13.09.2012.

Pripreme za održavanje manifestacije Samoborski medni dani

Sve o medu na glavnom samoborskom trgu

Pripreme za održavanje manifestacije Samoborski medni dani

U organizaciji Pčelarske udruge Samobor i Sveta Nedelja u dane vikenda, 15. i 16. rujna, u Samoboru se održavaju 4. Samoborski medni dani. Tako će posjetitelji na Trgu kralja Tomislava moći uživati u plodovima pčelarskog rada, ali i uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

Svečano otvorenje predviđeno je za subotu, 15. rujna, u 10 sati, nakon čega nastupaju HPD Jeka, DPZ Samoborček, DPU Smješak, KUD Strmec i TD Ferdo Livadić. Organizirana će biti i gastronomska kušaonica uz lovački paprikaš s medom i peludom, a kroz čitav dan posjetitelji će moći razgledavati štandove, degustirati i kupovati pčelinje proizvode, pratiti ocjenjivanje meda te saznati pokoji savjet ili naučiti nešto o ljekovitim svojstvima meda.

Za drugi dan manifestacije predviđena je od 10 sati podjela nagrada po obavljenim ocjenjivanjima te od 10:30 sati kulturno-umjetnički program uz samoborske i svetonedeljske mažoretkinje, DPZ Bajka, FA Mladost i KUD Licitar, a, naravno, na štandovima će se nuditi obilje pčelinjih proizvoda.

Pokrovitelji Samoborskih mednih dana su Grad Samobor i Zagrebačka županija te Hrvatski pčelarski savez.

I.H.

 
13.09.2012.

Svečanost otvorenja nove zgrade Područne škole Rakitje

Ulaganje u budućnost

Svečanost otvorenja nove zgrade Područne škole Rakitje

U Rakitju je 12. rujna svečano otvorena nova zgrada tamošnje područne škole, a otvorenom ju je proglasio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Škola u Rakitju izgrađena je u rekordnom roku, jer je cijeli proces formalno započeo u svibnju 2009. potpisivanjem ugovora iz programa EIB II. Nakon toga 2010. potpisani su ugovori s izvođačima radova i položen je kamen temeljac. Nova zgrada izgrađena je u dvije faze, a radove i opremanje u vrijednosti 31 milijun kuna sufinancirali su Ministarstvo regionalnog razvoja, Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja.

Na prigodnoj svečanosti na početku sve nazočne pozdravila je ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedelja Anica Magdalenić, ističući da školstvo u Svetoj Nedelji ima 162 godine dugu tradiciju, ali već dugo nije bilo ovako značajnog ulaganja te je zahvalila na tome, posebno Zagrebačkoj županiji i Gradu Sveta Nedelja. Svetonedeljska škola brojem učenika i dalje je među najvećima u županiji i državi, jer broji 1446 učenika u 63 odjeljenja. No, sada će rad u njoj biti olakšan, jer će se u Rakitju odvijati osmogodišnji program, koji će u jednoj smjeni pohađati 432 učenika u 19 razrednih odjeljenja.

Uz nove učionice i kabinete, kao i opremu, u školi je osiguran i prostor za dnevni boravak učenika prvog i drugog razreda, što je novitet za područje Svete Nedelje, koji će zasigurno razveseliti roditelje. Njega sufinancira Grad Sveta Nedelja. Ravnateljica je rekla i kako su učenici i roditelji zadovoljni s ovim novim objektom, a već je održan sastanak na kojem su utvrđena pravila ponašanja i tog se kućnog reda svi drže, jer su svjesni da su u ruke dobili lijep i vrijedan objekt.

Nakon ravnateljice Magdalenić nazočne je pozdravio i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, rekavši da su ponosni na ovaj realizirani projekt, koji posjeduje sve potrebne dozvole. Odnosi se to i na certifikat za niskoenergetsku izgradnju. Sljedeća faza je izgradnja sportske dvorane, najavio je Prahin, dok je župan Kožić istaknuo da je to zapravo ulaganje u budućnost učenika i budućih generacija.

Na svečanosti otvorenja nove zgrade Područne škole Rakitje sudjelovali su i tamošnji učenici predstavivši svoj glazbeni i glumački talent te mladi članovi KUD-a Sveta Nedelja. Svečanosti su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Josip Raguž, zamjenici župana, županijski pročelnici, zamjenici svetonedeljskog gradonačelnika, djelatnici gradske uprave, županijski i gradski vijećnici, izvođači radova, predstavnici mjesnih odbora, društava i udruga, učenici i roditelji te ostali gosti i uzvanici.

RSN

 

Pripreme za održavanje manifestacije Samoborski medni dani

Svečanost otvorenja nove zgrade Područne škole Rakitje

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002