13.08.2012.

Promjene u samoborskim i svetonedeljskim župama

Velečasni Bubnjar iz Svete Nedelje u Kerestinec

Promjene u samoborskim i svetonedeljskim župama

Sredinom srpnja i početkom kolovoza u Zagrebačkoj nadbiskupiji objavljuju se razrješenja i nova imenovanja u župama. Tako su se ove godine, prema odluci zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, dogodile promjene u nekoliko samoborskih i svetonedeljskih župa.

Župničke službe u Lugu i u župi Svetog Duha u Noršić Selu razriješen je Damir Bačun i imenovan župnikom u župi Sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. Na njegovo mjesto u župu Sv. Ivana Krstitelja u Lugu imenovan je Mladen Sinković, dosadašnji župnik u župi Sv. Marije Magdalene u Čazmi. Župnim upraviteljem u Noršić Selu imenovan je sadašnji upravitelj župe u Rudama Darko Banfić, koji više nije upravitelj župe Sv. Jurja u Plešivici, a na to je mjesto imenovan župnik u Jastrebarskom Stjepan Rožanković.

U župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji župničke je službe razriješen Dragutin Bubnjar, koji je imenovan župnikom u župi Uzvišenja Sv. Križa u Kerestincu. Novim župnikom u Svetoj Nedelji imenovan je mr. Marijan Kušenić, dosadašnji župnik u župi Sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. U župi Blaženog Alojzija Stepinca u Bestovju, Novakima i Rakitju te u župi Uzvišenja Sv. Križa u Kerestincu službe župnog vikara razriješen je Odilon Gbenoukpo Singbo, koji će službu vikara nastaviti u župi Sv. Marka Križevčanina u Zagrebu te će nastaviti i studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

M.Š.

 
13.08.2012.

Kontinentalaci na pustolovnom putovanju europskim rijekama i morima

Nije Besa, nego leut

Kontinentalaci na pustolovnom putovanju europskim rijekama i morima

Zagrebački ugostitelj i nautičar Draško Romac, potpomognut mornarskim sposobnostima Dominika Goluže i praćen iskusnim okom samoborskog fotografa Romea Ibriševića, primili su se neobičnog poduhvata. Zaputili su se na putovanje dugo 4000 tisuće kilometara riječnim i morskim putevima na 112 godina starom hrvatskom jedrenjaku, leutu!

Riječ je o zadnjoj etapi projekta Oj, leute moj – Europom uzduž i poprijeko, kojeg je Romac pokrenuo 2010. godine kad se iz Murtera proplovilo Jadranom, oplovilo Apeninski poluotok, Siciliju, Sardiniju i Korziku te ušlo u francuske rijeke i kanale te doplovilo do Pariza. Prošle se pak godine iz Pariza krenulo k Doverskim vratima i Temzom uplovilo u London, a potom se kroz Belgiju spustilo u Njemačku te Majnom i Dunavom došlo do Beča, Budimpešte i Osijeka. Završna etapa počela je pak krajem srpnja u Osijeku, a plan je Dravom pa Dunavom doći do Crnog mora te kroz Bospor i Dardanele, preko Egejskog mora i Korintskog tjesnaca stići natrag do Jadranskog mora. Time bi se završio veliki riječno-morski krug Europom, ukupno duži od 12 tisuća kilometara.

Kako nam je javio Romeo Ibrišević, leut i njegova posada trenutno su na putu prema grčkom otoku Lezbos, nakon što je u Istanbulu obavljena “leteća izmjena” na poziciji dežurnog snimatelja. Naime, Ibrišević je preuzeo mjesto kolege Vjerana Hrpke, a po okončanju putovanja za očekivati je kako će njihovi zapisi biti objedinjeni u prigodnoj izložbi. Ideja posade leuta je ovim putovanjem promovirati Hrvatsku kao zemlju bogate nautičke tradicije te prirodnih posebnosti i ljepota, a do sada je u svakoj luci leut izazvao veliko zanimanje tamošnjih nautičara, o čemu nam je Ibrišević obećao detaljnije govoriti po povratku u Samobor početkom rujna. Inače, svečani doček moreplovaca predviđen je u mjestu Vrboska na otoku Hvaru, dok je konačan cilj putovanja u Jezerima na otoku Murteru, s kojeg je neobično putovanje i započelo prije dvije godine.

K.S./foto: R. Ibrišević

 

Promjene u samoborskim i svetonedeljskim župama

Kontinentalaci na pustolovnom putovanju europskim rijekama i morima

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002