30.11.2012.

Energetski dan Grada Svete Nedelje

Akcijski plan grada - živo slovo na papiru

Energetski dan Grada Svete Nedelje

Ni drugi pokušaj da se osvijesti važnost energetike u budućnosti i predstave gradski napori i ulaganja Svete Nedelje na tome planu nije baš do kraja uspio. Prvi je sredinom studenoga propao zbog neodaziva pozvanih, a drugome se 29. studenog odazvalo tek desetak od stotinjak onih kojima je upućena pozivnica za sudjelovanje. U svetonedeljskoj vijećnici pojavio se tek po jedan gradski i županijski vijećnik iz Svete Nedelje i nekoliko predstavnika mjesnih odbora i raznih udruga. Energetski dan, kako je najprije bilo zamišljeno, trebao je sadržavati i radionice za djecu i odrasle, ali se ovako sveo samo na kratka predavanja stručnjaka iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, Mihaele Mehadžić i Hrvoja Marasa, koji su okupljenima ponajviše govorili o mehanizmima financiranja energetskih projekata preko EU fondova i iz domaćih izvora. Bez dobrih planova i praćenja energetskih kretanja u graditeljstvu, odnosno zgradarstvu te u komunalnoj infrastrukturi, ponajviše prometu i javnoj rasvjeti, nema financijske potpore, a bez financiranja ni održivog napretka lokalne sredine - rekli su Mehadžić i Maras.

Ostvarenje gradskog Akcijskog plana energetski održivog razvitka Svete Nedelje predstavili su gradonačelnik Drago Prahin i stručna suradnica za prostorno uređenje i graditeljstvo u gradu Renata Rožek. Sve je krenulo početkom 2008. pristupanjem Sporazumu gradonačelnika na poticaj Europske komisije s ciljem povezivanja gradova u trajnu mrežu za razmjenu iskustava u poboljšanju energetske učinkovitosti i smanjenju emisije CO2 za više od 20%. Opredjeljenje gradske uprave na čelu s Dragom Pahinom za ovakav pristup razvoju i korištenje obnovljivih izvora energije, rezultiralo je prvom gradskom niskoenergetskom građevinom - novom Područnom školom Rakitje u kojoj se već sada uspješno mjere učinci takve izgradnje u uštedi energije za što se očekuje još viši certifikacijski stupanj. Na sličnom principu (pasivne kuće) trebalo se prići i izgradnji Kulturnog centra, vrlo zanimljive građevine, čiji je projekt već nekoliko puta predstavljan, ali iz političkih razloga i nedostatka volje još nije zaživio, odnosno, odmaknuo se od idejnog rješenja. Naposlijetku spomenuta je i gradska sportska dvorana, koja bi također trebala biti niskoenergetska građevina. Njezin će projekt, bez obzira na sve dosadašnje političke prijepore oko njega, uskoro biti ponovno predstavljen političkim krugovima koji o tome odlučuju.

E.K.

 
30.11.2012.

Osnovna škola Milana Langa proglašena Eko – školom

Za život u skladu s prirodom

Osnovna škola Milana Langa proglašena Eko – školom

Nakon što je Dječji vrtić Izvor dobio status Eko – vrtića, Međunarodnom programu Eko – škole priključit će se i Osnovna škola Milana Langa iz Bregane.

Program Eko – škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša koji su dio redovnog nastavnog plana i programa primjenjuju u svakodnevnom životu škole.

Škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko – škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko – škole, koju dodjeljuje Udruga Lijepa naša, kao nacionalni koordinator svjetske Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE).

Ovakav pristup osvještava učenike o važnosti zaštite okoliša. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode te uređivanju školskog okoliša.

S.S.

 

Energetski dan Grada Svete Nedelje

Osnovna škola Milana Langa proglašena Eko – školom

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002