25.05.2012.

U Samoboru se održava 1. Festival biciklizma

Biciklistički centar svijeta

U Samoboru se održava 1. Festival biciklizma

Već su mnogi zamijetili zanimljive instalacije postavljene u centru Samobora na mostovima i drugim mjestima. Za one koji su se zapitali što to predstavlja možemo otkriti da je riječ o originalnoj dekoraciji i najavi 1. Festivala biciklizma u našem gradu. Što će se točno događati na Festivalu biciklizma na konferenciji za medije otkrili su 23. svibnja predsjednica Udruge Pozitiva Samobor Irena Majica i predsjednik BBK Šišmiš Luka Čanak.

Zamišljeno je da ovogodišnji prvi festival traje od 23. svibnja do 3. lipnja. Predsjednica Udruge Pozitiva Irena Majica rekla je kako je ideja bila da se dodatno podrži brdsko – biciklističko natjecanje koje već 19 godina zaredom organizira BBK Šišmiš te da se uz natjecanje organiziraju i dodatni sadržaji, kako za natjecatelje, tako i za njihove prijatelje koji u Samobor dolaze iz cijele Europe te sve posjetitelje. Stoga je, uz sportski, osmišljen i dodatni kulturni sadržaj. Dakako, cilj je i promovirati bicikl kao najjeftinije i najučinkovitije prijevozno sredstvo te kao oblik rekreacije i zabave za cijelu obitelj. Stoga je Festival biciklizma jedinstveni događaj ovog tipa u Hrvatskoj, jer osim natjecatelja u Samobor želi dovesti i bicikliste rekreativce.

Svi gosti Samobora od 23. svibnja do 3. lipnja mogu razgledati instalacije koje su nastale u suradnji s Udrugom likovnih umjetnika Samobor i Udrugom Nova škola. U subotu, 26. svibnja, zamišljen je program Ples na kotačima, u kojem će na Trgu kralja Tomislava i Trgu Matice hrvatske od 9 sati sudjelovati mali sportaši iz Unisporta i folkloraši iz Dječjeg vrtića Izvor, održat će se likovna radionica u Igraonici Vile i vilenjaci, predstavit će se Snježana Frketić, koja sa svojim psom Onnijem na biciklu kreće na trogodišnje putovanje oko svijeta, a predviđeno je i da biciklisti rekreativci u što većem broju obiđu destinacije u okolici Samobora. Inspiraciju za izlet mogu dobiti i ako uzmu biciklističke karte grada i okolice u samoborskoj Turističkoj zajednici na Trgu kralja Tomislava. Što se daljnjeg programa tiče, 30. svibnja predviđeno je otvorenje izložbe u Samoborskom muzeju o biciklima u Samoboru i Hrvatskoj.

Snježana Frketić najavila je svoj pohod na biciklu po svijetu, rekavši da planira u tri godine obići Europu, dio Azije te obje Amerike. Na tom će je putu pratiti i njen Onni, kojeg će voziti u prikolici. Naglasila je kako je sretna što će biti sudionica festivala, nazočiti radionicama, a imat će i posebnu čast da starta na Trgu kralja Tomislava u Samoboru prije utrke seniora.

Za sportski dio zadužen je Brdsko biciklistički klub Šišmiš, koji organizira jedno od najjačih MTB natjecanja u Hrvatskoj pa će se po 19. puta u Samoboru okupiti brojni natjecatelji iz Hrvatske i svijeta. Predsjednik BBK Šišmiš Luka Čanak podsjetio je kako je utrka počela na području Velikog Dola pa na Otruševcu, da bi se na kraju ipak uspjelo u nakani da se utrka približi gradu. Prošle godine po prvi puta start i cilj je bio na Trgu kralja Tomislava, što puno znači za popularizaciju biciklizma i, naravno, medijsku prezentaciju i privlačenje sponzora. Luka Čanak rekao je kako će utrke u nedjelju, 3. lipnja, početi već u 9 ujutro i to za one najmlađe kategorije, a nakon njih slijede rekreativci, veterani, juniori i kadeti. U 12 sati i 45 minuta predviđen je start glavne utrke za seniore i seniorke.

O konkurenciji je govorio Filip Turk, koji je rekao da su prijave još u tijeku, ali da se očekuje više od 260 natjecatelja, jer je samoborska utrka vrlo popularna i okupit će ponajbolje bicikliste današnjice.

Naravno, o samoj utrci još će biti riječi na našim stranicama, a detaljnije informacije u njoj mogu se naći na www.bbk-sismis.hr, a o festivalu na www.pozitivasamobor.hr. Pokrovitelji festivala su Grad Samobor i samoborska Turistička zajednica, a pripomogli su Fed, Ildaks, Elektroelement, Natalis slana soba i Instruktor Bike.

M.Š.

 

U Samoboru se održava 1. Festival biciklizma

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002