17.02.2012.

Na sjednici samoborskog Vijeća dominirale rasprave o predizbornim obećanjima, sufinanciranju prijevoza i prostornim planovima Križnice i Giznik

Nekretnine, opomena i pokušaj snimanja

Na sjednici samoborskog Vijeća dominirale rasprave o predizbornim obećanjima, sufinanciranju prijevoza i prostornim planovima Križnice i Giznik

Prvo okupljanje gradskih vijećnika nakon siječanjskog političkog raskola na relaciji HNS-HSS-SDP ipak nije donijelo potpuno jasan odgovor na pitanje kako će "narodnjaci" glasati? Ako je suditi prema viđenome na sjednici održanoj u četvrtak, 16. veljače, izgleda da je najtočnije kako će svoju naklonost dijeliti ovisno o situaciji pa su tako digli ruke za sve prijedloge vladajućih, ali i podržali amandman oporbenog HDZ-a.

Kako bilo, 26. zasjedanje Vijeća ostat će upamćeno po povremeno neobično niskoj razini komunikacije, što je jasan znak da se u zraku već pomalo osjeća miris lokalnih izbora, koji silom zakona dolaze za kojih godinu dana. Tako je rasprava oko (ne)održanih predizbornih obećanja dovela i do demonstrativnog napuštanja sjednice Vijeća od strane gradončelnika Kreše Beljaka (HSS), ali i prvog izricanja opomene još od vremena sukoba na relaciji Filipec-Makarun-Koščica - zaradio ju je vijećnik Tomislav Masten (HDZ), nakon što je predsjednik Vijeća Željko Žarko (SDP) ocijenio da je došlo do omalovažavanja kolega.

Konkretno, u jeku rasprave o sufinanciranju prijevoza za srednjoškolce (koji će, uzgred budi rečeno, biti pokriven s 50% iz gradske kase), vijećnik Masten je podsjetio na predizborno obećanje vladajućih da će školski i studentski prijevoz biti besplatan te predložio amandman kojim traži upravo to. Nakon objašnjenja resornog pročelnika Fabeka da je amandman odbijen na Kolegiju gradonačelnika, Masten je vladajuće prozvao da su prevarili birače.

- Tako je bilo planirano u tadašnje vrijeme, jer je gradski proračun u 2009. godini bio veći od 200 milijuna kuna. Međutim, treba se ponašati odgovorno s obzirom da činjenicu da danas imamo bitno manji proračun, a da smo ipak uspjeli održati i ovih 50% sufinanciranja – replicirao je Željko Žarko, podsjetivši i da Vlada najavljuje kako bi od nove školske godine prijevoz za učenike trebao biti besplatan.

Gradonačelnik Krešo Beljak podsjetio je pak da je u vrijeme pisanja predizbornih letaka prijevoz učenika sufinancirala i Zagrebačka županija i to s 50%, dok je Grad pokrivao 25%. U međuvremenu je županija odustala od sufinanciranja, a Samobor je pokrio pokaze do 50%, nadovezao se Beljak, kojeg je potom u pola rečenice prekinuo Mastenov pokušaj snimanja gradonačelnikovog odgovora mobitelom. Nakon što je svojim odlaskom sa sjednice Beljak izrazio svoj protest zbog takvog ponašanja, a nakon što je u daljnjoj raspravi došlo do nekoliko izjava na rubu dobrog ukusa, uslijedila je i već spomenuta javna opomena.

Od ozbiljnih stvari sa sjednice Vijeća za zabilježiti je da su prihvaćene odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Križnice i Detaljnog plana uređenja Giznik. Prvi obuhvaća 13,1 ha prostora omeđenog poslovnom zonom, Ulicom hrvatskih branitelja, koridorom željezničke pruge te ulicama 151. samoborske brigade i Branka Vuka, a kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju Polivalentnog gerijatrijskog centra. Više rasprave izazvao je DPU Giznik, čiji je obuhvat 3,85 ha unutar granica koje na sjeveru čini Ulica Ise Velikanovića, na istoku Mirnovečka ulica, na jugu stambene obiteljske zgrade te na jugozapadu Ulica Eugena Kvaternika, lokacija koja obuhvaća ono što se na terenu kolokvijalno zove "gmajna". Oporbeni vijećnici zaključili su kako se u stvari radi o "pripremi za krpanje proračuna prodajom gmajne", što su ocijenili u najmanju ruku vrlo osjetljivom stvari zbog toga što postoji dugogodišnje shvaćanje da je to zemljište imovina mjesnog odbora. Također su prozvali vladajuće da ne provode politiku "stop betonizaciji Samobora". S druge strane, vladajući su tvrdili da je cilj izrade DPU Giznik stvoriti preduvjete za realizaciju novog stambenog naselja, koje ne bi trebalo nagrditi Samobor, jer se radi o obiteljskoj gradnji te da se radi o gradskom zemljištu kojim Grad ima pravo raspolagati na kvalitetan način. Tko je bio u pravu vidjet će se kad proces izrade DPU Giznik dođe do faze javne rasprave te nakon toga opet dođe na Vijeće.

Između ostalog, gradski vijećnici prihvatili su jednoglasno zamjenu nekretnina između Grada Samobora s jedne strane te Republike Hrvatske i tvrtke Fantazija Projekt s druge, čime bi se trebala zatvoriti priča o papirima za početak gradnje na Šmidhenu. Zamjena nekretnina obavila bi se po sistemu "kvadrat za kvadrat", uz vrijednost nekretnina od 104 eur/m2, dok bi se razlika u površini podmirila prebijanjem potraživanja kroz komunalni doprinos.

K.S.

Grad bez struje, a Centar Lug bez ravnatelja?

Zanimljiv odgovor o opskrbi Samobora električnom energijom dao je na pitanje vijećnika Tomislava Pađana (SDP) gradonačelnik Krešo Beljak. Naime, vijećnika Pađana zanimalo je hoće li biti problema s javnom rasvjetom u Samoboru zbog činjenice da je Partner Elektrik kao distributer struje u velikim poslovnim problemima. Gradonačelnik Beljak je potvrdio kako su iz te tvrtke u Grad poslali zahtjev za raskid ugovora te da će se raspisati novi "strujni natječaj", a da se nada da neće biti problema u opskrbi strujom, iako se ni to ne može isključiti.

Vijećnicu Lindu Rossini Gajšak (HSLS) zanimalo je pak je li Grad upoznat s događanjima u Centru Lug, u kojem Ministarstvo socijalne skrbi, prema mišljenju vijećnice, zakonski upitnom procedurom pokušava smijeniti ravnatelja Boru Kljajića. Gradonačelnik Beljak naglasio je da je suradnja između njega i ravnatelja uvijek bila odlična te je Kljajićev rad ocijenio više nego zadovoljavajućim, ali da na postavljanja i smjenjivanja u Centru Lug ne može utjecati, osim pružiti sadašnjem ravnatelju moralnu podršku. Željko Žarko također je istaknuo dobru suradnju s ravnateljem Centra Lug, ali i izrazio vjerovanje da Ministarstvo socijalne skrbi radi dobro svoj posao i u skladu sa zakonima. Nakon toga zaiskrilo je između Žarka i Rossini Gajšak, jer joj predsjednik Vijeća nije dao riječ, da bi na koncu Rossini Gajšak ipak dobila priliku izraziti svoje nezadovoljstvo takvim pokušajem.

Sličnu dozu "ljubavi" razmijenili su (tradicionalno) vijećnik Masten i gradonačelnik Beljak, nakon što je postavljeno pitanje o natječaju za prodaju dijela parcele vrtića u Mlinskoj. Gradonačelnik Beljak je rekao kako se radilo o pogrešci, da je natječaj poništen, te da će zbog upozorenja na tu grešku predložiti vijećnika Mastena za Nagradu Grada Samobora. Na pitanje vijećnika Makaruna (HDZ) o nogostupu u Drežniku i Galgovu (prema groblju) odgovoreno je kao će rad na njemu biti nastavljen ove godine. Vijećnika Vlainića (HSLS) zanimalo je uređenje ceste Cerje-Slavagora prema vodospremi (odgovoreno je da će se pokušati urediti) te žalba OŠ Milana Langa, koja smatra da je ostala bez dijela svog zemljišta (očitovanje slijedi nakon izmjere), vijećnik Korenčić (HNS) pitao je za plinifikaciju Rakovog Potoka, vijećnicu Tkalec (HNS) zanimala je mogućnost realizacije projekta novih POS-ovih stanova u Samoboru (odgovoreno je "vidjet će se"), Ivica Kumerički (HNS) predložio je da se kod MUP-a urgira kako bi se postrožila kontrola zimske opreme na automobilima te pitao za kraj izgradnje trafostanice u Domaslovcu, vijećnik Noršić (SDP) za trenutnu fazu uređenja Centra za mlade u vojarni (raspisat će se uskoro natječaj za projektanta), a vijećnica Vraneković (HDZ) upozorila je na činjenicu da stanovnici dijela Rakovice već neko vrijeme nemaju niti sanitarnu vodu te je pitala kad se misli riješiti problem dostave vode te izgradnja pumpe.

 

Na sjednici samoborskog Vijeća dominirale rasprave o predizbornim obećanjima, sufinanciranju prijevoza i prostornim planovima Križnice i Giznik

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002