30.07.2012.

Tradicionalno proštenje na Anindolu

Zahvale za službu i svetkovinu

Tradicionalno proštenje na Anindolu

Već prema tradiciji u Samoboru se prve nedjelje nakon blagdana svete Ane, uz misne svečanosti ispred kapele svete Ane, održava i veliko proštenje na Anindolu. Ove je godine euharijstijsko slavlje u 11 sati predvodio vlč. Damir Bačun, župnik iz Luga. Bila je to prigoda da mu vjernički puk zahvali na njegovu radu u župi proteklih godina, budući da odlazi u novu službu. Na organizaciji svetkovine zahvala je upućena samoborskom župniku i dekanu Samoborsko-okićkog dekanata, vlč. Vladi Bogdanu.

Na početku euharistije upućeni su pozdravi svima okupljenima, a među njima i zamjenicima gradonačelnika Hrvoju Frankiću i Željku Stanecu te saborskom zastupniku iz Samobora Davoru Ivi Stieru. Uz euharijstijsko slavlje u 11 sati, dvije jutarnje mise u nedjelju, 29. srpnja, predvodio je župnik Bogdan, a popodnevnu kapelan Mario Pavić. Svetu se Anu smatra zaštitnicom majki i braka, domaćica, udovica, radnica, rudara, tkalja, krojača, slugu, siromaha, stolara i zlatara. No, prije svega joj molitve upućuju trudnice, porodilje i majke općenito.

Između misnih slavlja na platou ispred kapele i na tanc placu okupili su se brojni vjernici i građani iz Samobora i okolice, koji su mogli uživati u tradicionalnoj ponudi licitara, gvirca, medenjaka, jela s roštilja, drvenih igračaka, proizvoda od ljekovitog bilja i u ostaloj ponudi.

M.Š.

 
30.07.2012.

Održana završna svečanost ovogodišnje Ljetne škole znanosti

Ponosni na svoje projekte

Održana završna svečanost ovogodišnje Ljetne škole znanosti

Ono što su cijeli tjedan učili i istraživali, mladi su samoborski znanstvenici ponosno prezentirali 29. srpnja u prostoru OŠ Samobor. Bila je to velika završnica ovogodišnjeg samoborskog izdanja Ljetne škole znanosti, s kojom su organizatori vrlo zadovoljni.

- Ukupno je 29 učenika prošlo program i svi su sretni i zadovoljni, družili su se, zabavljali i učili. Učenici su u pet radionica obrađivali teme s područja biologije, psihologije, prehrane i matematike. Napravili su završni projekt koji su prezentirali na ovoj zavšnici i dodjeli diploma te su oni i mentori ponosni na taj rad, kao i roditelji, naravno. Mi smo zadovoljni, jer imamo dvostruko veći odaziv nego prošle godine – istaknuo je predsjednik Kluba samoborskih studenata Sunčan Stilinović, koji je zaslužan za odvijanje ovih radionica od 23. do 29. srpnja u Samoboru.

Samoborski učenici od 3. do 8. razreda osnovnih škola u svojim radionicama proučavali su tako Čaroban svijet stanica (3. i 4. razredi), Procese u mozgu dok se uživa u hrani (3. i 4. razredi), a bile su tu i radionice Analiziraj ovo! (5. i 6. razredi), Kako je Lara Croft opljačkala grobnicu? (5. i 6. razredi) te Kad si gladan, nisi svoj! (7. i 8. razredi). Oni su ponosno svima koji su došli na zavšnicu projekta pojašnjavali što su radili i istraživali.

- Nadamo se da ćemo sljedeće godine prukupiti nešto više sredstava kako bi mogli pripremiti više radionica, kako bi imali mjesta u njima za sve zainteresirane. Nadam se da nećemo morati raditi selekciju – dodao je Sunčan Stilinović.

Inače, Ljetna škola znanosti održava se na četiri lokacije (osim u Samoboru, još u Splitu, Čakovcu i Preku), a ove godine bilježe se rekordne 194 prijave učenika. Cilj projekta je omogućiti djeci da dođu u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način te kroz radionice prikazati cijeli proces pronalaženja otkrića i korištenja tih ideja za neku praktičnu primjenu u svakodnevnom životu. Sve o projektu i dosadašnjem radu može se vidjeti na web stranici www.tvornica-znanosti.org.

Samoborska Ljetna škola znanosti nije se zadržala samo na radionicama, već su organizatori pripremili i pet zanimljivih popularno-znanstvenih predavanja u samoborskoj knjižnici, koja su bila jako dobro posjećena, unatoč sezoni godišnjih odmora. Sunčan Stilinović najavljuje da bi sljedeće godine pojačali ritam tih predavanja, a u dogovoru s Gradskom knjižnicom pokušat će se organizirati svaki mjesec po jedno takvo predavanje.

M.Š.

 

Tradicionalno proštenje na Anindolu

Održana završna svečanost ovogodišnje Ljetne škole znanosti

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002