18.04.2012.

Sumnja se da je niz požara u posljednje vrijeme namjerno izazvano

Piromani se pojavili u Rudama i na Žumberku

Sumnja se da je niz požara u posljednje vrijeme namjerno izazvano

Cijeli niz požara u posljednje vrijeme u Rudama i na Žumberku, osobito vrijeme i okolnosti u kojima su nastali, dovoljni su da se počne sumnjati o pojavi piromana na ovom našem području. Aktivniji nego obično morali su biti posebno vatrogasci u Rudama, a sumnja o piromanu pojačala se kada je izgorjelo krovište lovačke kuće Blagajski Likovac u Velikom Dolu, u blizini tamošnjeg planinarskog doma. Predsjednik DVD-a Rude Željko Koščica rekao nam je da su prilikom intervencija u šumi u blizini požarišta zamijetili civilne osobe koje nikada nisu prijavile požare, no ostavio je policiji da istraži slučaj.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Vladimir Domin upozorio je kako je za veliku većinu požara koje smo imali na samoborskom području krivac bio čovjek, ali u većini slučajeva nenamjerno, tj. kada se izgubi kontrola nad vatrom pri paljenju korova i granja. No, za nekoliko požara može se reći da je bilo namjere, rekao je Vladimir Domin, dodavši da su se oni dogodili na području Velikog Dola, a izaziva ih za sada još nepoznati počinitelj, iako vatrogasci imaju indicije tko ih pali. Stoga vatrogasci očekuju od policije da pokrene konkretne akcije, rekao je zapovjednik Vladimir Domin, ističući paljenje lovačke kuće u Velikom Dolu kao najdrastičniji slučaj. No, upozorava da se slična situacija s podmetanjem požara, osobito u noćnim satima, događa i na Žumberku.

Marijan Lukšić, predsjednik Lovačke udruge Srna iz Samobora, koja je održavala lovačku kuću Blagajski Likovac u Velikom Dolu, rekao nam je da do sada nisu imali slične primjere i da se radi o izoliranom slučaju. Složio se kako je požar zasigurno podmetnut, jer u blizini nema poljoprivrednih površina s kojih bi se vatra mogla proširiti, a do objekta se ne može vozilom. Te noći s 28. na 29. ožujka bilo je i sreće što je bila noć bez vjetra pa nije nastala još veća šteta, nego je izgorjela šuma u krugu 30-ak metara, rekao je Marijan Lukšić i upozorio da je to bio šesti šumski požar na tom području. Na kraju je zahvalio vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe, DVD-a Samobor i DVD-a Rude na njihovoj velikoj požrtvovnosti, jer je cijela akcija trajala do 2 sata u noći. Posebno je istaknuo kako ti ljudi i u ostalim sličnim situacijama ujutro normalno dolaze na svoj posao, a rade u korist šire društvene zajednice.

Prema informacijama Policijske uprave zagrebačke, do požara na lovačkoj kući došlo je zbog paljenja trave i niskog raslinja u blizini objekta od strane nepoznatog počinitelja, a MUP je procijenio da materijalna šteta iznosi oko 50.000 kuna.

M. Šipuš

Foto: Marijan Lukšić

 
18.04.2012.

Samoborski kraluši na Zagrebačkom velesajmu

Prepoznatljiv samoborski suvenir

Samoborski kraluši na Zagrebačkom velesajmu

U Zagrebu se održava Proljetni velesajam, koji se sastoji od četiri sajma: Graditeljstvo, Biam, Zavarivanje i Obrtništvo. Samoborski obrt Superjura sudjeluje na ovom sajmu u sklopu Hrvatske obrtničke komore, uz obrt SAKI, predstavnika samoborskog obrta. Tradicijski samoborski nakit kojeg izrađuje Sanja Škiljan već je postao prepoznatljiv suvenir Grada Samobora, za što je dobio i priznanje Turističke zajednice. Na štandu se mogu razgledati kraluši, košici, narukvice te prstenje i naušnice izrađene tehnikom nizanja perli na tradicijski način.

Sajam taje do subote 21. travnja, svakog dana od 9 do 18 sati, a ukoliko želite kontaktirati autoricu nakita Sanju Škiljan te pogledati neke od njenih radova posjetite internetsku stranicu www.superjura.hr.

S.S.

FOTO: Sanja Škiljan kraj izložbenog štanda s kralušima

 

Sumnja se da je niz požara u posljednje vrijeme namjerno izazvano

Samoborski kraluši na Zagrebačkom velesajmu

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002