20.03.2012.

Na konferenciji za medije najavljeni 8. Proljetni sajam i 25. Samoborska salamijada

Sve veći broj izlagača i natjecatelja

Na konferenciji za medije najavljeni 8. Proljetni sajam i 25. Samoborska salamijada

Tradicionalno tjedan prije Uskrsa termin je za održavanje Samoborske salamijade i Samoborskog proljetnog sajma. Pripreme su uvelike u tijeku i velik dio posla je već odrađen, a što je sve pripremljeno ove godine za 8. izdanje Proljetnog sajma i jubilarno 25. izdanje Salamijade predstavljeno je na konferenciji za medije održanoj 20. ožujka u gradskoj vijećnici.

Na početku okupljene je pozdravio samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, rekavši da je ponosan da su se ove dvije manifestacije pretvorile u značajan događaj u Samoboru, ali i izvan njegovih granica, jer obje imaju međunarodni karakter.

Najavljujući Proljetni sajam pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Samobora Željko Radovanić istaknuo je kako je interes za nastupom i izlaganjem veći nego prethodnih godina. Tako će se u šatoru na Trgu kralja Tomislava i na štandovima u Kleščićevoj ulici 31. ožujka i 1. travnja predstaviti više od 100 izlagača i sudionika. Uz već tradicionalnu ponudu na sajmu i promociju samoborskih obrtnika i poduzetnika, predstavit će se ponovno i društvene institucije, škole, vrtići i brojne udruge. Niti ove godine neće izostati natjecanje mjesnih odbora i susjednih gradova u pripremanju kotlovine i češnofke. Na "Kotlovinijadi" sudjelovat će 12 mjesnih odbora i 4 grada, a na "Češnofkijadi" 15 mjesnih odbora.

Pročelnik Radovanić istaknuo je i tri novine ovogodišnjeg sajma, a to su radionica tkanja, radionica kraluša i modna revija samoborskog oplećka. Novost je i program vezan uz zdravu hranu na Trgu Matice hrvatske. Manifestacija je dobila na značaju i time što su je podržala čak četiri ministarstva – gospodarstva, poljoprivrede, turizma te Ministarstvo poduzetništva i obrta, kojeg će ministar Gordan Maras i otvoriti Sajam.

Ovogodišnji koncept 25. Samoborske salamijade predstavio je predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč. Kako bi se smanjili troškovi organizacije, Salamijada će ponovno biti na Trgu kralja Tomislava i održat će se 30. ožujka. Najvažnija je novost da je pokroviteljstvo prihvatio predsjednik Republike Ivo Josipović te se očekuje i njegov dolazak u Samobor, uz dolaske brojnih ministara i ostalih uzvanika, što iz Hrvatske, što iz inozemstva. Također, očekuje se i dolazak gostiju iz Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Srbije i Italije. Sve to stvara dodatne protokolarne obveze pa će i mjesta u šatoru biti manje nego prethodne godine. Svoja će jela predstaviti 5 samoborskih ugostitelja i 5 iz inozemstva, a sva vina bit će ona samoborskih vinara.

Predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč na pressici je rekao da ove godine očekuju predaju više od 200 slama, koje će po prvi puta ocjenjivati međunarodni žiri, a bit će proširen i za predstavnike profesionalnih proizvođača te predstavnike mjesnih odbora. Oni koji neće uspjeti kupiti ulaznicu za samu Salamijadu (cijena je 140 kuna), sve salame i vina samoborskih vinara moći će degustirati na Danu otvorenih vrata u nedjelju (1. travnja) u šatoru na Trgu. Viduč je naglasio da su članovi udruge prošle godine narezali oko 600 kilograma salama, a slične količine očekuju posjetitelje i ove godine, uz nastup Baruna.

Koliko će salama biti prijavljeno ove godine i o ostalim detaljima bit će riječi, najavljeno je, na još jednoj konferenciji za medije koju pripremaju organizatori - Grad Samobor, Poduzetnički centar i Turistička zajednica.

M.Š.

Novost kod predaje salama

Novost je da će ove godine predaja salama biti organizirana na Trgu kralja Tomislava. Članovi Udruge Zlatna šajba tri će dana (od 21. do 23. ožujka) primati salame od 10 do 16 sati u kućici na Trgu te davati informacije o manifestaciji.

Tradicija

Odgovarajući na pitanja, Viduč je istaknuo da Samoborska salamijada poštuje stoljetnu tradiciju pripremanja salama u ovom kraju u vrijeme korizme. Prvi dokument o tome postoji čak iz 1724. godine, a na početku salame su pripremale žene.

 
20.03.2012.

Bratu i supruzi Miomira Žužula uvjetna kazna

Žužuli zadovoljni presudom

Bratu i supruzi Miomira Žužula uvjetna kazna

Četvero optuženih za malverzacije u samoborskoj Tvornici čarapa Sloboda, među kojima su brat i supruga bivšeg hrvatskog veleposlanika i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, danas su nepravomoćno osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od 11 mjeseci.

Uvjetne zatvorske kazne, koje neće izdržavati ako u narednih pet godina ne ponove nedjelo, optuženima je izrekla sutkinja velikogoričkog Županijskog suda Jadranka Kos.

Uz Borisa i Tatjanu Žužul osuđeni su Ivica Papeš i Javorka Babić, a optužnicom je bio obuhvaćen i Dario Papeš, koji je oslobođen krivnje.

Postane li presuda pravomoćna, Ivica Papeš će državi morati vratiti 2,12 milijun kuna, a Tatjana Žužul nešto više od 628 tisuća kuna, koje im je na ime dobiti skupština tvrtke isplatila krajem 1998. Tadašnji direktor Slobode Boris Žužul i financijska direktorica Javorka Babić time su, po mišljenju suda, zluporabili položaj i omogućili izvlačenje novca iz tvornice.

No, sud je odbacio ostale točke optužnice kojima ih se teretilo za štetu od dodatnih 8,4 milijuna kuna.

Borisa Žužula i Javorku Babić tužiteljstvo je teretilo zbog izbjegavanja plaćanja više od 2,2 milijuna kuna poreza na dobit, a sud je optužbu odbacio uz obrazloženje da ih je za to nedjelo već kaznila financijska policija. Oslobođeni su i za nezakonit transfer s tvrtkom Idis, čime je Sloboda, po tvrdnjama iz optužnice, oštećena za još 6,2 milijuna kuna.

Istraga protiv petero okrivljenih pokrenuta je još u veljači 2008. pred zagrebačkim Županijskim sudom, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici u prosincu te godine protiv njih podiglo optužnicu.

No, uvjeti za početak suđenja okrivljenima, koje se teretilo za zlouprabu položaja i ovlasti te zlouporabe u gospodarskom poslovanju, stekli su se tek pošto su odbijeni svi njihovi prigovori na optužnicu.

Odvjetnik Tatjane Žužul Mate Matić kazao je da je zadovoljan presudom, ali da će nakon primanja pismenog obrazloženja presude ipak razmisliti hoće li ulagati žalbu Vrhovnom sudu.

(n)

FOTO: Tatjana Žužul na optuženičkoj klupi

 
20.03.2012.

Skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Samobora i Svete Nedelje

Da bi vazda čestni bili

Skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Samobora i Svete Nedelje

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Samobora i Svete Nedelje održala je već tradicionalno na Josipovo, 19. ožujka, svoju 14. redovnu godišnju skupštinu. Na njoj je predsjednica udruge Đurđa Purić okupljenima predočila najvažnije aktivnosti u 2011. godini, kao što su redovne mise za poginule branitelje u franjevačkoj crkvi, sudjelovanje u obilježavanju državnih blagdana i svih obljetnica vezanih uz Domovinski rat, obilazak mjesta pogibije samoborskih branitelja na Trokutu te obilazak grobova na blagdan Svih svetih na grobljima u Samoboru i okolici. Također, redovna je i suradnja s krovnim državnim organizacijama.

Predsjednica Đurđa Purić u izvješću za 2011. istaknula je izdavanje zbirke rodoljubnih pjesama "Da bi vazda čestna bila" kao dio obilježbe 20. godišnjice početka Domovinskog rata te susret s roditeljima poginulih branitelja u Jajcu prilikom posjeta Bosni i Hercegovini. Također, rekla je kako je podržana njihova inicijativa da se u samoborskim školama barem jednom godišnje (predloženo je da to bude 29. listopada) održi sat povijesti o braniteljima i Domovinskom ratu. Naglasila je kako su poginuli branitelji iz Samobora dobili ulice sa svojim imenima, da se slično dogodilo i u okolnim naseljima, a još se čeka realizacija te inicijative u Rudama. Predsjednica Purić rekla je kako očekuje da se isti princip ostvari i na području Svete Nedelje. Naravno, vodi se briga i o bolesnim i onemoćalim članovima udruge, kojih je sve više.

Što se tiče plana za 2012. godinu, u njemu nema većih izmjena u odnosu na aktivnosti provedene u 2011. godini, s time da su članovi umjesto posjeta Gospiću i Lici zatražili da se posjete Osijek i Kopački rit. Hoće li se to i ostvariti ovisit će i o financijama. U 2011. ukupni priihodi iznosili su 31.700 kuna (od toga Grad Samobor dao je 25.000), a ukupni rashodi bili su 29.786 kuna.

Članove skupštine pozdravili su gosti: predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Željko Žarko, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, zamjenik gradonačelnika Grada Sveta Nedelja Ivica Pavlić, savjetnica samoborskog gradonačelnika Marica Jelenić, predsjednik samoborske organizacije Hrvatskog domobrana Josip Leopold te predsjednici samoborskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata (HVIDR-a, branitelji 151. brigade, Hrvatski časnički zbor i Klub liječenih branitelja od PTSP-a) – Željko Vukić, Boris Mihočinec, Rozario Rozga i Ivica Belan.

Prije skupštine članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje i uzvanici položili su vijenac, zapalili svijeće i izrekli molitvu za sve poginule branitelje.

M.Š.

 

Na konferenciji za medije najavljeni 8. Proljetni sajam i 25. Samoborska salamijada

Bratu i supruzi Miomira Žužula uvjetna kazna

Skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002