači, a tijekom sezone moglo se uloviti 20-ak fazana, a uopće nije bilo divljih svinja. Kada danas pogledate, vidite da fazana u nizinskom dijelu u neposrednoj blizini Samobora ima na pretek. Može ih se vidjeti uz cestu, a ulaze i u dvorišta. Ostalih vrsta u našim šumama ima također u zavidnom broju. Na ovim prostorima sada imamo i jelena, a tu je našao stanište i smeđi medvjed, koji se već nekoliko godina viđa u Samoborskom i Žumberačkom gorju. Viđena je i medvjedica s mladima, što znači da medvjed ovdje nije samo u prolazu, već da tu trajno obitava. To povećanje broja divljači upravo je rezultat pažljivog gospodarenja i pridržavanja lovno-gospodarske osnove – istaknuo je na kraju predsjednik Lovačke udruge Srna Samobor Marijan Lukšić.

Naravno, postoji još nekoliko tema, kao što su stažiranje i učlanjivanje u lovačka društva te problemi dolaska divljači u neposrednu blizinu kuća, no o tome ćemo u jednom od narednih brojeva.

M. Šipuš

Uspješni u natjecanjima

U Galgovu je 3. lipnja održano Prvenstvo Grada Samobora u gađanju glinenih golubova – Memorijal Davorina Jeića, na kojem je sudjelovalo 5 društava – Šljuka Sveti Martin pod Okićem, Jastreb Sveta Nedelja, Srna Samobor, Vepar žumberački i Žumberačka gora. Na tom prvenstvu ekipa LU Srna Samobor, u sastavu Ivica Franjko, Mladen Vlahović, Damir Beljak, Danijel Jednar, Franjo Mustafić i Željko Mataušić, osvojila je prvo mjesto i prijelazni kristalni pehar, a najbolji pojedinačni rezultat prvenstva postigao je voditelj ekipe Srne Ivica Franjko.

 
13.06.2012.

Rekonstrukcija vodovoda u Jelačićevoj ulici

Radovi do 21. srpnja

Rekonstrukcija vodovoda u Jelačićevoj ulici

Započeli su radovi na rekonstrukciji postojeće vodovodne mreže u Ulici Josipa Jelačića u dužini 795 metara, od Voćarske u smjeru Bregane, javili su iz Grada Samobora. Radove za Vodoopskrbu i odvodnju Zagrebačkog holdinga izvodi AMB gradnja i potrajat će do 21. srpnja.

I.H.

 
13.06.2012.

Proslavljena 100. godišnjica školstva u Mirnovcu

Proslavljena 100. godišnjica školstva u Mirnovcu

Škola u Mirnovcu je 6. lipnja upriličila svečanu proslavu stote godišnjice obrazovanja. Proslava je rezultat cjelogodišnjeg rada učenika i učiteljica, koji su za ovu prigodu marljivo pripremali program i uređivali svoje školske prostore, pretvorivši ih u spomenicu obrazovanja sto generacija učenika i brojnih učitelja. Uz učenike i učitelje, uređivanju školskih prostora, unutarnjih i vanjskih, za veliku su obljetnicu uvelike pomogli Mjesni odbor Velike Rakovice, Mjesni odbor Male Rakovice i Mjesni odbor Kladja, čijom je pomoći školska zgrada bljesnula svježim bojama.

Brojne su uzvanike, učenike, roditelje, umirovljene učitelje, učitelje i mještane pozdravili ravnateljica Milena Kolarec, predstavnici Grada Samobora Marica Jelenić i pročelnik Damir Fabek te predstavnik Zagrebačke županije pročelnik Vjeran Štublin.

Učiteljica Višnja Fresl je, citirajući zapise prvog mirnovečkog učitelja iz stare školske spomenice, podsjetila prisutne kako je počelo i kako se razvijalo obrazovanje u Mirnovcu, koje od davne 1911. godine neprekidno oplemenjuje ovaj kraj, što nije prekinuto ni u godinama Domovinskog rata.

Nakon toga svi su uživali u priredbi kojom su učenici pokazali različite vještine i znanja. Posebna se pažnja posvetila zavičajnom izrazu. Mali i veliki zbor pjevali su stare samoborske i kajkavske pjesme. Učenici su izveli igrokaze i recitale na kajkavskom govoru, podsjetivši prisutne na prošla vremena i običaje. Bilo je zanimljivo vidjeti male đake u folklornim nošnjama kako izvode narodne plesove i igre.

Osim čuvanja tradicijskih običaja, učenici su pokazali kako se vješto snalaze i u rješavanju svojih svakodnevnih problema kroz humoristične igrokaze, recitale i monologe. Bilo je tu puno pjesme, plesa i smijeha, ali i suza radosnica i ponosa zbog učenika koji su svojim sjajno odrađenim ulogama doprinijeli obilježavanju ovog događaja, važnog kako za cijeli samoborski kraj, tako i za cijelu županiju.

Nakon gromoglasnog pljeska svim malim i velikim sudionicima priredbe, ravnateljica je zahvalila svim učenicima i učiteljima koji su priredbom stavili krunu na višemjesečne pripreme kako bi proslava bila dostojna ove važne obljetnice. Velika je zahvalnost upućena i svim mjesnim odborima zbog financijskih i organizacijskih priprema, gospodinu Šančiću i gospodinu Franji Koletiću ispred Pirotehnike Mirnovec, kao i svim roditeljima i mještanima Mirnovca.

Posjetitelji su razgledali živopisnu izložbu postavljenu u prostorijama škole. Izložba je obuhvatila brojne događaje i osobe ovoga kraja, od prvih školskih dana, kad je davne 1911. godine upisana prva generacija đaka prvaka, do današnje generacije prvašića. Spomenuto je ovjekovječeno fotografijama i različitim predmetima, koji su revno traženi po tavanima mještana, privatnim zbirkama i muzejima, a sve kako bismo osjetili izvorni duh prijašnjih vremena.

Završetak priredbe označen je spektakularnim vatrometom u kojem je uživao cijeli samoborski kraj.

U današnje vrijeme krize društva ovakve su obljetnice poticaj i nada u bolju budućnost. Čestitamo svim učenicima škole u Mirnovcu, svim učiteljima, nekadašnjim i sadašnjim, i svim mještanima Mirnovca te im želimo još mnogo ovakvih proslava.

Ivana Golić

 

Obilježen Dan Osnovne škole Bogumila Tonija

Lovačka udruga Srna Samobor izgradila novu lovačku kuću

Rekonstrukcija vodovoda u Jelačićevoj ulici

Proslavljena 100. godišnjica školstva u Mirnovcu

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002