25.04.2012.

U Dječjoj knjižnici održana radionica u organizaciji Udruge Roda i Obrta Krampus

Povratak platnenih pelena

U Dječjoj knjižnici održana radionica u organizaciji Udruge Roda i Obrta Krampus

U današnje vrijeme, kada sve više ljudi mora povesti računa o svojim financijskim odrednicama te kada sve više jača i ekološka svijest, platnene pelene se polako vraćaju u modu. Iako mnogi misle da je jednostavnije koristiti jednokratne, iz Udruge Roda i Obrta Krampus poručuju da niti korištenje platnenih nije komplicirano, a ima i podosta prednosti.

Za sve nedoumice oko platnenih pelene te usluga njihova najma i pranja organizirana je 24. travnja besplatna radionica na dječjem odjelu samoborske Gradske knjižnice. Tom je prigodom istaknuto da u modernim platnenim pelenama koža djeteta bolje diše, da gotovo i ne postoje nadražaji i osipi te da se dijete u prosjeku brže odvikne od pelena. Važna je i ekološka komponenta, jer bi se jednokratne pelene zapravo trebale tretirati kao organski otpad i ne bi se smjele bacati u smeće, budući da se teže razgrađuju u prirodi.

Na radionici je istaknuta i financijska korist, jer se platnene pelene mogu unajmiti i koristiti rabljene. I kod kupnje novih platnenih pelena one su dugoročno isplativije, kada se na kraju zbroje svi troškovi. Također, istaknuto je da pranje i održavanje pelena ne zahtijeva puno vremena, jer ih se može prati svaka 3-4 dana i to s minimalnim količinama deterdženta, bez ikakvih omekšivača, izbjeljivača i slično. Za one kojima je problem pranje i držanje takvih pelena, mogu se koristiti i usluge najma, pranja i dostave pelena, a Udruga Roda ima i svoju paletu proizvoda Rodina pusa. Stoga svi zainteresirani mogu posjetiti internet stranice Udruge Roda ili Obrta Krampus.

M.Š.

 
25.04.2012.

Udruga Etno fletno prikazala kako se nekada pralo rublje

Nakon pepela – bjelina

Udruga Etno fletno prikazala kako se nekada pralo rublje

U nedjelju, 22. travnja, na Dan planeta Zemlje u Grdanjicima (Kršlini) udruga Etno fletno održala je manifestaciju Pranje rublja na starinski način.

U današnje vrijeme teško je zamisliti život bez pomoći modernih strojeva i kućanskih aparata. Želja udruge bila je da što uvjerljivije prikaže koliko je u prošlosti vremena, truda i fizičkog napora bilo potrebno ženama u obavljanju svakodnevnih poslova. U tome se isticalo i pranje rublja, u kojem se nakon parenja i prokuhavanja pepelom rublje ispiralo u koritu.

Inače, Udruga Etno fletno je tiskala bilten u kojem je prikazano dvogodišnje djelovanje – od osnivanja do danas. Od većih akcija u planu je u listopadu tiskanje kalendara u kojem bi se prikazali tradicionalni poslovi u vinogradu, a sljedeće godine u planu je i prikaz starinske svadbe.

V.M.

 
25.04.2012.

Mladi samoborski inovatori oduševili na 40. Sajmu inovacija u Ženevi

Tri inovatorske medalje za samoborske srednjoškolce

Mladi samoborski inovatori oduševili na 40. Sajmu inovacija u Ženevi

Učenici Srednje strukovne škole Samobor Jurica Rešetar i Josip Barbić, pod mentorstvom nastavnika Ivana Vlainića, imali su izuzetno uspješan nastup na jubilarnom 40. Sajmu inovacija u Ženevi. Taj najprestižniji svjetski sajam inovacija održan je od 18. do 22. travnja, a međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od 84 svjetska stručnjaka, odabrao je najuspješnije među više od 1100 izloženih inovacija, koje je vidjelo i oko 60 tisuća posjetitelja. Sva tri predstavljena rada osvojila su medalje u različtim kategorijama pa je tako u kategoriji sigurnosnih sustava Jurica Rešetar sa svojim radom Detektor mina i požara osvojio zlatnu medalju s posebnom napomenom međunarodnog žirija, u kategoriji didaktičkih pomagala Jurica Rešetar osvojio je srebrnu medalju svojim drugim radom LED kocka, a u kategoriji elektronike Josip Barbić je osvojio brončanu medalju sa svojim radom Pametna - pasivna kuća.

Hrvatske inovatore je posjetio i veleposlanik Republike Hrvatske u Švicarskoj i Lihtenštajnu Jakša Muljačić, kojeg se posebno dojmila visoka razina inovacija samoborskih srednjoškolaca. Nakon službenog ocjenjivačkog dijela ostvaren je velik broj upita i poslovnih ponuda za sva tri rada. U troškovima odlaska u Ženevu participirali su Zagrebačka županija, Grad Samobor, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije i Zajednica tehničke kulture Grada Samobora.

I.H.

FOTO: mentor Ivan Vlainić, učenik Josip Barbić, ravnatelj škole Davor Škiljan, učenik Jurica Rešetar, izaslanik Udruge inovatora Hrvatske Igor Dujmović, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević

 

U Dječjoj knjižnici održana radionica u organizaciji Udruge Roda i Obrta Krampus

Udruga Etno fletno prikazala kako se nekada pralo rublje

Mladi samoborski inovatori oduševili na 40. Sajmu inovacija u Ženevi

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002