16.07.2012.

Samoborski vijećnici nenadano odlučivali o rebalansu proračuna te donijeli odluku o osnivanju gradskog trgovačkog društva za vodne usluge

Više kuna za novi vrtić u vojarni, manje za Breganu

Samoborski vijećnici nenadano odlučivali o rebalansu proračuna te donijeli odluku o osnivanju gradskog trgovačkog društva za vodne usluge

Nenadani rebalans gradskog proračuna dočekao je vijećnike na početku 30. sjednice samoborskog predstavničkog tijela u ponedjeljak, 16. srpnja. Naime, po hitnom postupku u dnevni je red uvršteno donošenje 2. izmjena i dopuna temeljnog gradskog financijskog dokumenta, a zbog osiguranja potrebnih sredstava za izgradnju vrtića na području bivše vojarne te sufinanciranja izrade projekta podvožnjaka Bobovica (za potrebe izrade glavnog projekta željezničke pruge Podsused-Samobor-Bregana koji je, kažu, u završnoj fazi, op.n.). Po novome, od ove sjednice, gradski proračun Grada Samobora iznosi 195,7 milijuna kuna, odnosno 1,5 milijuna kuna manje u odnosu na prvi rebalans.

Prema pojašnjenju financijskog pročelnika Željka Radovanića, do okolnosti koje su dovele do potrebe hitnog rebalansa došlo je unazad nekoliko dana ponajviše zbog okončanja natječaja za izbor izvođača radova na izgradnji novog vrtića u bivšoj vojarni. Kako je najpovoljnija od 6 ponuda bila viša od proračunom predviđenih 4 milijuna kuna, tako se došlo do dvojbe – poništiti natječaj pa raspisati novi s nadom da će se postići niža cijena ili rebalansom osigurati dodatna sredstava. S obzirom da je odlučeno potonje, vijećnicima je predloženo dizanje stavke za izgradnju sa 4 na 5,6 milijuna, uz dodatnih milijun kuna za opremanje budućeg vrtića. Kolateralna žrtva takve odluke postao je pak vrtić u Bregani, koji će još jednom pričekati na (više puta) najavljenu dogradnju pa će se ove godine ići samo u projektiranje, dok bi konkretni radovi trebali biti izvršeni naredne godine, a financirat će ih se, kao i u slučaju vrtića u bivšoj vojarni, kroz kreditno zaduženje Grada. Naravno, ukoliko Ministarsvo financija dozvoli Gradu da se kreditno zaduži, jer još treba zatražiti njihovo odobrenje.

Uz prigovor dijela oporbenih vijećnika na činjenicu da nisu imali priliku proučiti materijale o rebalansu, jer su ih prvi puta vidjeli na samoj sjednici, vijećnik Tomislav Masten (HDZ) iskoristio je priliku i kako bi pokušao saznati bitne karakteristike tzv. kontejnerskih vrtića koji bi se gradili u bivšoj vojarni, prije svega njihovu financijsku isplativost u odnosu na zidane objekte. Prema pojašnjenju resornog pročelnika Maria Anušića, riječ je o objektima modularne izgradnje, sa čeličnim okvirima i kvalitetnom toplinskom izolacijom te prosječnom cijenom izgradnje od oko 400 eura/m2. Novi samoborski vrtić imao bi 1200 m2 netto površine, a nakon što su vijećnici dali zeleno svjetlo na provedeni natječaj gradit će ga zajednica ponuditelja Hvar – Detmers Kontejener.

Za ovaj saziv neuobičajeno jednoglasje dogodilo se prilikom izglasavanja točke o osnivanju trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja Grada Samobora. Uz uzvik "idemo delati" vijećnici vladajuće koalicije i oporbe digli su ruke za pokretanje procedure formiranja gradske firme zadužene za vodne usluge. Prema pojašnjenju gradskog tajnika Drage Kušića, a na prozivanje vijećnika Mastena koji je pitao zbog čega takva odluka nije donesena prije dva mjeseca kada su je predlagali vijećnici HDZ-a, ovom se odlukom tek zadužuje Upravni odjel za prostorno uređenje, razvoj i upravljanje imovinom da u dogledno vrijeme izvrši odgovarajuće pripreme za donošenje potrebnih akata za osnivanje. Tek kad odjel napravi svoje na stvaranju potrebnih preduvjeta može se ići u odluku o osnivanju, zaključio je Kušić, dok je Masten ocijenio kako će za provođenje ove odluke odjelu biti neophodno osigurati potrebna proračunska sredstva te se pitao zašto nisu osigurana već sada prilikom rebalansa. Na koncu su podršku odluci o osnivanju iskazale sve stranke.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili izmjene Statuta Grada Samobora kojima dio ulica rubnog dijela Južnog naselja prelazi u gradsku četvrt Podložnica, regulira se granica Giznika i MO Mala Rakovica te prihvaća inicijativa za izdvajanjem Breganice i Višnjevca Podvrškog iz Grdanjaca i formiranja novog mjesnog odbora koji se sastoji od ta dva naselja. Također je većinom glasova prošla i odluka o imenovanju mostova kod Lavice i prema župnoj crkvi imenima samoborskih gradova-prijatelja, Velesa i Parabiaga. Svoje neslaganje s takvom odlukom verbalizirali su vijećnici Makarun (HDZ) koji je izrazio mišljenje da bi most kod Lavice trebao nositi ime Ilirskog preporoda, dok je Mira Čebušnik (HSS) apelirala na pridržavanje određenih načela prilikom imenovanja javnih površina u Gradu, imajući prije svega u vidu lokalne specifičnosti, povijesno naslijeđe i odavanje priznanja zaslužnim građanima Samobora. Iz tog razloga vijećnica Čebušnik bila je suzdržana prilikom glasovanja, baš kao i vijećnici Makarun i Vraneković.

Od ostalih točaka spomenimo i da su vijećnici prihvatili izbor izvođača radova na rekonstrukciji dijela Perkovčeve i Svetonedeljske ulice (zagrebački Davor Inženjering za 730 tisuća kuna plus PDV), izgradnju vodovoda Vratnik (svetonedeljski Skenmont za 1,7 milijuna kuna plus PDV), uređenje policijske postaje u bivšoj vojarni (Zagreb gradnja za 5 milijuna kuna plus PDV) te sanaciju crkve svetog Martina (bjelovarski Bel Bau za 608 tisuća kuna plus PDV). Bez rasprave su prošle i odluke o preuzimanju održavanja bivših županijskih i lokalnih cesta od strane Komunalca s 1. kolovoza te dopuna odluke o poticajima u malom gospodarstvu kojom se poslodavcima nepovratno daje 5.000 kuna za svakog novozaposlenog kojeg budu držali na punom radnom vremenu najmanje godinu dana, a za što je ukupno u proračunu osigurano 120 tisuća kuna.

K.S./M.Š.

Aktualni sat

U Aktualnom satu nekoliko vijećnika upozorilo je da na vrijeme ne dobivaju pisane odgovore na postavljena pitanja te su zatražili da odgovori budu brži i ažurniji. Na početku je Tomislav Masten (HDZ) pitao je li Grad podigao tužbu protiv odgovornih osoba u zagrebačkoj Vodoopskrbi i odvodnji zbog nenamjenskog trošenja sredstava, kao što je bilo najavljivano na Vijeću i u medijima. Zatražio je i da mu se dostavi popis projekata koje je PCS prijavio za financiranje iz fondova EU-a te, usporedno, izračun troškova za plaće i doprinose zaposlenika u PCS-u. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da Grad Samobor nije podigao tužbu, jer je Vodoopskrba i odvodnja počela realizirati planirane projekte u 2011. i 2012. godini na području Grada Samobora, na što je Masten reagirao izjavom da se onda radilo o čistom politikanstvu i obmanjivanju javnosti. Vinka Kovačića (SDP) zanimalo je kada će se sanirati prekopi u Jelačićevoj ulici od stadiona prema Bregani te hoće li se postaviti uspornici kod križanja Voćarske i Hebrangove ulice. Stanec je odgovorio da će se dio Ulice Josipa Jelačića potpuno sanirati kada se riješe svi vodovodni priključci, čija je izrada u tijeku, a reako je da je u planu izrada uspornika. Zlatka Korenčića (HNS) zanimalo je zašto nije očišćena sipina na prometnici od Rakova Potoka do Galgova te hoće li se nastaviti radovi na izradi nogostupa u Rakovom Potoku i Galgovu, dok je Borisa Makaruna (HDZ) zanimala širina nogostupa, smatrajući da su u Galgovu preuski. Odgovoreno im je da će se dati nalog Komunalcu da riješi problem sipine, a da su nogostupi izrađeni prema projektu i da su za njih utrošena planirana sredstva. Martina Tkalec (HNS) zatražila je zbog sigurnosti djece postavu uspornika u Jelačićevoj ulici u zoni križanja s ulicama u Cvjetnom naselju te da se učenicima omogući kupnja pokaza po povoljnijim osnovama tijekom srpnja i kolovoza kako bi mogli odlaziti na programe Odmorka. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da će se razmotriti postava uspornika na predloženom području te da je s koncesionarima postignut načelni dogovor da učenici pokaz za ljetne mjesece kupuju po istim uvjetima kao i tijekom školske godine.

 
16.07.2012.

Ljetna škola znanosti u Samoboru

Uče učenici, uče i odrasli

Ljetna škola znanosti u Samoboru

I ovoga će ljeta 25 učenika sa samoborskog područja sudjelovati u Ljetnoj školi znanosti. U OŠ Samobor ponovno će od 23. do 29. srpnja moći istraživati i usavršavati svoje znanje u pet radionica, koje će im prenositi 10 mentora. Tako će samoborski učenici od 3. do 8. razreda osnovnih škola u svojim radionicama proučavati Čaroban svijet stanica (za uzrast 3. i 4. razreda), Procese u mozgu dok se uživa u hrani (za 3. i 4. razrede), a tu su i radionice Analiziraj ovo! (za 5. i 6. razrede), Kako je Lara Croft opljačkala grobnicu? (za 5. i 6. razrede) te Kad si gladan, nisi svoj! (za 7. i 8. razrede).

Inače, Ljetna škola znanosti održava se na četiri lokacije (osim u Samoboru, još u Splitu, Čakovcu i Preku), a ove godine bilježe se rekordne 194 prijave učenika pa po prvi puta svi prijavljeni neće moći sudjelovati u radionicama. Cilj projekta je omogućiti djeci da dođu u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način te kroz radionice prikazati cijeli proces pronalaženja otkrića i korištenja tih ideja za neku praktičnu primjenu u svakodnevnom životu. Sve o projektu i dosadašnjem radu može se vidjeti na web stranici www.tvornica-znanosti.org.

Ove su godine organizatori iz Kluba samoborskih studenata i Ljetne škole znanosti pripremili zanimljiva besplatna popularno-znanstvena predavanja za sve uzraste u samoborskoj Gradskoj knjižnici.

Tako će u ponedjeljak, 23. srpnja, izlaganje Vjerojatnost protiv sreće održati studenti PMF-a u Zagrebu Hermina Petrić Maretić i Tomislav Maruščak, a nakon njih o matičnim stanicama govorit će prof. Pavle Josipović sa zagrebačkog PMF-a. U srijedu, 25. srpnja, predavanje Zanimljive činjenice o hrani prezentirat će mag.biol.mol. Sonja Valentić, a potom će o evolucijskim korijenima ljudskog morala u predavanju Moralna životinja govoriti dipl.psih. Igor Mikloušić. Na kraju, u petak, 27. srpnja, predavanje Kako je Zemlja nastala i kako će Zemlja nestati održat će docent PMF-a u Splitu dr.sc. Dejan Vinković.

Sva predavanja su otvorena za javnost i besplatna, a održavaju se na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor, s početkom u 19 sati i 30 minuta.

M.Š.

 

Samoborski vijećnici nenadano odlučivali o rebalansu proračuna te donijeli odluku o osnivanju gradskog trgovačkog društva za vodne usluge

Ljetna škola znanosti u Samoboru

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002