29.02.2012.

Od 1. ožujka na snazi nove, više cijene autobusnog prijevoza u Samoboru

Poskupljenje od 12 posto moglo je biti i veće

Od 1. ožujka na snazi nove, više cijene autobusnog prijevoza u Samoboru

Nakon što je sredinom mjeseca najavljena mogućnost poskupljenja autobusnog prijevoza u Samoboru, što je potvrđeno i nedavnom javnom objavom novih cijena Samoborčeka i Autoturista, vijest o poskupljenju službeno su potvrdili i u Gradu Samoboru.

- Nažalost, situacija nije pogodna za korisnike prijevoza, jer od 1. ožujka u primjeni je novi cjenik usluga javnog gradskog prijevoza Samoborčeka i Autoturista, prema kojem su cijene otprilike 12% više nego su bile do sada – potvrdio nam je zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec.

Tako će nove cijene pojedinačnih karata po zonama iznositi 6, 12, 14, 20, 24 i 28 kuna, dok će cijena građanskih pokaza po zonama iznositi 250, 340, 390, 440, 465 i 535 kuna. Podsjetimo, korekcije cijena javnog gradskog prijevoza dogodile su se i prije 11 mjeseci, kada su ukupne cijene u prosjeku "dignute" za nešto manje od 8%, te u 2008. godini, kada je prosječan porast cijena vožnje autobusom iznosio oko 15%. Komparacije radi, 2008. je građanski pokaz do Bregane (dvije zone) koštao 265 kuna, 2011. je koštao 300 kuna, a od 1. ožujka ove godine 340 kuna! Ipak, iz Grada kažu da je stvar mogla biti i gora.

- S obzirom na povećanje PDV-a, porast cijena goriva i povećanje troškova poslovanja, traženo poskupljenje bi bilo i veće, ali smo dogovorili sa Samoborčekom i Autoturistom da cijene ipak budu na ovoj novoj razini, od oko 12%. To je daleko manje u odnosu na povećanje koje je bilo predlagano i daleko manje u odnosu na povećanje cijena prijevoza u Gradu Zagrebu – napominje zamjenik gradonačelnika Stanec, dodajući kako su se eventualne male uštede mogle ostvariti ukidanjem nekih polazaka na nerentabilnim linijama, no to bi izazvalo snižavanje sadašnjeg standarda i prouzrokovalo određena protivljenja. Inače, te linije se subvencioniraju iz gradskog proračuna, baš kao i prijevoz učenika, no, kako nam je rečeno, tu neće biti promjena.

- Subvencije za školske pokaze idu prema dosadašnjem sistemu, jer je tako dogovoreno u ugovoru s koncesionarima. Međutim, kako sada treba subvencionirati nove, više cijene učeničkog prijevoza, tako ćemo morati iz proračuna izdvojiti više sredstava od predviđenih – objašnjava Stanec. Na pitanje postoji li mogućnost daljnjeg poskupljenja prijevoza u skoro vrijeme, odgovor je kako je s koncesionarima dogovoreno da toga ne bi trebalo biti, odnosno da će se s eventualnim novim poskupljenjima čekati do neke razumne granice. Konkretnije, nastavi li se kontinuirani rast cijena goriva i iste dođu do enormnih razina, jasno je da neće biti drugih mogućnosti i da će se tada to osjetiti u svim segmentima.

Inače, zamjenik gradonačelnika Stanec nam je potvrdio i da je sa Samoborčekom i Autoturistom dogovorena naplata korištenja novog autobusnog kolodvora te da bi za nekoliko dana trebao biti potpisan ugovor između njih, Grada i Komunalca o korištenju kolodvora.

K.S.

 
29.02.2012.

Počeo novi ciklus tribina gradonačelnika na terenu

U tri godine 3 milijuna kuna

Počeo novi ciklus tribina gradonačelnika na terenu

Samoborska gradska uprava nastavlja i ove godine praksu obilaska mjesnih odbora, budući da se to, kako sami kažu, u prethodne dvije godine pokazalo kao odličan način izravne komunikacije s građanima. Stoga će gradonačelnik Krešo Beljak i njegovi suradnici po treći puta obići mjesne odbore, odgovarati na upite, saslušati sve primjedbe i prijedloge. Ukupno su planirane 43 tribine, koje će tijekom tjedna (u pravilu od utorka do petka) biti održavane po mjesnim odborima sve do 15. svibnja. Novina je da će stanovnici sada dobivati letke u svoje poštanske sandučiće s točno navedenim datumom i mjestom održavanja tribine, kako bi se u što većem broju odazvali na njih. Napravljen je okvirni raspored, a termini će biti objavljivani u medijima te na službenoj stranici Grada Samobora (www.samobor.hr).

Prva tribina gradonačelnika na terenu u ovogodišnjem ciklusu održana je u Hrastini. Uz gradonačelnika Beljaka, nazočili su joj zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, koordinator za mjesne odbore Petar Grgečić, zamjenik predsjednika Vijeća MO Hrastina Milan Kolman, koji su odgovarali na pitanja stanovnika. Oni su najčešće ukazivali na probleme u kanalizacijskom sustavu u pojedinim ulicama, potrebu uređenja okoliša dječjeg igrališta, postavljanja prometnih znakova, građevinskog uređenja parcela i ostale probleme.

Na početku tribine gradonačelnik Beljak i njegov zamjenik Stanec ukazali su što se sve na prijedlog Vijeća mjesnog odbora napravilo u Hrastini u protekle dvije godine te što se planira napraviti u ovoj. Tako je u 2010. ukupno utrošeno 1,6 milijuna kuna, a u 2011. godini 1,1 milijuna kuna za radove uređenja prometnica i nogostupa te kanalizaciju i vodovod, dok je u ovoj godini planirano utrošiti 425.000 kuna za radove u Josipovoj, Jurjevoj, Mihovilovoj, Vladimirovoj i Terezijinoj ulici, uz ostale manje radove po naselju. Pritom je istaknuto da MO ima na raspolaganju ove godine 130.000 kuna (otprilike je takav iznos bio i prethodnih godina), dok sredstva za većinu radova osigurava Grad u proračunu. Rečeno je da se, nažalost, zbog krize koja pogađa sve u državi, i proračun iz godine u godinu sve slabije puni, ali se i dalje nastoje zadržati sve planirane aktivnosti i standard. Gradonačelnik Beljak je upozorio i da će zbog novih poreznih mjera Vlade Grad vjerojatno ostati bez nekoliko milijuna kuna u proračunu te izrazio nadu da će napokon zaživjeti najavljeni projekt decentralizacije i spuštanja više sredstava lokalnoj samoupravi.

M.Š.

 

Od 1. ožujka na snazi nove, više cijene autobusnog prijevoza u Samoboru

Počeo novi ciklus tribina gradonačelnika na terenu

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002