01.04.2012.

Ministar Gordan Maras svečano otvorio 8. Samoborski proljetni sajam

Pohvale stizale sa svih strana

Ministar Gordan Maras svečano otvorio 8. Samoborski proljetni sajam

Ponovno su brojni komplimenti izrečeni o Gradu Samoboru i Samoborskom proljetnom sajmu na otvorenju ove manifestacije. U šatoru na Trgu kralja Tomislava 31. ožujka okupili su se brojni uzvanici i gosti Grada, predvođeni ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom, koji je svečano otvorio ovogodišnji sajam. Uz ministra su bili zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad I direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček. Sve uzvanike, goste, izlagače i posjetitelje na početku je pozdravio samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i rekao da je Samoborski proljetni sajam postao jedna od najvažnijih manifstacija ne samo u Gradu Samoboru te da je iz godine u godinu sve jači i bolji. Naglasio je Beljak kako je Grad Samobor donio niz mjera koje su bile u njegovoj ingerenciji, s ciljem pomaganja obrtništvu i poduzetništvu, rekavši da se oni vrlo dobre snalaze i u ovo vrijeme krize, čemu svjedoči punjenje samoborskog proračuna. Dodao je gradonačelnik Beljak i kako vjeruje da će Samobor ponovno biti lider u Hrvatskoj kada se provede daljnja decentralizacija države.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u pozdravnom govoru istaknuo je da je Samobor jedna od kolijevki obrtništva u Hrvatskoj, u kojem su se cehovi otvarali još u 18. stoljeću te da je lijepo vidjeti očuvanje te tradicije i do danas. Rekao je kako se u samoborskoj sredini nalazi velika koncentracija tradicije, kreativnosti, stvaranja novih vrijednosti i proizvoda, čime se Grad može podičiti. Ministar Maras napomenuo je da Vlada i njegovo ministarstvo stvaraju konkurentnije uvjete za rad pa su nedavno predstavljeni poduzetnički impulsi u kojima sinergija privatnog kapitala, države i lokalnih jedinica treba dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i općeg boljitka. Na kraju je svima zaželio uspjeh u daljnjem radu, a gradonačelnik Beljak darovao mu je košaru punu samoborskih tradicionalnih proizvoda.

Da samoborski proljetni sajam iz godine u godinu jača dokazuje i porast broja izlagača i posjetitelja. Ove se godine bilježi više od 80 izlagača, a broj zainteresiranih bio je i veći, no bili su odbijeni zbog prostornih ograničenja. Ove su godine izlagači podijeljeni u nekoliko cjelina – sajam suvenira i nakita, sajam knjiga i učila, sajam prirode, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, potom gastro sajam, promocija turizma, cjeloživotnog obrazovanja i poduzetništva, sajam starih zanata te eno sajam bermeta, likera, vina i rakija.

Kao novine ove godine održale su se radionica tkanja OŠ Rude, radionica izrade kraluša OŠ Samobor, modna revija samoborskog oplećka te sajam zdrave hrane na Trgu Matice hrvatske u organizaciji udruga Pozitiva S i Zdravog življenja. Kako je naglasio pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Grada Samobora Željko Radovanić, oko 90% izlagača čine samoborski obrtnici i poduzetnici, čime se ispunjava i osnovni cilj – promocija i jačanje lokalnog gospodarstva. Dodatni sadržaji su Festival kotlovine i Festival češnofke u Kleščićevoj ulici te nastupi kulturno-umjetničkih društava, zborova i sastava tijekom sajma.

Na sajmu je bila predstavljena i Samorska salama kao robna marka Zagrebačke županije, cvjetne aranžmane na pozornici izradila je sekcija cvjećara Udruženja obrtnika Samobor. Uz to, posjetitelji su se mogli voziti ulicama Samobora u kočijama obitelji Čiček i Humljan.

Podsjećamo, organizator 8. Samoborskog proljetnog sajma je Grad Samobor, a suorganizatori Poduzetnički centar Samobor, Udruženje obrtnika Samobor, samoborska Turistička zajednica te Komunalac d.o.o. Samobor.

M.Š.

MO Gradna ima najbolju kotlovinu

Tijekom prvog dana 8. Samoborskog proljetnog sajma održan je i Festival kotlovine u Kleščićevoj ulici. Tamo su se u prijepodnevnim satima ekipe susjednih gradova i ekipa Samobora te 15-ak samoborskih mjesnih odbora natjecale u pripremanju najbolje kotlovine, a o pobjedniku je odlučivalo stručno prosudbeno povjerenstvo, koje su činili Milinko Perković (predsjednik), Tomislav Špiček i Renata Kruhan. Nakon što je obišlo sve ekipe i probalo njihove kotlovine povjerenstvo je prvu nagradu dodijelilo MO Gradna, drugu MO Domaslovec, a treće MO Bregana. Predsjednik povjerenstva Milinko Perković rekao nam je da je postignut velik napredak u odnosu na prošlu godinu, jer su svega tri ekipe odstupile od pravila pripremanja dodajući pripavke koji nisu propisani. Dodao je da su generalno kotlovine kvalitetno bolje od prošlogodišnjih, a da su o pobjedniku zaista odlučivale nijanse.

Najbolja češnofka iz Braslovja

I Festival češnofke drugog dana Sajma imao je natjecateljski karakter, jer su se samoborski mjesni odbori nadmetali tko je najbolje pripremio tradicionalnu češnofku. Prosudbeno povjerenstvo (Dubravko Viduč, Krunoslav Znika i Tomislav Skendrović) nakon obilaska svih štandova i vijećanja odlučilo je da prva nagrada pripadne MO Braslovje, druga MO Podvrh, a treća MO Velika Rakovica. Kao i na Festivalu kotlovine, nagrađenima su pripali prigodni paketi Limarije Sebastijan.

Trešnja okićka slavila među izlagačima

I ove se godine ocjenjivao izgled i ponuda štandova te su dodijeljene nagrade najuspješnijima. Sve izlagače obišlo je stručno povjerenstvo, a činili su ga Igor Jaić Krasnik iz Grada Samobora, Silva Lamot iz Udruženja obrtnika Samobor i Sanja Žibrat iz Turističke zajednice. Ono je odlučilo da u kategoriji tvrtke, obrtnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva prva nagrada pripadne obrtu Trešnja okićka, druga Medičarni Oslaković, a treća Medičarni Arko. Trećenagrađeni su dobili mogućnost besplatnog izlaganja na Božićnom sajmu, drugo mjesto je donijelo besplatno izlaganje osam tjedna tijekom prigodne prodaje, dok je prvonagrađenima pripalo besplatno izlaganje tijekom cijele godine na prigodnoj prodaji na Trgu kralja Tomislava. U kategoriji institucije i udruge prvo mjesto pripalo je Udruzi Etno – fletno, drugo radionici kraluša OŠ Samobor pod vodstvom Slavice Bišćan, a treće radionici tkanja OŠ Rude pod vodstvom Katice Tkalčić. Dodijeljene su i posebne nagrade. Nagrada Turističke zajednice (1000 kuna Ghetaldusa) pripala je Obrtu Kanceljak, dok je Udruženje obrtnika darivalo tri web tražilice u suradnji s Fit planetom d.o.o.

 

Ministar Gordan Maras svečano otvorio 8. Samoborski proljetni sajam

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002