13.10.2012.

Svečano otvorenje novih i obnovljenih prostorija škole Mihaela Šiloboda

Ima i sretnih škola

Sredinom rujna, s malim zakašnjenjem, učenici i djelatnici Osnovne škole Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem ušli su u novu nastavnu godinu, ali i u temeljito obnovljenu školsku zgradu. Škola je dograđena s tri nove učionice na katu, kabinetom, novom blagovaonicom i knjižnicom, obnovljen je parket u sportskoj dvorani, sređene su instalacije i osvježene učionice. S novim, suvremenim prostorom tako je riješeno pitanje povećanja broja razrednih odjeljenja i izbjegnut rad u drugoj smjeni, što ovu školu čini jedinstvenom na području Samobora. Standard je to s kojim se malo škola može pohvaliti u uvjetima kada nam školstvo, ne samo radi recesije, tone sve dublje u probleme.

Tim povodom održana je svečanost u sportskoj dvorani škole, kojoj su nazočili gradonačelnik Krešo Beljak, pročelnik Damir Fabek, savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić, autor projekta Ratimir Škutelj, predstavnici izvođača radova, pročelnici ostalih odjela u Gradu Samoboru i predstavnici državne uprave, bivši ravnatelji te sadašnji i bivši župnik, koji su zajednički i blagoslovili nove prostorije.

Ravnatelj škole Marijan Hetler, vidno zadovoljan, u kratkom govoru svima je toplo zahvalio na trudu koji je uložen da bi ova škola i nadalje ostala svijetao primjer mara i ulaganja u nove generacije i školstvo na području Samobora i šire. Gradonačelnik Beljak je, pak, podsjetio kako dobar dio njegovih sadašnjih suradnika, kao i on sam, potječu iz ovoga kraja, a prisjetio se i dana dok je radio u školi kao profesor. Pohvalio je ravnatelja Hetlera i djelatnike škole za stalna nastojanja da učenicima osiguraju što kvalitetnije obrazovanje, kao i za širenje školskih aktivnosti, koja se ogledaju u uspjesima koje učenici postižu na brojnim natjecanjima na gradskoj, županijskoj i državnoj razini.

Potom su na red došli i učenici, koji su pjesmom, plesom, gimnastičkim akrobacijama, glumom i svirkom mamili na pljesak goste i prisutne roditelje te tako zorno predočili što se i kako radi u školi. No, bio je to tek kratak presjek različitih aktivnosti, jer školski list Miš, koji bilježi život i rad škole u Svetom Martinu pod Okićem, u svom osmom izdanju nudi bolji uvid u sve što se događa u školi. Na početku školske godine tiskan je i Školski priručnik, koji učenicima jezgrovito pojašnjava pravila i obaveze koje ih čekaju u školi, ali i daje na uvid sve ono što im može dodatno proširiti vidike i obrazovanje.

Dakako, uslijedio je i prigodan domjenak za goste i uzvanike, za koji su se posebno potrudile školske kuharice, na kojem je uz svirku domaćeg benda nastavljeno ugodno druženje.

Puno toga bi se još moglo napisati i reći o ovoj, zapravo maloj, školi u Svetom Martinu pod Okićem, u koju bi se mogle ugledati i druge naše škole. Nije nam nakana pisati hvalospjeve, jer i nema tu velike tajne – mala škola, optimalan broj učenika u odjeljenjima, rad u jednoj smjeni, usuglašen i stručan kadar, zdrava kuhinja i, naravno, ravnatelj s ekipom koja razumije djecu i zna što od njih treba napraviti – prije svega dobro odgojene i obrazovane ljude.

M.K.

Programi sve zahtjevniji, a plaće sve manje

U svjetlu najnovijih događanja i prosvjeda državnih službenika zbog raskidanja kolektivnih ugovora i smanjenja prava učitelja, nastavnika i profesora, razgovarali smo i sa sindikalnim povjerenikom ove škole, Josipom Šuflajem. Napomenuo je kako je većina djelatnika škole Mihaela Šiloboda u sindikatu Preporod, koji također sudjeluje u prosvjedima, ali štrajka u školi nije bilo. Nove aktivnosti oko cijele situacije tek se razmatraju i dogovaraju. Šuflaj smatra kako je, bez obzira na negodovanje šire javnosti, koja im poručuje kako bi trebali biti zadovoljni što uopće imaju sigurne plaće, nedopustivo da se i dalje smanjuju prava učitelja i profesora, ma kako teška bila situacija u državi, jer nijedna vlada do sada nije održala obećanje da će srediti situaciju u školstvu te joj vratiti značaj i ulogu koja joj pripada. Obaveze učitelja i profesora sve su veće, administracija također, programi za učenike su sve zahtjevniji, a plaće u prosvjeti sve manje. Sve navedeno smatraju itekako dobrim razlogom za borbu u ostvarivanju svojih prava, u tako često spominjanoj i proklamiranoj državi znanja i obrazovanja.

 
13.10.2012.

Nastavlja se Mala škola astronomije

Sve o suncu, zvijezdama i galaksijama

Nastavlja se Mala škola astronomije

Astronomska sekcija Društva inženjera i tehničara nastavlja održavati Malu školu astronomije za sve uzraste, i nadalje s iznimno zanimljivim i dopunjenim programom. Program obuhvaća razvitak astronomske spoznaje, svemir, zvijezde, Sunce, osnove promatranja te još puno zanimljivosti vezanih za Sunčev sustav te upoznavanje RedShift programa.

Predavanja će i ovaj puta održavati profesori Snježana Horvatić i Ivana Matić s projekcijama. Planirano je i nekoliko predavanja koja će održati znanstvenici iz Zvjezdarnice Zagreb.

Škola obuhvaća devet predavanja po dva školska sata, a počinje 18. listopada (četvrtak) i završava 20. prosinca, u vremenu od 19,30 do 21 sat. Zainteresirani se mogu javiti u Društvo inženjera i tehničara u Langovoj ulici 59 (bivši Komunalac) ili u društvu 18. listopada, u 19,30 sati.

I.M.

 
13.10.2012.

Nova regulacija prometa u Ulici Bogumila Tonija

Jednosmjerno Ulicom Bogumila Tonija

Nova regulacija prometa u Ulici Bogumila Tonija

Kako bi se smanjile gužve u prometu koje nastaju u vrijeme dolaska i odlaska učenika s nastave na raskrižju Svetonedeljske i Perkovčeve ulice, od petka, 12. listopada, u Ulici Bogumila Tonija postavlja se nova regulacija prometa.

Novom regulacijom izmijenit će se tok prometa od Vanjekove ulice do Ulice Milana Langa, odnosno uspostavit će se jednosmjerna regulacija prometa od smjera Langove u smjeru raskrižja s Vanjekovom ulicom.

Rastrećenjem prometa na ovoj dionici povećat će se sigurnost, posebice djece, s obzirom na neposrednu blizinu škole.

S.S.

 

Svečano otvorenje novih i obnovljenih prostorija škole Mihaela Šiloboda

Nastavlja se Mala škola astronomije

Nova regulacija prometa u Ulici Bogumila Tonija

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002