26.01.2012.

Svetonedeljski vijećnici prihvatili nekoliko ugovora i potvrdili izbor ravnateljice vrtića

Energetski osviješten grad

Svetonedeljski vijećnici prihvatili nekoliko ugovora i potvrdili izbor ravnateljice vrtića

Svetonedeljski vijećnici odradili su 25. siječnja prvu sjednicu u ovoj godini, a na njoj se našlo šest točaka dnevnog reda. Odmah na početku podržali su prijedlog Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Slavuj i Odbora za izbor i imenovanja da se za ravnateljicu vrtića ponovno izabere Katarina Mlinar Gjopar. Predsjednica Upravnog vijeća Karmela Jozić pojasnila je da se na natječaj objavljen u Večernjem listu javila jedna kandidatkinja, dosadašnja ravnateljica, koja je već svojim radom na tom mjestu u prethodnih 16 godina, prema ocjeni Upravnog odbora, dokazala da uspješno obavlja svoj posao. Romana Semenić (SDP) upozorila je da se u natječaju tražio reizbor, što nije uobičajena praksa i forma u takvim vrstama natječaja te zatražila da se ubuduće pazi na točnost formulacije, jer smatra da izbornost i reizbornost nisu isti, kao što je dobila tumačenje. S tom njenom opaskom složili su se i drugi vijećnici te potom, uz jedan suzdržan glas, podržali izbor nove-stare ravnateljice.

Vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Svete Nedelje. Gradonačelnik Drago Prahin rekao je kako je Sveta Nedelja jedan od prvih gradova koji je pristupio Sporazumu gradonačelnika - velikoj inicijativi Europske komisije pokrenutoj 2008. godine. Cilj joj je stvaranje trajne mreže gradova za razmjenu iskustava u poboljšanju energetske učinkovitosti i smanjenju emsije CO2 za više od 20%. Pred vijećnicima se na stolu našao sažetak tog plana (koji inače ima više od 200 stranica), a u kojem su izložena objašnjenja, preporuke i predložene mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja stakleničkih plinova u sektorima zgradarstva, prometa i javne rasvjete. Prahin je dodao da će se uskoro znati točna razrada mjera i načina sufinanciranja. No, upozorio je Prahin, za sudjelovanje u projektu javna uprava, ustanove i zainteresirani pojedinci moraju imati riješeno pitanje dokumentacije i vlasništva, jer to zahtijevaju europska pravila, kojima se Grad Sveta Nedelja već prilagođava.

Vijećnici su na kraju prihvatili i dopunu Odluke o daljnjem povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti održavanja groblja i prijevoza pokojnika Gradu Samoboru pa se tako u članku 2. dodala i formulacija da samoborski Komunalac može obavljati uslugu prijevoza pokojnika na području Grada Svete Nedelje.

Aktualni sat

Iz Aktualnog sata izdvajamo pitanje Josipa Jakopača (HDZ) o održavanju javne rasvjete. Gradonačelnik Prahin odgovorio je da postoje problemi s izvođačem radova, koji očito ima financijskih problema i nedovoljan broj ljudi, a Elektra to više ne želi raditi. Stoga Grad razmišlja o zapošljavanju električara koji bi se isključivo bavio tim problemima. Mladena Katušića (HSU) zanimalo je što je s legalizacijom objekata o kojima brine Grad (uglavnom sportski centri i društveni domovi) pa mu je viša savjetnica za prostorno-komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Renata Rožek odgovorila da se prikupljaju ponude i izrađuje projektna dokumentacija. Željka Beluhana (HSP dr. A. Starčević) zanimalo je uređenje jezera Kipišće, a gradonačelnik mu je odgovorio da će Grad sudjelovati u izradi idejnog rješenja uređenja, dok će radove izvoditi Hrvatske vode. Na pitanja vijećnika o radovima na nogostupima i sanaciji cesta gradonačelnik Prahin rekao je da početkom veljače ponovno počinje proizvodnja asfalta pa će se sanirati najkritičniji dijelovi na prometnicama. Vesna Filipović (HDZ) predložila je da se još više povede briga o odvajanju otpada te stoga predložila postavljanje kontejnera za baterije i lijekove, kao i da se razmisli o mjerama za poticanje građana za odvajanje otpada. Predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Bošnjak (SDP) predložio je izradu Strategije razvoja Grada Svete Nedelje u kojoj bi se dugoročno odredila rješenja za pojedine važne projekte i objekte.

Mato Šipuš

 
26.01.2012.

Turistička zajednica Svete Nedelje izdala karte Svetonedeljske pješačke staze i Biciklističke rute Grada Svete Nedelje

Karte za lakše snalaženje po Svetoj Nedelji

Turistička zajednica Svete Nedelje izdala karte Svetonedeljske pješačke staze i Biciklističke rute Grada Svete Nedelje

U nakladi Turističke zajednice Grada Svete Nedelje svjetlo dana ugledale su dvije korisne turističke karte. Brojni izletnici od sada će se puno jednostavnije snalaziti u kretanju svetonedeljskim krajem, bilo da ih obilaze pješice ili biciklom, jer su osmišljene, pripremljene i otisnute karte Svetonedeljske pješačke staze i Biciklističke rute Grada Svete Nedelje.

Koordinator projekta, direktorica svetonedeljskog Turističkog ureda Renata Čaržavec pojasnila nam je kako je riječ o kartama koje nude detaljan opis svih 6 pješačkih staza (Kozjak, Gaj, Ferešinec, Srebrnjak, Sv. Marija Magdalena, Stublov zdenac) te detaljan tehnički opis za sve 4 biciklističke rute (MTB rute 1,2,3 Svetonedeljskim bregima i biciklistička ruta Sava-Svetonedeljska jezera Strmec-Orešje-Rakitje)

- Karte su ilustrativne, crtane rukom, s posebnim dizajnom piktograma i izborom karakteristične tipografije, a svaka karta je tiskana u 3000 primjeraka. Izdanja su dvojezična, odnosno na hrvatskom i engleskom jeziku te sadrže QR kodove – objašnjava Čaržavec.

Za one koji nisu upoznati, QR kod koji se nalazi na karti može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Nekim su uređajima te aplikacije već tvornički instalirane, a za ostale postoji velik izbor besplatnih aplikacija koje se mogu skinuti s interneta. Potrebno je samo skenirati kod koji potom korisnike automatski prebacuje na sadržaj internet stranice TZG Svete Nedelje s detaljnim prikazom opisa i Google karata za svaku biciklističku rutu. Besplatni primjerci karte za sada se mogu dobiti u Turističkom uredu Svete Nedelje na Trgu Ante Starčevića 5.

Na izradi karata sudjelovali su Željko Hajtok (Planinarsko društvo Pinklec) i Robert Vuga (Biciklistički klub Sveta Nedelja), koji su radili na trasiranju, izmjeri staza, obradi podataka i opisu pješačkih i biciklističkih staza. Dizajn, ilustracije i grafičku pripremu potpisuju Gordan Karabogdan i Marko Sirovina, a za fotografije su zaslužni Romeo Ibrišević i Tomislav Rastić.

K.S.

Turistička signalizacija

Kako bi se išlo na ruku izletnicima – pješacima ili biciklistima, Turistička zajednica grada Svete Nedelje također je postavila i turističke putokazne ploče za pješačke staze na Svetonedeljskom bregu i to u srpnju 2011. godine. Postavljeno je ukupno 96 putokaznih ploča manjih dimenizija te 13 putokaznih ploča velikih dimenzija, a u studenom prošle godine postavljene su i turističke putokazne ploče (65 manjih i 3 veće) za biciklističke rute na Svetonedeljskom bregu te uz rijeku Savu i Svetonedeljska jezera (Strmec-Orešje-Rakitje) do skele Medsave-Zaprešić.

 

Svetonedeljski vijećnici prihvatili nekoliko ugovora i potvrdili izbor ravnateljice vrtića

Turistička zajednica Svete Nedelje izdala karte Svetonedeljske pješačke staze i Biciklističke rute Grada Svete Nedelje

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002