01.01.2012.

Obiteljska tragedija u Rakitju

Poginule majka, kći i nećakinja

Obiteljska tragedija u Rakitju

Stravična tragedija dogodila se u prvim satima Nove godine u Rakitju u Svetoj Nedelji kod Samobora. Zorana Herceg (37), njezina desetogodišnja kći Nikolina Herceg i sedmogodišnja nećakinja Lucija Čavar preminule su u požaru koji je izbio u podrumskom stanu obiteljske kuće u Školskoj ulici dok su spavale.

Požar je izbio, kako neslužbeno doznajemo, zbog toga jer se u dnevnom boravku zapalila najvjerojatnije svijeća, a kad je počelo gorjeti, dim se proširio cijelim stanom, zbog čega su se nesretnice ugušile.

Da strahota bude veća njihova mrtva tijela pronašao je Zoranin 15-godišnji sin kad se oko šest, sedam sati ujutro vratio kući s novogodišnje proslave. Umoran i iscrpljen od neprospavane noći htio se samo baciti u krevet, a ono što ga je dočekalo iza zatvorenih vrata oborilo ga je s nogu.

Kad je ispred sebe vidio mrtva tijela majke, sestre i sestrične, njegovi su krikovi toliko parali zrak da su njegovi baka i djed, odnosno Zoranini majka i otac, koji žive na katu obiteljske kuće na istoj adresi, ali i prvi susjedi, odmah dotrčali vidjeti što se dogodilo.

Dječak, koji je učenik osmog razreda osnovne škole u Svetoj Nedjelji, uspio je ostati sabran, pa je prvi nazvao vatrogasce, odnosno policiju, ali nesretnicama više nije bilo spasa

– Nema mi više života – rekao je dječak između jecaja i plača, prenijeli su nam oni koji su bili svjedoci najtežih trenutaka obitelji Čavar

– Jecaji, suze, plač, to se ne može opisati riječima, bilo je strašno, užasno, stvarna noćna mora... Svi su toliko plakali. Na kraju su dječaka, njegovu baku i djedu i tetu, Zoraninu sestru odvela kola Hitne pomoći jer su bili izvan sebe od tuge, šoka i jada – rekla je Nikolina Cvirn, prva susjeda obitelji Čavar, koja je za nesretnu Zoranu rekla da je bila iznimno dobra i brižna majka, a i za ostatak obitelji koju je novogodišnja noć zavila u crninu Nikolina je imala samo lijepe riječi.

– Toliko su dobri i pošteni ljudi i sad im se dogodila takva mora, to je strašno – komentirala je N. Cvirn.

Ujutro je, nastavlja, čula krik, koji ju je probudio

– Prvo sam pomislila da su to klinici koji se vraćaju kući s tuluma. No kad sam izišla i došla do dječaka i shvatila što se dogodila, nisam mogla doći k sebi – rekla je Nikolina Cvirn.

Čavari su, nastavlja, tu noć na katu kuće u većem društvu dočekivali novo ljeto.

Z. Herceg je s kćeri iz prvog braka i nećakinjom Lucijom otišla spavati u svoj podrumski stan. Na sreću, Lucijin brat blizanac išao je spavati sa svojim roditeljima u njihovu obiteljsku kuću, udaljenu samo nekoliko kućnih brojeva dalje. A u podrumskom stanu do otprilike dva sata ujutro bio je i Zoranin prijatelj s kojim je bila u vezi. I on je, shrvan od tuge, bio prisutan tijekom očevida. Njezin bivši suprug, odnosno otac preminule desetogodišnje Nikoline i petnaestogodišnjaka koji ih je pronašao navodno živi u blizini.

Policijski očevid u Školskoj ulici 9 trajao je do ranih poslijepodnevnih sati.

Članovi obitelji Čavar, među njima i Lucijini roditelji, nisu imali snage za razgovor s novinarima. Na cesti se okupljalo i lokalno stanovništvo, šokirano događajem s kojim je započela Nova godina u njihovu mjestu.

Marijana Zrinjski (Večernji list)

 

Obiteljska tragedija u Rakitju

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002